Isoleren en vochtbestrijding

Isoleren en vochtbestrijding zijn misschien twee begrippen die je niet direct met elkaar associeert. Het isoleren van je woning is altijd een goed plan, omdat je dan geld kunt besparen op je energierekening en een belangrijke bijdrage doet aan een beter milieu voor ons allemaal. Als gevolg van isolatie kunnen er binnenshuis echter enkele problemen met vocht ontstaan, vooral als je een al bestaande en oudere woning van isolatie voorziet. Gelukkig zijn deze vrij gemakkelijk op te lossen, zodat je met volle teugen van je heerlijk warme woning kunt genieten.

Twee soorten vochtproblemen

Of je nu een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning hebt laten bouwen of je hebt je oude huisje laten isoleren, er zijn altijd twee soorten vochtproblemen waar je je van bewust moet zijn. De ene is condensatie en de andere is het ontstaan van koudebruggen. Hier worden beide verder toegelicht.

Condensatie

Warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht. Door je woning te isoleren zal je deze volledig water- en luchtdicht maken, wat betekent dat de lucht binnen niet automatisch zal worden ververst. Door in je woning te leven, slapen, ademen, koken en douchen breng je wel steeds meer waterdeeltjes de lucht in. Alleen al ’s nachts kan dit wel twee liter zijn. Dit water kan in een goed geïsoleerde woning zonder luchtcirculatie dus niet worden weggevoerd. Als de lucht plekken bereikt die kouder zijn, zoals de ramen, spiegels en muren, zal deze afkoelen en het water loslaten. Dit is condenswater wat je dus aantreft op de koudere oppervlakten in je woning. Problemen met condens los je vrij gemakkelijk op door de luchtcirculatie in je nieuw geïsoleerde woning een handje te helpen en wel op de volgende manieren:

  • De ramen openzetten: het is voor jou en de andere inwonenden ook het beste als je verse en gezonde lucht in kunt ademen. Als je dagelijks (het liefste ’s nachts of in de ochtend) de ramen een tijd tegen elkaar openzet krijgt de oude lucht de kans de woning te verlaten en de verse lucht kan de woning in. Dit is gratis en ook niet erg moeilijk. Het probleem is echter dat je hier de uitwerking van de isolatie volledig te niet mee doet en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Ventilatieroosters: een andere redelijk goedkope optie die je hebt is het laten plaatsen van een aantal ventilatieroosters of automatische ventilatoren. Denk aan het toilet, de badkamer en de keuken en roosters in ramen en deuren. De lucht zal dan gemakkelijker kunnen circuleren en je haalt direct de waterdeeltjes eruit voordat ze de rest van je huis in kunnen komen.
  • Ventilatiesysteem: omdat de bovenstaande twee opties in meerdere of mindere mate de goede werking van je isolatiemateriaal tegenwerken, kiezen veel mensen ervoor om een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Moderne woningen zijn hier vaak al van voorzien en nieuwbouwwoningen krijgen deze als standaard. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante mechanische ventilatie van de lucht in je gehele woning, kun je ook gebruiken om te verwarmen of juist om te koelen en zal problemen met condensatie aanzienlijk verminderen.

Koudebruggen

Als jouw isolatiemateriaal oud is, verzakt is of verkeerd is aangebracht kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit zijn niet geïsoleerde plekken in een bepaald geïsoleerd oppervlak (je vloer, muren of dak) waar de lucht dus kouder is. Hier ontstaat om de redenen eerder al toegelicht dan ook condenswater en dit water kan je muren, dak of je vloer in trekken. Daarnaast zullen koudebruggen voor een lagere isolatiewaarde zorgen. Koudebruggen kun je op twee manieren laten oplossen. Controleer altijd of je nog garantie hebt op je isolatiewerkzaamheden, want koudebruggen worden daar zeker in vernoemd. De isolatiespecialist is van het gevaar van koudebruggen op de hoogte en zal deze zonder problemen verhelpen als dit is veroorzaakt door een fout aan zijn of haar zijde.

  • Na-isoleren: in bestaande woningen waar bijvoorbeeld de spouwmuurisolatie oud is en is ingezakt wordt vaak gekozen voor na-isolatie. Er worden dan EPS-parels of purschuim rond het al aanwezige isolatiemateriaal gespoten totdat de spouw weer verzadigd en vol is. Dit is niet in alle situaties mogelijk, maar biedt uiteraard wel de beste en goedkoopste oplossing.
  • Opnieuw isoleren: soms zit er niets anders op dan om de werkzaamheden opnieuw te laten uitvoeren en nieuwe isolatie aan te laten brengen. Dit geeft je wel de kans om te kijken welke materialen er vandaag de dag op de markt zijn om dit mee te doen. Deze zijn aanzienlijk beter geworden dan een tijd geleden en kunnen naast isolatie ook andere interessante voordelen bieden waar je voorheen misschien niet bewust van was.

De kosten

De tabel beneden geeft je een indicatie van de kosten waarmee je in beide situaties te maken kunt krijgen. Dit is uiteraard in het geval je geen garantie meer hebt. Deze bedragen zijn inclusief btw. Het is ook altijd goed om te controleren of je in aanmerking komt voor een premie. In België moet je dan aan een aantal voorwaarden voldoen, maar er is voor isolatiewerkzaamheden veel financiële steun aanwezig.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Vergelijk offertes

Wil je nu in contact gebracht worden met een vochtbestrijding- of isolatie expert? Maak dan gebruik van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool hier op deze website. Je vult je gegevens in en wij sturen je een aantal offertes specifiek voor jouw vochtprobleem. Deze kun je vervolgens gebruiken bij het kiezen voor een betrouwbare specialist.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …