Hoe voorkom je schimmels?

Schimmels in huis zijn erg vervelend. En ook al lijkt het erop dat ze terug blijven komen, je hoeft niet te leven met schimmels. Schimmels zijn micro-organismen die veel voorkomen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Heb je problemen met vochtige muren of vloeren, dan zullen ze daar ook de kop op duiken. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om schimmels tegen te gaan.

Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels ontstaan net als paddenstoelen uit sporen. Deze sporen zijn al aanwezig in elke woning, maar als er een gezond klimaat heerst binnen kunnen ze zich niet verder ontwikkelen. Zo gauw de sporen toegang krijgen tot voldoende water dan beginnen ze te groeien. Dit water kan uit de lucht komen, maar ook uit de muur of een ander oppervlak. Misschien is er sprake van een lekkage of een vochtprobleem. Hoe dan ook, de schimmels zijn er gek op en een kleine plek zal snel uitgroeien tot een grote hoeveelheid schimmel dat leeft in je woning.

Waarom zijn schimmels slecht?

Schimmels zijn bijzonder slecht en dit is niet alleen omdat ze lelijk zijn. Ze kunnen diep intrekken in de oppervlakten waarop ze zich hebben gevestigd en ze zijn vooral gek op zacht materiaal, zoals gips en hout. Hier kunnen ze dan zoveel schade aanrichten dat je houten balk of je muur moet worden gerepareerd of zelfs vervangen. Daarnaast zijn schimmels ook erg slecht voor je gezondheid. Ze kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, misselijkheid, braken, hoofdpijn, vermoeidheid en stress. Als je de sporen te lang inademt kunnen ze zelfs chronische ziekten veroorzaken, zoals astma, bronchitis en allergieën. Het is dus erg belangrijk dat je er zorg voor draagt dat ze in jouw woning niet kunnen groeien.

Schimmels voorkomen

Je voorkomt schimmels door ervoor te zorgen dat er in jouw woning geen klimaat heerst waar schimmels van houden. Dit betreft voornamelijk vocht. Condensatie is bijvoorbeeld een grote aanstichter van schimmels. In ruimtes waar er veel vocht in de lucht zit en de lucht koelt af (bijvoorbeeld rondom de ramen en spiegels van een badkamer), dan laat deze koude lucht water los. Dit condenswater vind je dus voornamelijk op koude oppervlakten. Dit is een ideale plek voor schimmels. Gebruik de volgende tips om ervoor te zorgen dat deze bij jou geen kans maken.

 • Ventilatie: het allerbeste wat je kunt doen tegen schimmels is ventileren. Je zorgt er dan voor dat het water in de lucht een uitweg heeft en dat de luchtvochtigheid stabiel blijft. Vooral woningen die net zijn geïsoleerd hebben hier heel veel baat bij. Zorg ervoor dat de lucht constant kan circuleren, bijvoorbeeld door ramen open te zetten. Een ventilatiesysteem is echter efficiënter. Heb je deze zorg dan dat hij altijd aanstaat.
 • Gebruik automatische ventilators: als je een ventilator hebt in de badkamer en een afzuigkap in de keuken dan is het erg belangrijk dat je deze gebruikt. Hier wordt dagelijks het meeste water de lucht in gebracht. Zet ze op de hoogste stand. Als alternatief kun je ook een raam openzetten.
 • Controleren: loop regelmatig even een rondje door je huis waarbij je de muren, vloeren, het dak en de plafonds controleert op vochtvlekken. Kijk goed op zolder, maar ook als je een kruipruimte hebt is het belangrijk dat deze droog is. Een slecht klimaat onder het huis veroorzaakt direct ook een slecht klimaat erboven en daar houden schimmels van.
 • Luchtvochtigheid: zorg ervoor dat de luchtvochtigheid schommelt tussen de 40 en de 60 procent. Gebruik hiervoor eventueel een vochtvreter of een bevochtiger. Schimmels bloeien op als de luchtvochtigheid te hoog is.
 • Wacht niet: twijfel je, schakel dan direct de hulp in van een vochtbestrijder. Deze heeft jaren kennis in het opsporen van vochtproblemen en beschikt over de juiste apparatuur. Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de schade en hoe gemakkelijker je de schimmel kunt verwijderen.
 • Een schoon huis: houd je huis netjes schoon en breng je afval tijdig naar de container.
 • In de keuken: zet de afzuigkap aan voordat je begint met koken en laat deze nog een kwartier aanstaan als je klaar bent. Doe de deksels op de pannen als je water aan het koken bent.
 • De was: probeer de was buiten te drogen. Lukt dit niet, dan zet je het beste een raam open in de kamer waar de was hangt. Ook is het verstandig om een hoog toerental te gebruiken zodat je de was zo droog mogelijk op kunt hangen.
 • Temperatuur: warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht. Zorg er dus voor dat je de temperatuur niet te ver laat afkoelen, ook niet in de badkamer. Dit veroorzaakt direct condensatie.
 • Geen meubels tegen de muur: zet de meubels altijd een stukje van de muur af en nooit tegen de muur. Hier creëer je een plek met stilstaande lucht waar ook weer condensatie plaats zal vinden.
 • Ramen open als je slaapt: als laatste is het erg goed als je met een open raam slaapt. Een mens verliest ’s nachts wel 2 liter water en op die manier kan dit gemakkelijk worden afgevoerd.

Vergelijk offertes

Wil je graag de hulp inschakelen van een vochtbestrijdingsexpert? Dan kun je dit via onze vergelijkingstool heel gemakkelijk doen. Deze tool helpt je bij het verzamelen van offertes en het in contact komen met een betrouwbaar vochtbestrijdingsbedrijf.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …