Wat is Carebrick?

Optrekkend vocht is een bekend probleem in oudere Belgische huizen. Omdat in ons land op plekken het grondwater erg hoog staat, komt dit in contact met de fundering en de muren van je huis. Bij nieuwere huizen is dit geen probleem, want deze zijn uitgerust met een waterkering. Dit is een volledig waterdichte barrière die ervoor zorgt dat dit grondwater de muur niet in kan trekken. Oudere woningen hebben dit vaak niet en terwijl de muren wat poreuzer worden zuigen deze het grondwater op als een spons. Langzaam trekt het verder de muren in en wordt het zichtbaar in het woongedeelte. Het is belangrijk dat je hier snel wat aan doet.

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is vrij gemakkelijk te herkennen, omdat het altijd aan de basis van de muren ontstaat en door de gehele muur is getrokken. Hier zal je dan natte plekken gaan zien, gaat de verf afbladderen, valt het pleister naar beneden of laat je behang los. Hier zal op den duur ook aanslag en schimmel ontstaan. Is er een kruipruimte of kelder onder je woning, dan zullen de muren daar ook nat zijn. Dit kun je zien, maar kun je ook ruiken omdat er een muffe geur uit je meterkast of keldergat komt. Tegen de tijd dat het je woongedeelte bereikt kan het al erg lang aanwezig zijn onder je woning en daar de nodige schade hebben aangericht.

Wat is Carebrick?

Carebrick is een oplossing tegen optrekkend vocht die recentelijk op de markt gebracht is. Natte muren zijn vaak het gevolg van een slechte ventilatie en omdat ze niet kunnen ademen krijgt het grondwater de kans de muren steeds verder te verzadigen. Het Carebrick systeem bestaat uit een aantal keramische kokers die in de muren worden geplaatst. Deze kokers zorgen ervoor dat je muren van binnenuit kunnen worden geventileerd, waardoor het vocht opdroogt en dus weer naar beneden zakt. Met Carebrick kun je het vocht op een natuurlijke wijze laten verdwijnen.

Hoe werk Carebrick?

Als jij ervoor kiest je voor Carebrick om je vochtige muren te verhelpen, dan komt er een specialist bij je langs die eerst op 35 centimeter hoogte een aantal gaten maakt in je muur. Deze kokers creëren een koudebrug, omdat er een luchtstroom ontstaat. Omdat het in de kokers kouder is wordt het water daar naartoe aangetrokken en wanneer het de koker bereikt wordt het afgevoerd door de luchtstroom. Carebrick wordt ook wel natuurlijke muurventilatie genoemd en is erg effectief gebleken tegen optrekkend- en doorslaand vocht.

De voor- en nadelen

Uiteraard zijn er een aantal voor- en ook nadelen verbonden aan het laten plaatsen van het Carebrick systeem. Als jij dit overweegt, dan is het goed om beide zijden van de medaille te bekijken en zelf te beoordelen wat het zwaarste weegt, de voordelen of de nadelen. Hier vind je ze in een handig overzicht.

  • Veelzijdig: Carebrick is niet alleen effectief bij optrekkend vocht, maar kan ook helpen doorslaand vocht tegen te gaan. Dit is vocht dat via de buitenmuren naar binnen kan komen.
  • Weinig overlast: de kokers kunnen snel worden geplaatst en vaak zijn de werkzaamheden binnen een dag al klaar. Dit zorgt voor minimale impact op je dagelijkse leven.
  • Geen chemische middelen: een andere populaire manier om optrekkend vocht tegen te gaan is door de muren te laten injecteren met een waterafstotende gel. Deze gel is echter vrij chemisch. Bij Carebrick worden alleen natuurlijke middelen gebruikt en het is gebaseerd op een natuurlijk proces.
  • Onderhoudsarm: de kokers in je muur hebben nauwelijks onderhoud nodig en in principe kun je ze gewoon laten voor wat ze zijn. Het wordt wel aangeraden eens per maand even te kijken of er geen spinnenwebben in zijn gemaakt. Deze verwijder je dan beter.
  • Duur: het is niet goedkoop op Carebrick kokers te laten plaatsen. Je kunt rekenen op zo’n €115 per strekkende meter. Daarentegen zijn andere vochtbestrijdingsmethoden niet veel goedkoper.
  • Lelijk: je zou kunnen beargumenteren dat de kokers in je muur deze niet mooier maken. Een natte muur is echter ook niet mooi, al helemaal niet als het beschimmeld is. Het is mogelijk om de kokers te schilteren in de kleur van de muur, zodat ze minder opvallen, maar dit neemt niet weg dat je altijd met een rij gaten in je muur blijft zitten.
  • Langzaam: het kan erg lang duren voordat je resultaat gaat zien en je je muren weer kunt herstellen.

Na het plaatsen

De Carebrick kokers kunnen in de meeste muursoorten worden aangebracht en zowel in spouw- als in enkelsteenmuren. Nadat ze zijn geplaatst zal je een vrij lange tijd moeten wachten totdat je verbetering zal merken. Dit hangt ook volledig af van de situatie en de staat van de muur. Is er sprake van een licht vochtprobleem en is de muur van gemiddelde dikte, dan kun je na een jaar echt resultaat beginnen te zien. De specialisten die de Carebrick kokers komen installeren kunnen je hier het beste over inlichten. Daarna kun je beginnen met het opnemen van de schade en het herstellen van de muren, indien nodig.

Vergelijk offertes

Zou je willen weten wat jij moet betalen als je Carebrick kokers laat plaatsen in jouw muren? Dan kun je hier vrijblijvend een aantal offertes opvragen bij verschillende betrouwbare specialisten. Deze gebruik je vervolgens om het beste bedrijf uit te kiezen en de eerste stap te zetten richting het uitdrogen van jouw muren.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …