3 fabels omtrent vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vocht aan, dan zal je waarschijnlijk redelijk nerveus worden. Vocht in je muren is namelijk vaak een teken van een defecte gevel of een natte kruipruimte. Vocht kan veel schade aanrichten, maar is niet direct een reden om in paniek te raken. Lees hier over de grootste fabels die de ronde gaan omtrent vocht in huis en vochtbestrijding.

Inhoud

Fabel 1: vochtproblemen moet je meteen oplossen

Het is waar dat vocht grote schade kan aanrichten in je woning. Het veroorzaakt schimmels, trekt ongedierte aan, zorgt voor rot in het hout en is slecht voor je gezondheid. Als jouw vochtprobleem niet erg groot is en snel kan worden opgelost, dan is het goed om dit direct te doen. Heb jij echter een aanzienlijk probleem met vocht, dan is het beter om te wachten met het verhelpen ervan totdat het weer buiten beter is. Met lager grondwater en minder neerslag krijgen je muren veel beter de mogelijkheid om te herstellen en uit te drogen. Daarnaast weet je zo zeker dat er geen ijs in de muren aanwezig is terwijl ze aan het werk zijn.

Fabel 2: vochtproblemen kun je niet zelf oplossen

Een tweede fabel is dat je wanneer je vocht aantreft in de muren direct een vochtbestrijdingsbedrijf moet bellen. Het is beter eerst een stapje terug te nemen, het probleem te analyseren en te kijken of je er zelf wat aan kunt doen. Dit scheelt je een aanzienlijk bedrag en in sommige gevallen kost het nauwelijks moeite.

  • Ventilatie: als muren niet kunnen ventileren dan kan het vocht dat zich erin heeft verzameld ook niet worden weggevoerd en zullen je muren nooit droog worden. Heb je een klamme kruipruimte, zorg dan eerst dat de lucht zich daar goed kan verversen. Is er condensatievocht binnen, zet dan de ramen regelmatig tegen elkaar open of plaats een aantal ventilatieroosters. Kleine vochtproblemen kunnen zo soms aanzienlijk worden verbeterd of zelfs worden opgelost.
  • De gevel waterdicht maken: is er sprake van doorslaand vocht omdat je gevel lek is, dan betekent dit niet direct dat je een volledige gevelrenovatie uit moet laten voeren. Ziet deze er nog goed uit, dan kun je de buitenmuren zelf behandelen met een waterafstotende verf, een impregneermiddel of een waterwerende crepi. Ook zou je in de weer kunnen gaan met een nieuwe gevelbekleding zoals steenstrips of hout. Zorg er wel voor dat je gevel goed schoon en stofvrij is voordat je hieraan begint.
  • Isolatie van de bodem van de kruipruimte: heb jij problemen met vocht omdat je kruipruimte altijd nat is? Kijk dan of je zelf de bodem van je kruipruimte kunt isoleren met schelpen of EPS-parels. Het water uit de grond zal dan in de isolatielaag condenseren en niet tegen je vloer of je muren en de luchtvochtigheid gaat direct naar beneden. Combineer dit met een betere isolatie en het klimaat onder je woning is aanzienlijk verbeterd.
  • De muren injecteren: voor eenieder met voldoende doe-het-zelf ervaring is het mogelijk te proberen de muren te injecteren met een vochtwerende gel. Dit is alleen behulpzaam als er sprake is van optrekkend vocht. Dat is vocht dat duur de muren wordt opgezogen uit het grondwater. Je maakt een aantal gaten in de muren, injecteert deze met de gel en creëert zo een waterafstotende barrière. 

Fabel 3: isolatie lost vochtproblemen op

Alhoewel het isoleren van je woning een uitstekende stap is en dit zeker moet worden aangemoedigd, kan het ook betekenen dat je er vochtproblemen mee ontwikkelt. Wil je bijvoorbeeld je gevel waterdicht maken en laat je deze direct ook isoleren, dan kun je nog steeds natte muren ervaren. Als gevolg van isolatie treffen we eigenlijk twee veelvoorkomende vochtproblemen aan, namelijk koudebruggen en condensatievocht.

  • Koudebruggen: is het isolatiemateriaal niet goed aangebracht of bevat je spouw spouwankers, dan kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit zijn plaatsen in het isolatiemateriaal waar de kou toch nog wordt doorgelaten. Omdat de muren door plaatselijk kouder zullen zijn, zijn die plekken gevoeliger voor condensatievocht. Het is dus erg belangrijk dat je zelf zeker weet dat je het isolatiemateriaal goed aanbrengt en dat je wanneer je de werkzaamheden uitbesteedt altijd een kwalitatief bedrijf inhuurt om deze uit te voeren.
  • Condensatievocht: nadat je woning is geïsoleerd zal deze ook direct slechter ventileren. Dat komt doordat alle gaatjes, scheurtjes en kiertjes naar buiten volledig worden gedicht. Het vocht in de lucht heeft daardoor geen uitweg meer en strijkt neer op de koude oppervlakten zoals de muur en de ramen. Condensatieproblemen los je gemakkelijk op door de ventilatie in huis te verbeteren.

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact gebracht worden met een vochtbestrijdingsspecialist of wil je zonder verplichtingen uitvinden hoeveel jij zou moeten betalen als je jouw werkzaamheden uitbesteedt? Dan kun je hier je informatie in onze vergelijkingstool invullen en zo een aantal offertes ontvangen. Zo kun je snel een betrouwbaar en betaalbaar vochtbestrijdingsbedrijf vinden in jouw directe omgeving.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …