Lekkage vocht bestrijden

Lekkages kunnen op verschillende plekken ontstaan en zijn vaak het gevolg van een beschadiging. Ze hebben gemeen dat ze soms erg lastig op te sporen zijn, omdat ze bijvoorbeeld niet altijd lekken, maar heel langzaam lekken of verborgen zijn op een plek waar je ze niet kunt zien. Een lekkage zal echter nooit voor goed onopgemerkt blijven en er komt altijd een dag waarop dit vocht je woongedeelte bereikt en zichtbaar wordt. Soms kan het daar dan al een jaar gezeten hebben, zonder dat jij er erg in had. Het is belangrijk dat je dit type vocht serieus neemt en snel een expert laat kijken naar jouw probleem.

Wat kan lekkage veroorzaken?

Er zijn verscheidene oorzaken voor lekkage. Denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak of een lekkende leiding. Een vervuilde schoorsteen kan ook voor lekkage zorgen omdat deze niet meer waterdicht is door de algen of mossen die zijn aangegroeid. Lekkages komen ook veel voor rondom het daklood aan de randen van je dak en natuurlijk ook in je gevel. Het vocht dat door deze lekkages (groot of klein) wordt achtergelaten zal ernstige schade kunnen aanrichten.

Waarom is vocht zo slecht?

Vocht in huis is slecht om een groot aantal redenen. Deze hebben te maken met de gesteldheid van je woning en je eigen gezondheid. Vocht kan beide namelijk ernstige schade aandoen als het onbehandeld blijft.

  • Schade aan de woning: vocht kan je vloeren doen kromtrekken, kan je verf doen afbladderen en kan je pleister of behang doen loslaten. In hout kan het rot veroorzaken en schimmels waardoor het verzwakt. Dit is erg gevaarlijk als je een houten draagvloer hebt. Kan het vocht niet weg, dan zullen er ter plekke schimmels kunnen groeien die vlekken achterlaten. Worden deze niet verwijderd dan trekken ze diep in het oppervlak en zal bijvoorbeeld je houten balk of gipsen muur moeten worden vervangen. In het ergste geval zal het vocht zwammen aantrekken die door een professionele bestrijder moeten worden verwijderd.
  • Schade aan je gezondheid: jouw gezondheid is het beste als het klimaat binnen goed is. In een vochtige woning is het watergehalte in de lucht te hoog, waardoor je gezondheidsklachten kunt merken. Ook schimmels zijn erg slecht voor je gezondheid. Deze laten sporen los die je inademt waardoor je last kunt krijgen van kortademigheid, keelpijn en slijmvliesontsteking. Verder zal je in een vochtige woning meer last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en braken en zullen mensen met allergieën, astma, artritis en reuma meer symptomen ervaren als ze bij jou in huis zijn. Daarnaast trekt vocht allerlei ongedierte aan waarvan de urine en uitwerpselen je ernstig ziek kunnen maken.

Hoe herken je lekkage?

Een lekkage herken je aan een natte en/of beschimmelde plek ergens in je muren, vloeren of dak. Vaak betekent dit dat je al te laat bent en dat het vocht zich al ver heeft kunnen verspreiden. Daarom is het beter om goed een oogje in het zeil te houden en bijvoorbeeld te letten op je watergebruik. Is deze ineens zonder reden omhooggegaan, dan kan er sprake zijn van een lek. Gaat de druk in je verwarmingsketel naar beneden, dan kan er een lek zijn ontstaan in je verwarmingselementen of -buizen. Doe elke maand even een snelle inspectie van je dak en je dakranden en kijk ook in je zolder en kelder of hier geen water naar binnen kan komen. Houd er, bij temperaturen onder het vriespunt, ook rekening mee dat het water in je leidingen kan bevriezen en uitzetten, als je hier niets aan doet. Je hoeft hier niet veel tijd voor uit te trekken, maar het kan wel betekenen dat je aanzienlijk minder herstelkosten zal hebben.

Wat kan een vochtbestrijder voor je betekenen?

Een vochtbestrijder kan ook bij een lekkage een belangrijke rol spelen in het vinden van de oorzaak. Ze zullen altijd langs willen komen voor een inventarisatie van jouw situatie. Een vochtplek ergens betekent namelijk niet direct dat de oorzaak ook daar te vinden is. Vocht trekt immers altijd naar het laagst mogelijke punt. Vochtbestrijders hebben professionele meetapparatuur waarmee ze in je muren, onder je plafond en in je dak kunnen kijken, waarmee ze temperatuurverschillen kunnen opmerken en waarmee ze kunnen zien hoe diep het vocht is ingetrokken. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek zullen ze een behandeling voorstellen. Dit krijg je allemaal netjes gepresenteerd in een rapport, inclusief een offerte. Ga je vervolgens met deze vochtbestrijder in zee, dan zal de inventarisatie gratis zijn. Doe je dit niet, dan moet je vaak betalen. Dit is ook niet vreemd, want de vochtbestrijder heeft dan het werk al gedaan.

Vergelijk offertes

Ben je bang dat je een lekkage hebt? Gebruik dan nu onze vergelijkingstool zodat je zo snel mogelijk een betrouwbare vochtbestrijder in kunt schakelen. Je vult je gegevens in en kunt snel een aantal offertes verwachten van betrouwbare specialisten bij jou uit de buurt.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …