Vochtbestrijding coating

Vocht in huis kan ernstige schade aanrichten. Het is daarom altijd beter om te proberen dit te vermijden voordat het te laat is. Vocht kan op verschillende manieren binnenkomen en meestal gebeurt dit via het grondwater of via de neerslag. Kelders en kruipruimtes staan constant onder druk van het grondwater dat zich te allen tijde een weg probeert te banen naar binnen. Muren die in contact staan met het grondwater en geen waterkering bevatten zuigen dit op als een spons. En buitenmuren die ouder worden, poreus worden of beschadigen, kunnen water uit de neerslag je woongedeelte in brengen. Eén manier om dit preventief te voorkomen is door de muren te laten behandelen met een waterafstotende coating, ook wel impregneren genoemd.

Inhoud

Wat is impregneren?

Het principe is heel erg simpel. Nadat je gevel eventueel schoon is gemaakt en als deze geen gebreken (meer) vertoont zal deze worden behandeld met een waterafstotende coating. Deze wordt tegen de gevel aan gespoten of aangebracht met een kwast en dringt diep de poriën van de stenen en het voegwerk in. Nadat het is opgedroogd is deze volledig waterdicht en hoef je je de eerste 10 jaar geen zorgen meer te maken over doorslaand vocht. Daarna zal de behandeling nogmaals moeten worden herhaald.

Waarom een coating gebruiken?

Deze coating heeft een aantal voordelen. Een daarvan is het waterdicht maken van je gevel, maar het beschermt je gevel ook. Hier vind je enkele voordelen op een rijtje.

  • Vuilafstotend: het is veel moeilijker voor vuil en mos om zich te vestigen op een geïmpregneerde gevel, omdat het oppervlak glad is geworden en geen groeven meer bevat. Hierdoor is een geïmpregneerde gevel ook veel gemakkelijker te reinigen, ook van hardnekkige stoffen zoals graffiti.
  • Isolerend: de meeste impregneermiddelen hebben ook een enigszins isolerende werking. Het zal geen volwaardige isolatiewaarde behalen, maar je zal merken dat warmte binnen beter behouden blijft.
  • Brandvertragend: een geïsoleerde gevel zal je ook tijdelijk beschermen in het geval van brand. De meeste impregneermiddelen hebben namelijk ook een brandvertragende functie.
  • Beschermend: de coating beschermt je gevel van erg veel invloeden van buitenaf. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat er in de winter geen water in kan dringen. Je zal dan geen schade ondervinden doordat het water in de gevel bevriest en uitzet. Je gevel zal dus minder snel beschadigen.
  • Goedkoop: het laten impregneren van je gevel is relatief goedkoop. Als deze klaar is voor de behandeling (dus schoon en onbeschadigd) kost dit je gemiddeld maar €10 per vierkante meter.

De nadelen van een coating

Uiteraard zijn er aan deze werkzaamheden ook nadelen verbonden. Deze kun je het beste goed in overweging nemen als je eraan denkt een coating op je gevel aan te laten brengen.

  • Tijdelijk: de behandeling zal na 10 tot 15 jaar moeten worden herhaald, omdat de werking van de coating op den duur vermindert en het zijn waterdichtheid verliest.
  • Muren worden afgesloten: doordat de coating de muren volledig afsluit zullen ze direct ook veel minder goed kunnen ademen. Hierdoor zal de ventilatie binnen afnemen en kan zal de lucht daar niet meer kunnen circuleren. Het is dus belangrijk dat je naderhand zorgt dat je je woning regelmatig verlucht door de ramen open te zetten of aan automatische ventilatie te denken.
  • Alleen op gave gevels: een impregneermiddel kan alleen op gevels worden aangebracht die zich in tiptop conditie bevinden. Als dit niet zo is, zullen er eerst reparatiewerkzaamheden plaats moeten vinden, wat de prijs verhoogt.
  • Alleen preventief: als je al last hebt van doorslaand vocht, dan is het laten aanbrengen van een impregneermiddel vaak niet voldoende. Grotere scheuren, gaten en barsten worden hier uiteraard niet mee gerepareerd. Het coaten van je buitenmuur is dus voornamelijk preventief.

Wel of niet impregneren?

Het antwoord op de vraag of je je gevel wel of niet moet laten impregneren is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het wordt vaak gedaan als afronding van gevelrenovatiewerkzaamheden bij gevels die toch al aan een grote onderhoudsbeurt toe waren. En als je gevel zich nog wel in een goede staat verkeert, is het de vraag of impregneren nodig is. Het grote voordeel ervan is wel dat het voor relatief weinig geld uitstekende bescherming biedt tegen mogelijke toekomstige vochtproblemen. In plaats van impregneren kun je je gevel ook op andere manieren waterdicht maken en misschien zijn deze wel veel aantrekkelijker voor jou:

  • Verf: er bestaat ook waterafstotende verf waarmee je je gevel waterdicht maakt en een nieuw kleurtje geeft.
  • Pleister: laat je gevel bekleden met een mooie waterafstotende sierpleister. Dit is te krijgen in een verscheidenheid aan kleuren en als je er goed voor zorgt beschermt het je gevel weer voor tientallen jaren.
  • Nieuwe bekleding: je kunt ook kiezen voor een volledig nieuwe bekleding zoals steenstrips, hout of metaal waarmee je je woning een heel nieuw uiterlijk geeft. Eventueel breng je dan direct ook isolatieplaten aan, zodat je ook kunt gaan besparen op je stookkosten.

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij precies zou moeten betalen om jouw gevel te laten impregneren? Vraag dan een aantal offertes op met onze vergelijkingstool. Deze kun je hier via onze website openen, je gegevens invullen en de informatie die je nodig hebt wordt zo snel mogelijk jouw kant opgestuurd.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …