Condens op de ruimte

gevel impregnerenEén van de vaakst voorkomende vochtproblemen in huis uit zich onder de vorm van condens op de ruimte. Condens kan op verschillende manieren ontstaan. In principe is condens in elke woning aanwezig. Ze wordt dan ook veroorzaakt door het koken van gerechten, maar ook door bijvoorbeeld het nemen van een bad of een douche. In principe is waterdamp in huis hebben geen echt groot probleem. Dat wordt het pas op het ogenblik dat ze geen weg naar buiten kan vinden en zich bijgevolg gaat manifesteren op de ramen, de deuren, de muren, het plafond, etc. In dit geval kan ze het ontstaan van schimmel in de hand werken. Dit ziet er niet alleen verschrikkelijk uit, daarnaast is het ook niet gezond voor de inwoners van het huis. Heeft u eveneens te maken met condens op de ruimte waar u een oplossing voor zoekt? In dat geval is het raadplegen van de informatie op deze pagina zeker en vast de moeite meer dan waard.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat condens?

Twee hoofdzaken zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van condensvorming. Het betreft hier de oppervlaktetemperatuur van het onderdeel evenals de relatieve luchtvochtigheid waarvan sprake is in het vertrek. Op het ogenblik dat de oppervlaktetemperatuur van een bepaald element lager is in vergelijking met de luchttemperatuur in het vertrek evenals de relatieve vochtigheid kan er condensvorming optreden.

De belangrijkste veroorzakers van condens

Ondertussen heeft u er reeds een bepaald zicht op hoe condens kan ontstaan in een ruimte. Wat zijn nu echter de belangrijkste veroorzakers? Het ontbreken van een natuurlijke ventilatie ligt in het merendeel van de gevallen aan de basis van een condensprobleem. Deze zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. Veel mensen staan er niet bij stil en zijn van mening dat dit toch niet zo’n groot probleem vormt. De realiteit is echter net iets anders.

In eerste instantie kunnen we stellen dat een hoge luchtvochtigheid nefast is voor de woning zelf, maar daarnaast is het ook niet goed voor de gezondheid van de inwoners. Bij een hoge luchtvochtigheid treedt er condens op waardoor de lucht neerslaat op de verschillende oppervlakken in huis die over een koude temperatuur beschikken. Het kan hierbij onder meer gaan om koude buitenmuren en ramen.

Condensatie vormt zich het vaakst in ruimtes waar de luchtvochtigheid reeds hoog is. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende zaken. Denk hierbij niet alleen aan het koken van etenswaren in de keuken, maar ook aan het nemen van een douche of een bad in de badkamer. Een gebrek aan ventilatie in deze ruimtes zal er voor zorgen dat er in een mum van tijd sprake zal zijn van condensvorming. Gelukkig kan ze hier wel zeer eenvoudig worden opgelost, bijvoorbeeld door het voorzien van een mechanische ventilatie.

De gevolgen van condens op de ruimte

Op het ogenblik dat er sprake is van condens dient er rekening mee te worden gehouden dat er schimmels kunnen ontstaan. Deze schimmels mogen dan lang niet altijd meteen zichtbaar zijn, dat betekent niet dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens, in tegendeel. Bovendien kunnen niet alleen mensen te lijden hebben onder condensatie, wat ook te denken van de constructie van het gebouw? Condensvorming kan er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld het verf- en pleisterwerk zal loslaten. Ook het behang blijft mogelijks niet meer netjes tegen de muur hangen. Daarnaast zorgt de vorming van condens er ook niet zelden voor dat er een bepaalde, muffe geur in de woning ontstaat.

Ventilatie, cruciaal voor het voorkomen van condens op de ruimte

Op het eerste zicht lijkt geconfronteerd worden met condensvorming omwille van de nadelen die er aan verbonden zijn uiteraard erg vervelend. Dat is het ook wel, maar het goede nieuws is dat er in principe zeer eenvoudig tegen kan worden opgetreden. Zorgen voor een goede ventilatie in uw huis zorgt er namelijk in een mum van tijd voor dat uw condensprobleem zal verdwijnen. Het ventileren van voldoende verse lucht zal er dan ook niet alleen voor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis gaat dalen, daarnaast zullen de muren uitdrogen waardoor ook de bestaande schimmels zeer eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Het ventileren van een ruimte gebeurt door het invoeren van schone, frisse lucht van buitenaf. Wanneer u nog niet over een mechanische ventilatie beschikt betekent dit daarom niet meteen dat er niet kan worden geventileerd. Gewoon even het raam openzetten tijdens het nemen van een bad of een douche kan bijvoorbeeld voldoende zijn om de waterdamp af te kunnen voeren. Hetzelfde geldt eveneens voor het openen van een raam in de keuken tijdens het koken van uw favoriete maaltijd. Wilt u toch graag hebben dat er een constante ventilatie in uw huis plaatsvindt? In dat geval is het voorzien van een mechanische ventilatie een absolute must.

Verschillende soorten ventilatiesystemen

Indien u er aan denkt om een ventilatiesysteem kopen is het van belang om er rekening mee te houden dat er verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden. Zo bestaan er systemen die zich in het bijzonder richten op luchtverplaatsing en bijzonder goed toepasbaar zijn om er voor te zorgen dat andere apparatuur beter gaat functioneren. Door de plaatsing van een dergelijk systeem wordt er een meer gelijke verdeling op vlak van temperatuur gerealiseerd en wordt de lucht bovendien ook sneller droger.

Een tweede mogelijkheid is gebruikmaken van een ventilatiesysteem welke meer doet dan uitsluitend de lucht verplaatsen. Dergelijke systemen beschikken dan ook over de mogelijkheid om lucht op te zuigen en te verplaatsen. Hierdoor wordt het ventilatieproces versneld en maakt condensatievocht geen schijn van kans. Vreest u dat u voor het verhelpen van condens op de ruimte altijd grote investeringen zult moeten doen? Die vrees is absoluut onterecht. Een ventilatierooster kan reeds worden aangekocht voor een prijs van slechts een paar tientallen euro’s terwijl een mechanische ventilatie ook tegen een betaalbare prijs realiseerbaar is.

Bovenstaande maakt het in ieder geval duidelijk dat helemaal niets u nog in de weg hoeft te staan om de strijd aan te binden met condens op de ruimte. Een goede ventilatie toepassen en u zult merken dat dit probleem als sneeuw voor de zon zal komen te verdwijnen.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …