Soorten vochtproblemen

Informatie en advies

vochtbestrijder met schimmelVochtproblemen vormen één van de vaakst optredende problemen in huis. Veel mensen denken dat de basis van een vochtprobleem altijd dezelfde is, maar dat is niet correct. Tegenwoordig wordt er dan ook een onderscheid gemaakt tussen tal van verschillende soorten vochtproblemen die stuk voor stuk hun eigen aanpak vereisen. Bent u ook geconfronteerd met een bepaald vochtprobleem en wilt u weten wat u er precies kunt tegen ondernemen? Lees dan snel verder, want wij hebben de verschillende soorten vochtproblemen alvast even uitgebreid voor u op een rijtje gezet.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Opstijgend vocht

Het eerste soort vochtprobleem waar u mee geconfronteerd kunt worden is opstijgend of optrekkend vocht. Het betreft hier vocht dat zich manifesteert dicht bij het grondniveau. Dit type van vochtprobleem komt in het merendeel van de gevallen voor bij een verouderde fundering die het grondwater absorbeert. Optrekkend vocht komt in het bijzonder voor bij oudere woningen omdat er daarbij ook geen sprake is van een zogenaamde vochtkering. Dit betekent in de praktijk dat het vocht uit de grond zich moeiteloos een weg kan banen tot in de woning. Het zo snel mogelijk verhelpen van opstijgend vocht is belangrijk en kan op tal van verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • 1. Het injecteren van de muren

De eerste oplossing tegen opstijgend vocht die in de praktijk ook het vaakst wordt toegepast is het injecteren van de muren. Deze oplossing is zo populair, niet omdat ze er voor zorgt dat het probleem van opstijgend vocht in de kern wordt aangepakt, maar ook omdat ze financieel zeer interessant is. Bij het injecteren van de muren wordt er een vochtwerend middel ingespoten door gaten die zijn geboord. Vervolgens worden deze gaten uiteraard terug gedicht waardoor er een soort van barrière wordt gevormd tegen het optrekkend vocht. Op deze manier worden de muren in uw huis gevrijwaard van vochtproblemen.

  • 2. Het onderkappen van de muren

Een tweede oplossing welke wordt aangeboden tegen opstijgend vocht is het onderkappen van de muren. Bij deze werkwijze wordt het huis als het ware in haar totaliteit opgelift waardoor er een (nieuwe) waterkering kan worden voorzien. Op deze manier krijgt opstijgend vocht helemaal geen mogelijkheid meer om zich door te zetten tot in de woning. U dient er wel rekening mee te houden dat er bij het onderkappen van de muren meer dan aanzienlijke werken komen kijken. In de praktijk wordt er dan ook veelal uitsluitend voor deze oplossing gekozen op het ogenblik dat er een grootschalige renovatie wordt uitgevoerd.

Oplossing tegen optrekkend vocht Gemiddelde kostprijs
Injecteren van de muren Vanaf 100 à 110 euro per lopende meter
Onderkappen van de muren Tussen 110 & 160 euro per lopende meter

Doorslaand vocht

Een tweede soort vochtprobleem heeft betrekking tot doorslaand vocht. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden vocht dat zich als het ware een weg slaat door de gevel van de woning. Vaak is dit probleem niet meteen duidelijk omdat het even duurt vooraleer ze zich echt manifesteert. Daar komt bij dat een deel van het vochtprobleem doorgaans gedurende een zekere periode schuil blijft gaan achter bijvoorbeeld het behang of de verf aan de muur. Doorslaand vocht is niet in het minst vervelend omdat het impregneren van de gevel doorgaans niet de enige karwei is die moet worden uitgevoerd. Dit zorgt er voor dat er aan het verhelpen van doorslaand vocht veelal vrij aanzienlijke kosten zijn verbonden. In ieder geval zijn de oplossingen tegen doorslaand vocht de volgende:

  • 1. Het herstellen van de gevel / het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding

Om het probleem van doorslaand vocht te kunnen oplossen is het in eerste instantie van belang om er voor te zorgen dat de gevel zich in optimale staat bevindt. Dit kan uitsluitend gebeuren door het herstellen van eventuele schade en / of het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Voor welke van de beide mogelijkheden op dit vlak u uiteindelijk zult kiezen is uiteraard bepalend voor het prijskaartje dat in rekening zal worden gebracht. Hou er trouwens ook rekening mee dat het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding niet zomaar mogelijk is. Hierdoor verandert namelijk de uitstraling van het pand en daarvoor is een vergunning vereist.

  • 2. Het impregneren van de gevel

Is de gevel in perfecte staat? In dat geval kunt u er voor kiezen om een impregneerlaag aan te brengen. Deze laag zorgt er niet alleen voor dat vocht niet langer kan doordringen tot in de gevel van de woning, daarnaast vormt ze ook nog eens een onzichtbare extra beschermingslaag tegen bijvoorbeeld graffiti of andere bekladding. Op deze manier wordt een structurele meerwaarde gerealiseerd voor uw huis welke ook nog eens niet noodzakelijkerwijs veel geld hoeft te kosten, in tegendeel. De gemiddelde kostprijs voor het impregneren van een gevel is gelegen tussen de 11 en 16 euro per vierkante meter.

Condensatievocht

Een ander soort vochtprobleem is condensatievocht. Het gaat hierbij om een vochtprobleem welke eigenlijk door de mens zelf wordt veroorzaakt. Dit gebeurt vaak onbewust. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het koken van een gerecht in de keuken, maar ook aan het nemen van een bad of douche. Bovendien kan condensatievocht zelfs worden veroorzaakt door gewoon te ademen en te slapen. Condensatievocht is vervelend omdat het kan zorgen voor zeer vervelende vochtplekken en zelfs schimmel. Gelukkig kan het in het merendeel van de gevallen reeds worden verholpen door gewoon een ventilatierooster of een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Ook wanneer er sprake is van bouwvocht is het grondig laten ventileren van de woning eigenlijk het enige wat u kunt doen.

Vochtprobleem door een lek

Het laatste soort vochtprobleem waar u in uw huis mee kunt worden geconfronteerd is een lek. Dit type van vochtprobleem is extra vervelend omdat de plaats waar het vocht duidelijk van zich laat spreken niet altijd gelijk staat aan de locatie waar de oorzaak van het vochtprobleem is terug te vinden. Omwille van deze reden kan het dan ook aangewezen zijn om een lekdetectie uit te laten voeren. Voor het laten uitvoeren van een dergelijk karwei dient er rekening te worden gehouden met een gemiddelde kostprijs welke is gelegen tussen de 350 en 450 euro. Een vochtprobleem door een lek kan per definitie overal opduiken, dus niet alleen aan de muren, maar ook aan het plafond evenals op de vloer.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …