Doorslaand vocht bestrijden

Vochtproblemen in je woning kunnen je grijze haren bezorgen. Je woning moet je beschermen van de invloeden van buitenaf en tref je vocht aan in het woongedeelte dan duidt dit vaak op een groot gebrek. Er is hoe dan ook sprake van een lekkage en deze dient te worden verholpen want vochtproblemen lossen zichzelf niet vanzelf op. Eén van de veel voorkomende typen vochtproblemen is doorslaand vocht. Hier lees je alles over wat doorslaand vocht precies is, hoe je het herkent, wat je kunt doen om eraf te komen en hoeveel dit kost.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is vocht dat via de buitenmuren naar binnen kan komen. Er is dus eigenlijk altijd sprake van een lekkage in de gevel. Deze kan oud zijn, een scheurtje bevatten, de voegen kunnen beschadigd zijn of er kan sprake zijn van een verzakking. Veel gevels beschadigen ook doordat water dat zich in de gevel bevindt uitzet als het bevriest. Wat ook de reden, als het buiten regent, sneeuwt of hagelt en dit water kan een weg vinden je woongedeelte in, dan is er sprake van doorslaand vocht. De beste manier om doorslaand vocht te behandelen is dus door je gevel opnieuw waterdicht te maken.

Hoe herken je doorslaand vocht?

Doorslaand vocht herken je doordat het zich kan vormen op alle plekken op je muur. Uiteraard moet dit wel een binnenmuur zijn die aan je gevel zit. Als het buiten slecht weer is zullen er dan plekken op de muur verschijnen en deze worden kleiner of verdwijnen als het opklaart. De kenmerken van doorslaand vocht hebben veel gemeen met die van condensatievocht, maar er is een simpele test die je kunt doen om deze van elkaar te onderscheiden. Hang een stukje aluminiumfolie tegen de muur met een plakbandje en wacht een aantal dagen. Vervolgens kijk je of er zich vocht op het aluminium heeft gevormd en waar dit is. Zie je druppels aan de buitenkant van het folie, dan is er sprake van condensatievocht en zie je het aan de binnenkant dan weet je zeker dat je te maken hebt met doorslaand vocht.

De oplossingen

Doorslaand vocht kun je dus alleen tegengaan door je gevel onder handen te nemen. Het is vaak het gevolg van ouderdom, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is verstandig om contact op te nemen met een expert en deze naar je buitenmuren te laten kijken. Hij of zij zal dan een inventarisatie maken en bepalen wat de beste manier is om het probleem op te lossen. Hier vind je enkele veel voorkomende methoden.

  • Verven: het kan zijn dat je gevel simpelweg onderhoud nodig heeft. Het is altijd goed om dit eens in de zoveel tijd in te plannen. Kleine beschadigingen kunnen worden weggewerkt, je kunt de gevel laten reinigen en eventueel een nieuw likje waterafstotende verf aanbrengen.
  • Impregneren: het impregneren van de gevel wordt vaak gedaan om vochtproblemen te voorkomen, maar als jouw gevel nog in goede staat is kan je het doorslaande vocht soms stoppen door deze te laten impregneren. De buitenmuren worden dan behandeld met een vochtafstotend middel dat diep de stenen intrekt en daar gemiddeld 10 jaar je woning waterdicht kan houden.
  • Renoveren: als je gevel verouderd is en veel gebreken vertoont is een renovatie verstandiger. Alle defecte stenen worden dan vervangen, de voegen worden opnieuw geplaatst, de gevel wordt grondig gereinigd en eventueel geïmpregneerd mocht je dit willen. Je buitenmuren zijn hierna volledig hersteld en kunnen gemakkelijk weer tientallen jaren dienstdoen.
  • Opnieuw bekleden: als laatste kun je de mogelijkheid aangrijpen om je gevel van een facelift te voorzien. Je kunt deze laten repareren en reinigen en daarna opnieuw bekleden, bijvoorbeeld met pleister, spuitkurk, metaal, hout of steenstrips. Eventueel plaats je dan direct een isolatiemateriaal tegen je muren, zodat je twee vliegen in één klap kan slaan. Dit is de duurste optie, maar het geeft je woning een compleet nieuw en fris uiterlijk.

De kosten

Wat je betaalt voor het behandelen van je doorslaande vocht is uiteraard afhankelijk van de methode die je kiest, van de grootte van het oppervlak, van het al dan niet isoleren van de muren, van de aannemer enzovoorts. In België zijn er wel premies beschikbaar voor vochtbestrijding, dus allicht kun je financiële steun ontvangen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, dus controleer deze voordat je de klus gaat inplannen. De onderstaande tabel geeft je een idee van de financiële kant van het verhaal, inclusief btw, materialen en arbeidskosten. De exacte prijzen voor jouw specifieke situatie vraag je het beste op middels offertes.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

Gevel ook isoleren

€20 per vierkante meter

€75 per vierkante meter

€10 per vierkante meter

€50 per vierkante meter

€25 per vierkante meter extra

Vergelijk offertes

Werken aan de gevel zijn eigenlijk nooit goedkoop en het is altijd goed om een aantal experts naar je probleem te laten kijken voordat je iemand inplant. Wij kunnen je in contact brengen met plaatselijke vochtbestrijdingsbedrijven als je een paar minuutjes neemt om onze vergelijkingstool in te vullen. Je zal dan gratis en zonder ergens toe verplicht te worden een aantal op maat gemaakte offertes ontvangen van betrouwbare vochtbestrijders.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …