Schimmel slaapkamer

De slaapkamer is één van de ruimtes in huis waar zo gezond mogelijke omstandigheden moeten gelden. Het helpt dan ook zeker en vast niet wanneer er sprake is van schimmelvorming, bijvoorbeeld op de muren. Van schimmel is namelijk bekend dat het er niet alleen bijzonder slecht uitziet, daarnaast kan het ook nog eens nefast zijn voor de gezondheid van de personen die in de ruimte slapen. Hoe dan ook, heeft u ook te maken met schimmel in de slaapkamer, wilt u daar graag de oorzaak van achterhalen en bent u op zoek naar concrete oplossingen? In al deze gevallen zal de informatie die u terug kunt vinden op deze pagina voor u ongetwijfeld interessant blijken te zijn.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Hoe ontstaat schimmel in de slaapkamer?

Schimmel is eigenlijk een geheel normaal, natuurlijk fenomeen. In principe zijn schimmels ook altijd overal in huis terug te vinden. Ze komen echter pas in ontwikkeling in vochtige omgevingen. In deze omstandigheden kunnen ze meteen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Heeft u in uw slaapkamer last van schimmelvorming, bijvoorbeeld op de muur? In dat geval weet u dat u te maken heeft met een vochtprobleem. In de slaapkamer kunnen drie oorzaken aan de basis liggen van dit vochtprobleem, namelijk:

  • Een slechte ventilatie. Dit zorgt er voor dat het vocht niet goed kan worden afgevoerd.
  • Een probleem met de buitengevel waardoor er sprake is van doorslaand vocht.
  • Een probleem met grondvocht of opstijgend vocht.

Elke oorzaak vereist een aparte aanpak. Het is belangrijk om het vochtprobleem in uw slaapkamer in de kern aan te pakken. Gewoon het verwijderen van de schimmel laat het probleem visueel oplossen, maar de oorzaak blijft aanwezig. Dit zorgt er voor dat de schimmel veelal in geen tijd terug de kop opsteekt.

Oorzaak 1: Een slechte ventilatie van de slaapkamer

Is er sprake van een slechte ventilatie? In dat geval ontstaat er een overschot aan woonvocht. Dit woonvocht is vocht dat door ons zelf wordt geproduceerd. In de slaapkamer betreft het in het merendeel van de gevallen vochtige lucht welke we zelf hebben uitgeademd. Bovendien is er ook nog het transpirantievocht welke verdampt via de huid. Per dag wordt er op deze manier ongeveer voor 2 liter aan vocht geproduceerd. Indien u met meerdere personen op dezelfde kamer slaapt en deze niet goed is geventileerd wordt het al snel duidelijk dat er een behoorlijke hoeveelheid vochtige lucht wordt geproduceerd. Dit woonvocht zal, in het bijzonder wanneer er sprake is van lage temperaturen neerslaan als condens op bijvoorbeeld muren, ramen en plafonds. Wanneer dit niet één keer, maar wel veelvuldig gebeurt wordt op deze manier een ideale voedingsbodem gecreëerd voor het ontstaan van schimmel.

Oorzaak 2: Doorslaand vocht in de slaapkamer

Bij doorslaand vocht bevindt de oorzaak van het probleem zich niet zozeer binnen in de woning, maar wel aan de buitenkant van de muur. Deze kan beschadigd zijn of bijvoorbeeld zijn aangetast door de tand des tijds waardoor regenwater zich een weg naar binnen kan banen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er niet alleen aan de buitenmuur, maar ook aan de binnenmuur vocht ontstaat. Bovendien kan er eveneens sprake zijn van een probleem met de spouwmuurisolatie. Ook deze kan een belangrijke veroorzaker zijn van vochtproblemen aan de binnenkant van de slaapkamermuur.

Oorzaak 3: Opstijgend vocht in de slaapkamer

Bent u er absoluut zeker van dat er een goede ventilatie wordt toegepast in de slaapkamer en is er ook geen sprake van doorslaand vocht? Is de slaapkamer bovendien gelegen op de benedenverdieping? In dat geval kan de schimmel die ontstaat eveneens het gevolg zijn van opstijgend vocht. Wanneer dit het probleem is zal de schimmel zich doorgaans altijd situeren ergens onderaan aan de slaapkamermuur.

Hoe schimmel in slaapkamer verhelpen?

Nu de oorzaken van schimmel in de slaapkamer duidelijk zijn uitgelegd is het uiteraard tijd geworden om te gaan kijken in de richting van mogelijke oplossingen. Het eenvoudigst is het om condensatievocht op te lossen. Om dit te doen volstaat het namelijk reeds om gewoon een grondige ventilatie toe te passen. Voorzie een ventilatierooster in één van de ramen van de slaapkamer of plaats een mechanische ventilator. In beide gevallen zult u merken dat het ontstaan van nieuwe schimmels kan worden geremd. Hierdoor wordt de situatie in uw slaapkamer meteen een behoorlijk stuk gezonder.

Is er sprake van doorslaand vocht? In dat geval zal de oplossing niet binnen in de slaapkamer, maar wel aan de buitenkant van de muur moeten worden aangebracht. In dit geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om een impregneerlaag aan te brengen. Het betreft hier een onzichtbare beschermingslaag welke er voor zorgt dat het vocht niet meer door de muur heen kan dringen. Let wel, een dergelijke impregneerlaag is uitsluitend efficiënt wanneer de schade aan de gevel in eerste instantie is hersteld. Het impregneren van een verouderde gevel die is aangetast door de tand des tijds zal het probleem van doorslaand vocht in uw slaapkamer dus absoluut niet verhelpen.

Is er sprake van opstijgend vocht welke de slaapkamer op de benedenverdieping treft? In dat geval zult u door middel van een injectie in de muur een vochtwerend middel moeten injecteren. Dit lijkt een drastische ingreep, maar dat is het eigenlijk niet. Eenmaal het middel in de muur is geïnjecteerd zal het er voor zorgen dat de muur het grondwater niet meer zal opslorpen. Na het verwijderen van de schimmel zal deze dan ook niet snel terug de kop opsteken, in tegendeel.

Schimmel in de slaapkamer verwijderen

Het toepassen van de bovenstaande oplossingen zorgt er uiteraard nog niet voor dat de schimmel ook echt meteen van uw muren verdwijnt. Om dit te kunnen realiseren is het van belang om er voor te kiezen om ze manueel te verwijderen. Dit kan gebeuren door gebruik te maken van een soda of javel. In beide gevallen moeten ze uiteraard verdund worden gebruikt in combinatie met een liter water. Wanneer beide middeltjes geen uitweg bieden of indien u gewoon graag meteen gekozen voor de meest efficiënte oplossing is het eveneens mogelijk om een anti-schimmel-middel te kopen bij een gespecialiseerde winkel. Ook deze zorgt er uiteraard voor dat de schimmel in uw slaapkamer van de muren zal verdwijnen.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …