Kelderdrainage

Vocht in de kelder is erg vervelend maar helaas ook erg gewoon. De kelder bevindt zich onder de grond waardoor het constant onder druk staat van grondwater. Op den duur kan dit de kelder binnensijpelen en soms in hele grote hoeveelheden. Een lekke kelder heeft direct invloed op de gezondheid van je gehele woning. Wanneer er echt grote vochtproblemen optreden in de kelder dan heb je eigenlijk geen andere optie dan het laten aanleggen van een drainage. Hier lees je over de mogelijkheden die je hebt wanneer je een drainage laat plaatsen.

Inhoud

Vocht in de kelder

Omdat je vocht in de kelder eigenlijk niet dagelijks ziet is het gemakkelijk om dit te negeren. Dit is echter geen goed idee, omdat dit vocht ernstige schade kan aan richten. Het lijkt weggegooid geld om een probleem in een ruimte te verhelpen die je niet gebruikt, maar niets is minder waar. In een vochtige kelder ontstaan schimmels en zwammen waarvan de sporen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Denk dan aan lastig ademhalen, misselijkheid, hoofdpijn en braken. De lucht is muf en kil en ongezond om in te ademen. De luchtvochtigheid in natte kelders is hoger waardoor de muren en je ondervloer nat worden. In hout kan dit rot veroorzaken waardoor het verzwakt en je huis mogelijk onveilig wordt. Vocht in de muren kan naar boven trekken je woongedeelte in en daar gaan vlekken en schimmelen. Kortom, is het klimaat in je kelder ongezond, dan heeft dit directe invloed op de gezondheid van het klimaat en de inwoners in de ruimtes erboven.

Wat is een kelderdrainage?

Kleine vochtproblemen in de kelder worden meestal opgelost met een bekuiping. De muren en vloer worden dan van binnenuit volledig dichtgemetseld zodat water niet meer door kan dringen de kelder in. Bij grote vochtproblemen zal dit echter niet voldoende zijn, omdat het water in de muren dan zal ophopen en geen uitweg heeft. In dat geval wordt aangeraden een drainage te laten plaatsen. Een drainage wordt in je vloer en/of in de naden tussen deze twee geplaatst en bevat een systeem van kanaaltjes of geulen waarin het water kan worden verzameld. Hieraan zit een pomp verbonden die het vervolgens wegpomt het riool in. Eventueel kun je ervoor kiezen om dit water te gebruiken om je toilet mee door te spoelen of om als irrigatie te gebruiken voor je tuin. Er zijn drie typen drainagesystemen, namelijk rand-, vloer en wanddrainage.

  • Randdrainage: komt het water via de naden tussen de muren en de vloer binnen, dan is een randdrainage de beste optie. Door temperatuurverschillen kan deze naad groter en kleiner worden en dus uiteindelijk niet meer waterdicht zijn. Bij dit type drainage wordt er onderaan de wanden een goot gemetseld. Het water dat daarin wordt verzameld wordt vervolgens afgevoerd. Randdrainage wordt veel toegepast bij betonnen vloeren en bakstenen muren en kan alleen worden geplaatst bij een onbeschadigde vloer.
  • Vloerdrainage: is de vloer poreus of beschadigd, dan is vloerdrainage de beste optie. Het water wordt dan verzameld met een noppenmembraan waarin zich kleine kanaaltjes bevinden die het water afvoeren naar een verzamelpunt waar het wordt weggepompt. Over het noppenmembraan kun je eventueel weer een nieuwe vloer leggen die dan vervolgens goed droog zal blijven.
  • Wanddrainage: hetzelfde systeem dat op de vloer wordt gebruikt kan ook op de wanden worden toegepast. Dit is de beste optie als er sprake is van grondwater dat door de muren heen kan sijpelen. Het noppenmembraan wordt dan tegen de wanden aangebracht en daarover wordt een nieuwe wand geplaatst. Het water wordt door het membraan opgevangen, verzameld en door een pomp afgevoerd. Dit wordt altijd gecombineerd met vloerdrainage.
  • Box in box-systeem: wanneer je wanddrainage en vloerdrainage laat plaatsen en deze laat afdekken met een nieuwe muur en vloer, dan zal je hier dus een volledig nieuwe en droge kelder aan overhouden. Het water wordt netjes afgevoerd en je muren en vloer zijn volledig vernieuwd. Dit wordt ook wel een box in box systeem genoemd en dit lost je vochtprobleem volledig op.

De kosten

Wat je uiteindelijk moet betalen voor jouw drainagesysteem is natuurlijk afhankelijk van een groot aantal factoren. Welk type systeem laat je aanleggen, laat je direct ook de vloer vervangen, welk type pomp kies je, wat zijn de afmetingen van je kelder enzovoorts. Je vochtbestrijdingsspecialist kan je hier goed over inlichten. De gemiddelde prijzen voor een drainagesysteem beginnen bij €3000 en kunnen oplopen tot meer dan €10.000.

Eventuele alternatieven

Voordat je overgaat op het laten plaatsen van een drainagesysteem kun je ook eerst enkele andere stappen ondernemen. Het is zeker de moeite waard om dit te proberen. Als het probleem daarna vol blijft houden kun je altijd alsnog een drainage laten aanleggen.

  • Ventilatie: een groot gedeelte van de vochtproblemen in de kelder komen voort uit slechte luchtventilatie. Hierdoor krijgen de muren niet de mogelijkheid om te drogen en kan er veel sprake zijn van condensatie. Probeer daarom eerst om een goede luchtcirculatie in je kelder te realiseren, zodat de waterdeeltjes kunnen worden afgevoerd en deze niet neerstrijken op je muren en vloeren. Ook kunnen de muren dan beter ademen, wat betekent dat je ze de mogelijkheid geeft om te drogen.
  • De scheuren zelf dichten: als er duidelijke scheuren in je keldermuren aanwezig zijn of je ziet dat de naden openstaan, dan kun je deze ook eerst zelf dichten. Hiervoor gebruik je een waterafstotende specie die je in de beschadigde plekken strijkt. Bij de naden kun je dit ook doen. Zo maak je zelf de kelder waterdicht zonder grote uitgaven te hoeven maken. De ervaring leert wel dat dit vaak een pleister op een wond is die later toch weer terug zal komen.

Vergelijk offertes

De juiste manier om te achterhalen wat voor jou de meest effectieve oplossing is, is door de mening te vragen van een aantal professionele vochtbestrijders. Deze zullen bij je komen kijken om een inventarisatie te maken en een plan van aanpak voor te stellen. Via onze vergelijkingstool kunnen we je alvast in contact brengen met enkele betrouwbare vochtbestrijders uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …