Bouwvocht bestrijden

Als je vocht aantreft in je woning, dan is dit bijna nooit een goed teken. Vocht duidt op lekkages, schimmelvorming, houtrot en gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen is het dus ook aan te raden snel een specialist in te schakelen voordat de schade te groot wordt. In andere gevallen is het echter normaal dat er zich vocht in je woning bevindt en dat is in het geval van bouwvocht zo. Dat betekent niet dat je hier niets aan hoeft te doen, dus hier vind je alle informatie die je nodig hebt om bouwvocht te bestrijden.

Wat is bouwvocht?

Als je net zelf een woning hebt laten bouwen, dan ben je vast op de hoogte van de term bouwvocht. Dit is water dat zich nog in je woning bevindt ook nadat deze is opgeleverd. Soms kan dit wel oplopen tot 5000 liter en het komt bijvoorbeeld van het water dat wordt gebruikt in cement en pleister. Een aannemer zal je dan ook altijd vertellen het bouwvocht eerst te laten drogen voordat je gaat beginnen met verven of behangen. Doe je dit niet, dan is er een grote kans dat je het snel moet herhalen. Bouwvocht is dus volledig normaal, maar het kan wel 18 maanden duren voordat je woning volledig is opgedroogd en je er iets mee kunt. Daarom zijn er methoden waarmee je het proces wat kunt versnellen.

De oplossingen

Iedereen die net een nieuw gebouwde woning heeft gekocht krijgt te maken met bouwvocht. Je kunt dit verhelpen op de volgende manieren.

  • Ventilatie: of je nu al wel of niet in de woning bent getrokken, ventilatie is essentieel voor het uitdrogen van je huis. Zet regelmatig ramen open of gebruik je ventilatiesysteem om een goede luchtcirculatie te realiseren. Op die manier kan je woning ademen en zal het vocht veel sneller verdwijnen. Ventilatie is sowieso goed, omdat je dan de kans op condensatie zo klein mogelijk maakt.
  • Vrije ruimte: wanneer je bezig gaat met het inrichten van je woning, plaats dan de meubelen een stukje van de muur af. Op die manier laat je de muur ademen, zal condensatievocht er niet neerstrijken en zal er geen schimmel vormen op die plek tegen de muur.
  • Een bouwontvochtiger: wil je het hele proces wat versnellen, dan kun je investeren in een bouwontvochtiger. Deze machines kun je kopen, maar ze zijn ook te huur. Je zet ze in het midden van een kamer en ze zullen zo helpen bij het uitdrogen van je nieuwe woning.

De kosten

De prijzen die je betaalt voor het uitdrogen van je bouwvocht zijn afhankelijk van hoe je van plan bent dit te doen. Het ventileren van je woning is gratis en een bouwontvochtiger koop je voor een bedrag dat begint bij €200. In grotere woningen zal je veel meer kwijt zijn omdat je een grotere machine nodig hebt en eventueel ook twee. Heb je genoeg geduld en kun je wachten met decoreren tot je muren droog zijn, dan is het dus veel goedkoper om het vocht je woning uit te werken door middel van ventilatie.

Nieuwbouwwoningen en vocht

Nieuwbouwwoningen worden uitgerust met allerlei foefjes waardoor problemen met vocht niet meer kunnen voorkomen. Zo zijn de gevels al voorzien van een goede isolatie zodat deze volledig waterdicht zijn, worden er waterkeringen aangebracht onder de muren en de fundering en zal de kelder al volledig bekuipt zijn aan de buitenkant. Toch is er één vochtprobleem die in de nieuwbouw veel de kop op steekt en dat is condensatie. De meeste nieuwbouwwoningen worden daarom voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Het is verstandig hier goed gebruik van te maken, niet alleen om condens af te voeren, maar ook om de lucht voor jou en de inwonenden gezond te houden.

Eventuele problemen met bouwvocht

Bouwvocht levert eigenlijk allen problemen op als jij je niet aan de regels houdt. Ga je wel schilderen of behangen, dan is er de kans dat je verf gaat bladderen of je behang naar beneden valt. Plaats je je meubilair wel tegen de muur, dan kan dat stukje muur niet ademen en zal het kunnen gaan schimmelen. Gebruik je je ventilatiesysteem niet, dan wordt je lucht niet ververst en zullen jij en je medebewoners oude lucht blijven inademen. Ook zorg je er dan voor dat je het water dat je de lucht inbrengt door te koken, ademen, zweten, douchen en leven geen uitweg heeft en neerstrijkt als condens. Het is dus altijd beter om het advies op te volgen en je woning volledig uit te laten drogen.

Vergelijk offertes

Wil je een specialist laten kijken naar je probleem met bouwvocht of wil je een ontvochtiger huren? Dan kun je hier via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen bij vochtexperts in jouw omgeving. Deze service is gratis, vrijblijvend en kan je helpen bij het nemen van de eerste stap richting een droog huis.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …