Kelderdichting

Water in de kelder is vaak het gevolg van grondwater dat naar binnen weet te komen. Kelders in België hebben daar veel last van, vooral in oudere woningen, omdat het grondwater hoog staat en dit een grote druk uitoefent op de muren en de vloer. Hier zal dan wat aan gedaan moeten worden, want een vochtige kelder kan ook problemen in het woongedeelte veroorzaken. Een manier om dit te doen is door een kelderdichting uit te laten voeren. Hier lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Inhoud

Water in de kelder

Als jij water aantreft in de kelder, dan zal je misschien niet denken dat dit schadelijk is. Vooral als je de kelder nergens voor gebruikt, want deze zit immers netjes verstopt onder je woning. Toch is water in de kelder een teken van een constructiefout en kan dit ernstige schade aanrichten, ook in je woongedeelte. Hier zijn een aantal redenen voor.

  • Luchtvochtigheid: in natte kelders is de luchtvochtigheid erg hoog. Als deze ruimte niet goed geventileerd wordt zal dit vocht neerstrijken op koude oppervlakten. Aangezien de lucht in kelders ook vaak kouder is, wordt dit versterkt. Als dit vocht je draagvloer intrekt of je houten constructie kan het daar rot veroorzaken of kan het je vloerbekleding beschadigen. Ook zullen er schimmels en zwammen kunnen vormen die schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Natte muren: zijn je muren nat en kan dit water nergens naartoe dan zal het of de kelder in sijpelen of naar boven trekken je woongedeelte in. Dit optrekkende vocht veroorzaakt natte plekken aan de onderkant van je muren die kunnen gaan schimmelen. Dit is lelijk en ongezond.
  • Een natte vloer: een slecht klimaat onder je woning zal je niet voor altijd kunnen verbergen. En dit heeft direct invloed op het klimaat erboven. Kan het grondwater via de vloer naar boven komen, dan zal je regelmatig een natte vloer aantreffen in de kelder wat een hoge luchtvochtigheid teweegbrengt. Vooral als de ventilatie niet goed is en er schimmels zijn ontstaan zal de lucht muf en ongezond zijn. Dit komt ook het woongedeelte in.

Wat is een kelderdichting?

Tijdens het uitvoeren van een kelderdichting worden alle muren, de vloer en eventueel het plafond waterdicht gemaakt. Dat betekent dat naderhand het grondwater niet meer naar binnen kan komen en dat dus automatisch het klimaat onder de woning aanzienlijk zal verbeteren. Er zijn twee manieren om een kelderdichting uit te voeren, namelijk via de buitenkant en de binnenkant.

  • Kelderdichting via de buitenkant: aangezien de kelder ingegraven is zal een kelderdichting via de buitenkant eigenlijk alleen plaatsvinden tijdens de bouw van de woning. Nieuwbouwwoningen met een kelder hebben dit bijvoorbeeld al standaard. De muren worden dan bewerkt met een waterafstotende cement zodat deze droog blijven en volledig bestand zijn tegen de druk van het grondwater. Wil je dit later laten uitvoeren dan kost je dit gemakkelijk €60 per vierkante meter muur.
  • Kelderdichting via de binnenkant: het is veel goedkoper om de kelderdichting via de binnenkant te laten verlopen. De vochtbestrijdingsspecialist brengt dan een waterafstotende pleister aan tegen de muren, zal eventueel ook de vloer dichten en zorgt ervoor dat alle naden tussen vloer, muren en plafond ook zijn afgekit. Dit wordt ook wel een bekuiping genoemd en hiervoor betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter cement dat wordt gebruikt. Je kelder is hierna volledig waterdicht.

Problemen bij een kelderdichting

Een kelderdichting is een goede oplossing, maar alleen als jouw vochtproblemen niet te groot zijn. Door je muren volledig waterdicht te maken zullen ze dus ook niet meer kunnen ademen, wat direct betekent dat het water er niet uit kan. Bevatten ze te veel water, dan zal dit geen uitweg meer kunnen vinden en zal het omhoog trekken. Bij ernstige vochtproblemen is het beter om een drainage aan te laten leggen. Dit kan in je muren, je naden, in je vloer of in een combinatie daarvan. Het water wordt dan mechanisch afgevoerd naar je riolering en je problemen met vocht zijn officieel opgelost.

Het belang van ventilatie

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond zal je dus een volledig waterdichte kelder bezitten. Het is altijd verstandig om met je vochtbestrijder te spreken over ventilatie. Het vocht in de lucht moet namelijk wel kunnen worden gevoerd anders krijg je problemen met condensatie. Dit levert dan weer andere vochtproblemen op, wat je uiteraard niet wil. Je kunt met de specialist bespreken wat voor jouw kelder het beste is. Eventueel laat je ventilatieroosters plaatsen of sluit je de kelder aan op een ventilatiesysteem. Op die manier zal je een gezond klimaat creëren onder je woning wat direct betekent dat het in je woning ook een stuk aangenamer zal zijn.

Vergelijk offertes

Wil je exact weten wat een kelderdichting jou zou kosten? Dan kun je hier een aantal offertes opvragen via onze vergelijkingstool. We staan alleen in contact met betrouwbare vochtbestrijdingsbedrijven en de offertes verplichten je niet tot aankoop. Je weet dan snel waar je aan toe bent.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …