Vochtbestrijding inventarisatie

Voor elk type vochtprobleem is een oplossing beschikbaar, maar wat deze oplossing is hangt af van een aantal factoren. Zo is er de oorsprong van het probleem en ook de ernst ervan en deze hebben een grote invloed op het uiteindelijke plan van aanpak. Het is dan ook niet vreemd dat een vochtbestrijdingsspecialist eerst bij je thuis wil komen om de situatie te bekijken voordat deze een behandelingsmethode en bijbehorende prijs kan voorstellen. Goede vochtbestrijders zullen altijd een inventarisatie uitvoeren.

Wat is een inventarisatie?

Tijdens een inventarisatie zal de vochtbestrijder vaststellen wat de oorzaak is van je vochtprobleem en hoe ernstig de situatie is. Dit zal gebeuren op het oog, maar er zijn ook verschillende soorten meetapparatuur die de vochtbestrijder hiervoor kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een thermische camera waarmee verschillen in temperatuur kunnen worden opgemerkt, het meten van de natheid van de muren of een camera waarmee tussen de muren kan worden gekeken. Op die manier weet de specialist exact waar het vocht vandaan komt en kan hij of zij beginnen te denken aan een oplossing.

Verschillende vochtproblemen en oplossingen

Eigenlijk zijn er zes gangbare soorten vochtproblemen, namelijk doorslaand vocht, optrekkend vocht, condensatievocht, koudebruggen, bouwvocht en lekkage. De methode die voor doorslaand vocht wordt gebruikt is voor optrekkend vocht volledig waardeloos. De verschillende oorzaken en bijbehorende methoden vind je hier op een rijtje. 

  1. Doorslaand vocht

Is er bij jou doorslaand vocht geconstateerd dan betekent dit dat je gevel niet meer waterdicht is. Het vocht van buiten kan binnenkomen en zo je woongedeelte bereiken. Je herkent doorslaand vocht doordat de natte plek groter wordt bij slecht weer en doordat deze op elke willekeurige plaats op de muur kunnen ontstaan. Doorslaand vocht wordt op de volgende manieren opgelost:

  • Nieuwe gevelbekleding: je kunt ervoor kiezen je gevel een nieuw likje waterafstotende verf te geven, maar je kunt je gevel ook nieuw leven inblazen en volledig waterdicht maken door deze te bekleden met hout, metaal, steenstrips, crepi of spuitkurk.
  • Gevel impregneren: een andere manier om je gevel waterdicht te maken, maar het huidige uiterlijk te behouden is door deze te laten impregneren.
  • Gevel renoveren: is je gevel te beschadigd dan laat je een volledige renovatie uitvoeren en nieuwe voegen plaatsen, de defecte stenen vervangen, de gevel reinigen en impregneren.
  1. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt door de muren opgezogen uit het grondwater. Vooral oudere woningen kunnen hier problemen mee krijgen omdat die nog niet zijn voorzien van een waterkering. Optrekkend vocht herken je omdat het altijd begint aan de onderkant van de muur. Doe je hier niets aan, dan zal het steeds verder omhoog komen. Je kunt optrekkend vocht op de volgende manieren tegengaan:

  • Onderkapping: je kunt alsnog een waterkering of een onderkapping laten plaatsen. Dit is tijdrovend en intensief omdat er een membraan tussen twee rijen stenen moet worden gelegd. Het resultaat is echter zeer effectief en gaat lang mee.
  • Injectie van de muren: een simpeler en sneller alternatief is om de muren te laten injecteren met een waterafstotende gel. Deze vormt een horizontale barrière waar water niet doorheen kan breken. Deze behandeling zal echter na een aantal jaren moeten worden herhaald.
  1. Condensatievocht

Is er bij jou sprake van condensatie dan heb je geluk. Dit is namelijk gemakkelijk op te lossen door de ventilatie in huis te verbeteren. Je herkent het doordat het op koude oppervlakten neerstrijkt, zoals de ramen en de muren en dat het erger wordt als je aan het koken bent of de badkamer gebruikt. Condensatie is vaak het gevolg van isolatiemaatregelen, omdat het huis dan zelf niet meer kan ademen. Hier moet je het dan dus een handje mee helpen. Dit kun je doen door de ramen regelmatig open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of door een ventilatiesysteem aan te laten leggen.

  1. Koudebruggen

Koudebruggen geven aan dat er een probleem is met je isolatiemateriaal. Het kan zijn dat deze verouderd is, verzakt of niet goed is geplaatst. Ook spouwankers zijn een bekende oorzaak voor koudebruggen. Er is een plaats ontstaan waar je muur niet geïsoleerd is en waar de kou van buiten naar binnen kan komen. Hier vindt dan condensatie plaats wat resulteert in problemen met vocht. Koudebruggen kun je verhelpen door na te isoleren of je isolatie volledig opnieuw te laten plaatsen.

  1. Bouwvocht

Bouwvocht is vocht dat in een nieuwbouwwoning aanwezig is nadat het is opgeleverd. Deze kunnen gemakkelijk 3000 tot 5000 liter vocht bevatten en dit moet eerst worden gedroogd. Hiervoor zijn speciale machines aanwezig, maar goede ventilatie kan ook al helpen. Aangeraden wordt om de muren niet te verven of behangen totdat dit bouwvocht is verdwenen en dat zal zeker een half jaar tot een jaar in beslag nemen.

  1. Lekkage

Als laatste kan een lekkende leiding problemen opleveren met vocht. Misschien is deze bevroren geweest en gebarsten of is hij aan vervanging toe. Lekkende leidingen kunnen soms jaren onopgemerkt blijven, omdat ze alleen druppelen en zich vaak op een plek bevinden waar je ze niet kunt zien. Een vochtbestrijder zal een lekkende leiding kunnen onderscheiden van andere vochtproblemen door bepaalde meetapparatuur te gebruiken. De leiding zal gerepareerd of vervangen moeten worden.

Vergelijk offertes

Wil jij een aantal vochtbestrijdingsexperts uitnodigen voor een inventarisatie van jouw vochtprobleem? Dan doe je dit snel en gemakkelijk via onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en voorziet je snel van op maat gemaakte offertes voor jouw situatie.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …