Muren onderkappen

Problemen met vocht kunnen grote proporties aannemen. Het is in vele gevallen belangrijk dat je hier snel iets aan doet, voordat er schade wordt aangericht. Vocht trekt ongedierte aan en bevordert de vorming van schimmels en zwammen. Deze laten sporen los die wij dan weer inademen en waarvan we aardig ziek kunnen worden. Vochtig hout rot en wordt zwak, houten vloeren trekken krom en er kunnen plassen ontstaan in kelders en kruipruimtes. Vocht in huis is in geen geval goed. Eén van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in België is optrekkend vocht. Je kunt dit tegengaan door je muren te laten onderkappen.

Wat is optrekkend vocht?

Omdat in ons land het grondwater op veel plaatsen erg hoog staat kan dit in contact komen met de onderkant van de muren en de fundering van je woning. Als deze geen waterkering bevatten kunnen ze het water opzuigen als een spons. Nieuwbouwwoningen worden standaard uitgerust met een waterkering, maar oudere woningen hebben dit vaak nog niet. Het vocht wordt opgezogen en kan geen andere kant op dan omhoog. Je herkent optrekkend vocht dan ook gemakkelijk doordat de vochtige plekken het eerste zichtbaar zijn aan de randen van je vloer en aan de onderkant van je muren. Als je hier niets aan doet zal het vocht steeds verder omhoog komen, zal je schimmel zien, kunnen er zwammen groeien, gaat je behang en pleister afbladderen en kan je verf gaan schilferen. Ook levert dit vlekken op die niet zomaar te verwijderen zijn.

Wat is een onderkapping?

Zoek je een permanente oplossing voor opstijgend vocht, dan is een onderkapping één van de mogelijkheden die je hebt. Er wordt dan in een bestaande woning alsnog een waterkering geplaatst. De aannemer zal eerst een horizontale rij stenen aan de onderkant van je muren verwijderen, hierop brengen ze een waterafstotend membraan aan en de stenen worden weer teruggeplaatst. Je muren bevatten nu een ondoordringbare barrière tussen het grondwater en de rest van de muur. Deze werkzaamheden nemen echter aardig wat tijd in beslag en zullen ook voor de nodige overlast zorgen. Uiteindelijk heb je dan wel een permanente oplossing voor je vochtprobleem.

Als de werkzaamheden zijn voltooid

Nadat de onderkapping geplaatst is zal je je muren eerst volledig moeten laten uitdrogen. Dit kan zeker een half jaar duren en soms langer. Je vochtbestrijdingsbedrijf kan je hierover inlichten. Tijdens dit drogen en ook daarna is het belangrijk dat je voor een goede ventilatie zorgt. Zo kunnen de muren sneller uitdrogen en kun je vochtproblemen in de toekomst vermijden. Wanneer de muren droog zijn kun je gaan kijken wat de schade is. Eventueel zal je opnieuw moeten verven, behangen of stucen. In andere gevallen is het nodig om de schimmel en zwammen professioneel te laten verwijderen, om houtrot te laten herstellen, om een nieuwe vloer te laten leggen en om ongedierte te bestrijden.

Zijn er ook andere opties?

Naast het onderkappen van je muren is er ook een andere mogelijkheid waarmee je opstijgend vocht tegen kunt gaan.

  • Injectie van de muren: dit is een methode waarbij je muren worden geïnjecteerd met een waterafstotende gel. Dit wordt gedaan via een horizontale rij gaten. De gel zet uit en vormt zo ook een waterkering. Het voordeel hiervan is dat het veel gemakkelijker is en ook dat de werkzaamheden snel kunnen worden voltooid. Hierdoor is het gelijk veel minder ingrijpend voor je dagelijkse leven. Een nadeel is wel dat de gel na een aantal jaren zijn werking kan verliezen en dat je de behandeling zal moeten herhalen.
  • Ventilatie: indien jouw vochtproblemen niet groot zijn kan een goede ventilatie al erg veel helpen. Heb je een kruipruimte of zuigen de muren van je kelder het water op, dan bevindt het probleem zich in ruimtes waar ventilatie vaak ver te zoeken is. Zorg ervoor dat je muren kunnen ademen en dat het water dat ze opzuigen kan worden losgelaten. Soms kun je zo al een aanzienlijke verbetering merken, simpelweg omdat het water dan een uitweg heeft. Je zal vaak alsnog een onderkapping of andere behandeling moeten laten uitvoeren, maar je zal de gevolgen van je vochtprobleem kleiner kunnen houden.

De kosten

De prijs die je betaalt voor dit soort behandelingen is niet gering. Het is echter aanzienlijk goedkoper dan het herstellen van de schade die het vocht kan aanrichten als je het laat zitten. De onderstaande tabel geeft je een idee van waar je financieel mee te maken kunt krijgen, inclusief btw. In België zijn er ook premies beschikbaar waarmee je de kosten allicht wat kleiner kunt maken. Of je hier ook voor in aanmerking komt hangt af van je inkomen, van je woning en van de werkzaamheden waarvoor je kiest. Het kan dus zeker geen kwaad om je hier wat verder in te verdiepen.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Vergelijk offertes

Wil jij voorgoed van je optrekkend vocht af en overweeg je een onderkapping te laten plaatsen? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang gratis en vrijblijvend een aantal offertes van vochtbestrijdingsexperts uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …