Condens op de ramen

Condens op de ramen klinkt niet als iets ernstigs, maar toch kan het heel vervelend zijn. Heb je houten kozijnen, dan kunnen deze beschadigen en rotten, er kan schimmel ontstaan langs de randen en ook zal je plassen met water aantreffen op je vensterbank. Condens ontstaat als warme lucht afkoelt en als gevolg minder water kan vasthouden. Dit water strijkt dan neer op de koude oppervlakten, zoals ramen, spiegels en soms ook muren. Wanneer jij condens hebt in je woning, is er gelukkig genoeg dat je kunt doen om dit te verhelpen. En vaak zijn de oplossingen goedkoper en gemakkelijker dan je waarschijnlijk dacht.

Inhoud

Waarom actie ondernemen?

Condens wordt over het algemeen gezien als een volwaardig vochtprobleem en het komt vandaag de dag ook steeds meer voor. Dat komt doordat steeds meer mensen, aangemoedigd door de regering, besluiten hun woning te isoleren. Hierdoor vermindert de ventilatie in huis en heeft het water in de lucht geen uitweg meer. Het is niet vreemd om je vochtbestrijdingsexpert te bellen voor advies, want condens kan erg vervelend zijn. De schimmels die erdoor ontstaan zijn schadelijk voor de gezondheid en beschadigen je kozijnen. In het ergste geval zal het hout te veel zijn gaan rotten en moet je die laten vervangen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van condens en wat je zelf kunt doen om dit te verhelpen.

Waarom heb ik condens op mijn ramen?

Er zijn verschillende redenen waarom jij condens kunt zien op je ramen en het is vaak vrij makkelijk te bepalen wat voor jou de oorzaak is. En wanneer je de oorzaak weet, kun je ook bepalen welke actie je wilt ondernemen om het te verhelpen. Over het algemeen ontstaat condens in drie situaties.

  • Na isolatie: heb jij een oudere woning en heb je besloten de muren te laten isoleren? Of je hebt een nieuwere uitstekend geïsoleerde woning en toch condens? Dan zal het circuleren van de lucht binnen niet meer vanzelf gebeuren. Oudere woningen bevatten voldoende scheurtjes en gaatjes waardoor frisse lucht naar binnen kan en oude lucht kan worden afgevoerd. Nadat deze geïsoleerd zijn valt dit weg. Kan de lucht niet ververst worden, dan kan het water ook geen kant op en zal het neerstrijken als condens.
  • Slechte luchtcirculatie: heb jij je woning niet geïsoleerd maar is er toch sprake van condensatie, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen afvoer mogelijk voor de oude lucht. Door te koken, ademen en douchen brengen we water de lucht in en dit wordt losgelaten als de lucht kouder wordt. Dit is dus voornamelijk rondom de ramen.
  • Bouwvocht: nieuwbouwwoningen bevatten bij de oplevering zo’n 3000 tot 5000 liter vocht. Dit moet eerst uitdrogen, maar kan als je de woning intrekt voor problemen zorgen. Je kunt dus nooit verven of behangen totdat de woning helemaal is opgedroogd. Het water in de woning kan ook condensatie op de ramen veroorzaken, omdat de luchtvochtigheid hoger is.

De oplossingen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt proberen je problemen met condensatie op te lossen. In alle gevallen hebben deze te maken met een betere luchtcirculatie. Dit is niet alleen goed tegen condensatie, maar ook voor jou en de andere inwonenden is het gezonder elke dag frisse en goede lucht te kunnen inademen. Je kunt condensvorming verminderen door het water uit de lucht te verwijderen en dat doe je op de volgende manieren:

  • De ramen open: als jouw problemen met condensatie niet te ernstig zijn, dan kun je elke dag 10 minuten de ramen tegen elkaar openzetten. Dit is gratis en vrij effectief. Het probleem is wel dat je dan als het regent problemen krijgt. Ook haal je zo kou naar binnen, wat jammer is als je je woning net hebt geïsoleerd. Toch is het een goede gewoonte waarmee je elke dag de oude lucht verwijdert en nieuwe gezonde lucht toevoegt.
  • Ventilatieroosters: een andere optie die je hebt is het laten plaatsen van een aantal ventilatieroosters of ventilatoren. Dit is sowieso geen overbodige luxe in de badkamer en de keuken. Laat je dit doen dan kost dit gemiddeld zo’n €40 per rooster. Op deze manier kun je je woning altijd ventileren zonder dat je bang hoeft te zijn voor de weersomstandigheden. Je zal echter nog altijd vrij veel warmte verliezen.
  • Een ventilatiesysteem: de laatste optie die je hebt is het laten plaatsen van een ventilatiesysteem. De meeste mensen die hun woning hebben laten isoleren kiezen voor deze optie. Het is een mechanisch systeem dat de hele dag door de lucht ververst. Nieuwbouwwoningen worden hier al standaard mee uitgerust. Voor een nieuw ventilatiesysteem betaal je gemiddeld €3000.

Condens aan de buitenkant van de ramen

Als laatste punt is het ook niet onbelangrijk om te melden dat condensatie ook aan de buitenkant van de ramen kan plaatsvinden. Hier droogt het water weer snel, maar ook daar kan het schade aanrichten. Uiteraard is ventilatie dan geen oplossing, maar als jij condenswater vindt aan de buitenkant van je ramen dan duidt dit op een lekkage in de constructie van het raam. Gelukkig krijg je hier van de fabrikant vaak extra lange garantie op, dus bekijk je regeling als je je ramen recentelijk hebt laten plaatsen. Het is hoe dan ook het beste om het raam te laten vervangen.

Vergelijk offertes

Is het tijd om een vochtbestrijdingsexpert in te schakelen voor jouw probleem met condens op de ramen? Dan hoef je niet verder te zoeken. Via onze vergelijkingstool ontvang je snel een aantal op maat gemaakte offertes van betrouwbare en regionale vochtbestrijdingsbedrijven.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …