Schimmel in huis

Schimmel in huisHeeft u in uw huis te maken met schimmelvorming? Dit is een zeer vaak voorkomend probleem welke gelukkig wel goed te bestrijden is wanneer het probleem grondig en in de kern wordt aangepakt. Op deze pagina vertellen we u in ieder geval graag hoe schimmel kan ontstaan en bovendien ook hoe deze kan worden opgelost. Bent u bovendien op zoek naar specifieke prijsinformatie over het verwijderen van schimmel in uw huis? Ook in dat geval zult u kunnen vaststellen dat deze informatie voor u bijzonder bruikbaar zal zijn!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

De oorzaken van schimmelvorming in uw huis

Ondanks het feit dat meerdere oorzaken aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van schimmel in uw huis moet het gezegd dat een teveel aan vocht altijd aan de basis ligt. Dit kunnen we met zekerheid zeggen omdat schimmels zich alleen maar in vochtige omstandigheden kunnen ontwikkelen. Wanneer er met andere woorden op één of meerdere plaatsen in uw huis schimmels opduiken betekent dit altijd dat u te maken heeft met een vochtprobleem. Om de schimmel op efficiënte wijze aan te kunnen pakken moet in eerste instantie het vochtprobleem worden bestreden. Veel voorkomende vochtproblemen in de praktijk zijn niet alleen condensatievocht, maar ook doorslaand vocht en opstijgend vocht.

1. Schimmelvorming door condensatievocht

In eerste instantie kan er schimmelvorming ontstaan door condensatievocht. Het betreft hier vocht welke ontstaat door een afkoeling van warme lucht. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan hete stoom welke tijdens het koken ontstaat en vervolgens neerslaat op de tegeltjes en ramen in de keuken. Op het ogenblik dat deze vochtige lucht niet afdoende kan worden afgevoerd gaat ze condenseren tegen de muren. Het gevolg daarvan is uiteraard dat ze vochtig worden. Op een vochtige muur weet schimmel zich als geen ander goed te ontwikkelen. Condensatievocht kan op verschillende manieren ontstaan. Dit gebeurt dus niet alleen door te koken, maar ook door het nemen van een douche, door een bad te nemen, kleding te drogen en ga zo maar door.

Stelt u slechts na een X aantal jaar vast dat er schimmel opduikt in uw huis? In dat geval kan deze te wijten zijn aan isolatiewerken of het plaatsen van een beter isolerende beglazing. Deze beide factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat het vocht minder goed wordt afgevoerd waardoor de kans op schimmelvorming wordt verhoogd. In dit geval kan het plaatsen van een ventilatiesysteem de perfecte oplossing betekenen. U zou er in principe voor kunnen kiezen om de plaatsing van dit systeem voor eigen rekening te nemen, maar u kunt het uiteraard ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

2. Schimmel in huis door doorslaand vocht

We spreken van doorslaand vocht op het ogenblik dat er problemen zijn met betrekking tot de vochthuishouding in de gevel. Wanneer de gevel niet afdoende kan uitdrogen vormt deze geen efficiënte barrière tegen vocht van buitenaf. Het gevolg is dan ook dat het vocht zich een weg weet te banen tot binnen in de woning met alle (vervelende) gevolgen van dien.

Het feit dat er bij doorslaand vocht sprake is van een vochtige muur betekent dat er een voedingsbodem wordt gecreëerd voor schimmels. Wanneer er sprake is van een oudere woning waarbij dit probleem opduikt wordt ze vaak veroorzaakt door een beschadigde buitengevel. Het regenwater infiltreert dan door middel van de scheuren of beschadigd voegwerk in de gevel. Om het probleem van doorslaand vocht te voorkomen of een halt toe te roepen kan er voor worden gekozen om de gevel te impregneren. In dit geval wordt er een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht.

3. Schimmel in huis door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is één van de vaakst voorkomende veroorzakers van vochtproblemen in huis. Vooral bij oudere woningen komt dit probleem zeer vaak voor. Bij optrekkend vocht is er sprake van grondvocht welke door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm zich een weg weet te banen tot in de muren. Deze muren raken na enige tijd door het grondvocht verzadigd waardoor ze plaatselijk zeer nat kunnen worden. Allerhande bacteriën die zijn terug te vinden in het grondwater kunnen niet alleen zorgen voor schimmelvorming, maar ook voor zogenaamde salpeteruitslag op de muren. Het betreft hier een droge, witte uitslag welke vooral duidelijk zichtbaar is op bakstenen muren. Voor het verhelpen van opstijgend vocht wordt er doorgaans voor gekozen om de muren te injecteren. In principe zou u er eveneens voor kunnen kiezen om de muren te onderkappen, maar dat is uiteraard een veel drastischere oplossing.

Hoe schimmel in huis bestrijden?

Inmiddels mag het wel duidelijk zijn dat schimmel in huis op verschillende manieren kan ontstaan, maar wat kunt u er nu precies tegen doen? Het spreekt voor zich dat we ook enkele interessante oplossingen voor uw schimmelprobleem in huis op een rijtje hebben gezet.

Het realiseren van (een betere) ventilatie

Door het toepassen van een goede ventilatie in uw huis kunt u reeds een flinke hoop narigheden voorkomen. Niet alleen in de badkamer, maar ook in de keuken en zeker ook in de kelder is het toepassen van een goede ventilatie dan ook werkelijk een absolute must. Het spreekt echter voor zich dat ventileren ook enigszins gelijk staat aan warme lucht verliezen waardoor het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem altijd een aanrader is. Niet alleen zorgt deze er namelijk voor dat er een goede luchtkwaliteit wordt gerealiseerd, daarnaast houdt ze ook de energierekening binnen de perken. Zo slaat u twee vliegen in één klap.

Bestrijden van doorslaand vocht

Heeft u te maken met schimmel in huis ten gevolge van doorslaand vocht? In dat geval zal er doorgaans altijd een herstelling van de gevel moeten worden gerealiseerd. Wanneer dit is gebeurd kan men er vervolgens voor kiezen om de gevel te impregneren door middel van een speciaal, waterafstotend middel. Dit zorgt er voor dat het vocht zich niet langer via de gevel een weg naar binnen kan banen. Er bestaan ook nog andere mogelijkheden om doorslaand vocht tegen te gaan. Zo kan er bijvoorbeeld een sierpleister op de gevel worden aangebracht. Let op, van zodra de uitstraling van de gevel wordt veranderd is er een vergunning vereist.

Het bestrijden van opstijgend vocht

Eén van de eenvoudigst te verhelpen vochtproblemen is ongetwijfeld opstijgend vocht. Wanneer u geconfronteerd bent met dit type van vochtprobleem is deze dan ook te verhelpen door het injecteren van de muur met een speciale, chemische vloeistof. Om dit te kunnen realiseren wordt er aan de onderzijde van de gevel een reeks gaten geboord. De vloeistof zal in de muur vervolgens een chemische reactie teweegbrengen waardoor deze het vocht niet langer zal opnemen. Een efficiënte en bovendien ook opvallend voordelige oplossing voor het verhelpen van schimmel in huis welke is ontstaan door opstijgend vocht!

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …