Condensatievocht bestrijden

Van alle vochtproblemen die je kunt ondervinden in je woning is die van condensatievocht misschien wel het gemakkelijkste te bestrijden. Dat komt doordat dit meestal geen gevolg is van een gebrek aan je woning, maar meer omdat je er niet de juiste gewoonten op nahoudt. De beste manier om condensatie tegen te gaan is door de ventilatie in je woning te verbeteren. Hier lees je alles over condensatievocht, wat het is, hoe je het herkent, hoe je ervan af komt en wat je dit zal kosten.

Wat is condensatievocht?

Condens vormt zich als warme lucht kan afkoelen. Lucht heeft altijd een luchtvochtigheidsgraad en warme lucht is in staat meer waterdeeltjes vast te houden dan koude lucht. Deze waterdeeltjes worden losgelaten als de temperatuur daalt. Dit is dus waarom je condens veel aantreft rondom je ramen, spiegels, deuren en soms ook muren. In veel gevallen is een toename van condensatievocht een gevolg van de afname van ventilatie en dit kan plaatsvinden bijvoorbeeld als je je woning isoleert of impregneert. Je muren ademen niet meer, maar je brengt nog wel veel vocht de lucht in door te zweten, te ademen, te douchen, te koken en te leven. Dit vocht kan dan niet meer worden weggevoerd en zal condenseren. Heb jij net je muren laten isoleren en zie je meer vocht binnen? Dan is de kans erg groot dat dit condens betreft.

Hoe herken je condensatievocht?

Condensatievocht kun je herkennen doordat het zich afzet op koude oppervlakten. Daarnaast zal het erger worden nadat je hebt gekookt of gedoucht. Een mens laat bijna 2 liter water los tijdens het slapen en dat is ook waarom je condens veel aantreft in de slaapkamer in de ochtend. Heb je net je woning laten isoleren of je buitenmuren laten impregneren en zijn je vochtproblemen daarna begonnen, dan weet je eigenlijk wel dat je te maken hebt met condens. Wil je dit echt zeker weten, hang dan een stuk aluminiumfolie tegen de muur en wacht een aantal dagen. Is deze aan de buitenkant nat geworden, dan is er sprake van condens. Bevindt het vocht zich aan de binnenkant, dan heb je problemen met doorslaand vocht.

Wat kun je eraan doen?

Condensatie is een veel voorkomend probleem in nieuwbouwwoningen. Deze zijn vaak zo goed geïsoleerd dat luchtcirculatie niet meer plaats kan vinden. Hierdoor blijft de warmte binnen en de kou buiten, maar kan het water in de lucht ook niet worden afgevoerd. Daarom hebben nieuwbouwwoningen vaak al standaard een ventilatiesysteem waarmee de hele dag oude lucht met nieuwe lucht wordt vervangen. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken om je condensatievocht te verminderen.

  • Open de ramen: het simpelweg openen van de ramen zal al een groot verschil maken. Zet ze dan tegen elkaar open, zodat je de lucht door je woning voelt stromen. Je doet dit het beste ’s nachts of in de ochtend. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk maar heeft als grote nadeel dat je tijdens dit luchten veel warmte verliest waarvoor je weer moet stoken. Dit maakt je isolatie een beetje overbodig.
  • Ventilatieroosters: een betere optie die je dan hebt is het plaatsen van ventilatieroosters in je deuren en ramen. Vergeet ook de kelder of kruipruimte niet, deze hebben ook veel baat bij goede ventilatie. Je verliest zo minder warmte, maar zal wel de hele dag voorzien worden van gezonde en frisse lucht. In de keuken, het toilet en de badkamer laat je eventueel een automatische ventilator plaatsen. Deze kunnen het water uit de lucht dan al afvoeren voordat het de rest van je woning bereikt.
  • Een ventilatiesysteem: wil je eens en voor altijd van je condensatievocht af, dan is een ventilatiesysteem misschien wel de beste optie. Dit systeem bestaat uit een netwerk van buizen en een ventilatie unit. Alle kamers in je woning worden op deze buizen aangesloten en de ventilatie unit zorgt voor een constante aan- en afvoer van lucht. Je kunt je ventilatiesysteem precies zo afstellen als je wilt en je hebt er verder eigenlijk geen omkijken naar. Goede systemen kunnen je woning ook koelen en verwarmen om geld te besparen.

De kosten

Hier zit uiteraard wel een prijskaartje aan verbonden. Tegelijkertijd kun je beargumenteren dat het openzetten van de ramen je ook geld kost. Je laat dan warmte je woning uit en dit is warmte waarvoor je hebt gestookt. Het is dus eigenlijk maar de vraag wat op de lange termijn goedkoper is. Het goede nieuws is wel dan je condensatievocht dus erg gemakkelijk kunt bestrijden en dat je je geen zorgen hoeft te maken over de staat van je woning. De prijs die je betaalt voor de bovengenoemde verschillende opties vind je in onderstaande tabel, inclusief btw.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

‘Gratis’

€40 per stuk

€3000 per systeem

Vergelijk offertes

De exacte prijs voor het bestrijden van jouw condensatievocht kun je alleen achterhalen door contact op te nemen met een vochtbestrijder. Je vraagt het beste een aantal specialisten om hun mening, zodat je de beste prijs en de beste kwaliteit kunt vinden. Wij kunnen je helpen een stapje in de goede richting te zetten als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool. Deze service is vrijblijvend en gratis en helpt je hopelijk snel af van je condensatievocht.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …