Vochtbestrijding jaren ’30 woning

Woningen die gebouwd zijn in de jaren ’30 hebben veel charme en aantrekkingskracht. Er zijn veel mensen die dan ook liever een oudere woning aanschaffen dan een nieuwbouwwoning laten bouwen, ook al is dit vaak duurder. De historische en warme sfeer van een woning waar al bijna 90 jaar in geleefd is, heeft natuurlijk ook wel wat. Het probleem met woningen van deze leeftijd is echter dat ze gebreken beginnen te vertonen. Dit kan verscheidene gevolgen hebben en één ervan is dat er vocht binnen kan komen. Hier lees je waarom jaren ’30 woningen hier zo gevoelig voor zijn.

Geen waterkering

Woningen worden pas enkele decennia standaard met een waterkering uitgerust. Een waterkering bevindt zich aan de basis van de muren en fundering, geeft bescherming tegen optrekkend vocht en houdt het water uit de grond tegen. De muren van woningen die ouder zijn en niet met zo’n waterkering zijn uitgerust zijn vaak poreus en zuigen het grondwater op als een spons. Hierdoor ontstaan er vochtplekken rond de onderkant van je muren en kan daar de pleister afvallen of je verf gaan bladderen. Je kunt dit op twee manieren laten oplossen.

  • Onderkapping: een onderkapping is een vochtafstotend membraan dat tussen twee rijen stenen wordt aangebracht aan de onderkant van de buitenmuren. Je plaatst dus als het ware alsnog een waterkering. Deze klus is arbeidsintensief en specialistisch, maar zal je permanent van je optrekkende water verlossen. De gemiddelde kosten zijn €130 per strekkende meter.
  • Een muurinjectie: je kunt ook kiezen voor een snellere en gemakkelijkere optie en dat is het injecteren van je muren met een watervaste gel. Deze wordt via gaten je muren ingebracht en vormt daar een barrière tegen het grondwater. De werking van de gel kan naar verloop van tijd afnemen dus mogelijk moet de behandeling worden herhaald. Je betaalt hier gemiddeld €125 per strekkende meter voor.

Een beschadigde gevel

De gevels van woningen die in de jaren ’30 zijn gebouwd zullen aan een renovatie toe zijn. Is dit nog niet gedaan dan zal je ongetwijfeld gaatjes, scheurtjes en barstjes aantreffen waar water naar binnen kan. Bereikt dit water de binnenmuren, dan is er sprake van doorslaand vocht. Gelukkig zijn de woningen uit de jaren ’30 vaak uitgerust met een spouw, wat betekent dat het water je woongedeelte niet kan bereiken. Desalniettemin heb je dan toch te maken met een lekkende gevel en dit kun je op een paar manieren oplossen.

  • Renovatie: als dit nog niet gebeurd is, is het nu tijd voor een gevelrenovatie. De defecte stenen worden verwijderd en vervangen, de voegen worden opnieuw geplaatst, de gevel wordt volledig gereinigd en eventueel geïmpregneerd. De kosten hiervoor bedragen €50 per vierkante meter.
  • Reparatie: is je gevel vrij recentelijk gerenoveerd, dan kan een reparatie voldoende zijn. De defecte stenen en voegen worden dan verwijderd en vervangen. Hiervoor betaal je gemiddeld €35 per vierkante meter.
  • Impregneren: is je gevel over het algemeen in goede staat, dan kan het helpen om deze alleen te laten impregneren. Dit heeft alleen nut als er sprake is van een zeer kleine lekkage. Voor alleen impregneren betaal je gemiddeld €10 per vierkante meter.
  • Nieuwe bekleding: je kunt er ook voor kiezen je gevel een volledige facelift te geven en deze te voorzien van een stijlvolle sierpleister of bakstenen steenstrips. De mogelijkheden zijn groot. De kosten liggen gemiddeld rond de €75 per vierkante meter. Tel hier nogmaals €25 bij op als je direct ook isolatie laat plaatsen.

Een lekkende kelder of kruipruimte

Ook de muren van de kelder of kruipruimte zullen verouderd raken en omdat deze constant onder druk staan van het grondwater kan dit zich op een gegeven moment een weg naar binnen banen. Lekkende kelders en kruipruimtes komen in oudere woningen veel voor en kunnen op drie manieren worden verholpen. Het is erg belangrijk dat je hier wat aan doet, omdat een natte ruimte onder de woning ongedierte aantrekt en er schimmels kunnen gaan groeien. Dit is ongezond en deze lucht trekt je woongedeelte in. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Drainage: bij zeer hardnekkige vochtproblemen kan er een drainage worden aangelegd. Dit is een systeem waarmee het water uit de muren, de vloer of de naden ertussen wordt verzameld en weggepompt naar het riool. Eventueel kun je dit water gebruiken voor irrigatie van de tuin of het doorspoelen van het toilet. De kosten voor een drainage liggen tussen de €3000 en €10.000.
  • Bekuiping: zijn de problemen niet zo ernstig, dan kun je de kelder ook via de binnenkant volledig waterdicht laten maken. Dit wordt ook wel een bekuiping genoemd. De oppervlakten worden dan behandeld met een waterafstotende cementpleister. De kosten hiervoor liggen rond de €15 per vierkante meter.
  • Bodemisolatie: als laatste kun je ervoor kiezen de bodem van je kruipruimte te laten isoleren. Deze wordt dan bedekt met schelpen of EPS-parels. Deze optie is voornamelijk nuttig als je veel condensatie aantreft in je kruipruimte. Dit zal naderhand plaatsvinden in de isolatielaag waardoor de luchtvochtigheid erboven aanzienlijk zal verminderen.

Andere vochtproblemen

Woningen uit de jaren ’30 zijn bijna een eeuw oud. De boven omschreven vochtproblemen zijn het meest voorkomend, maar er zijn ook andere problemen waarmee je mogelijk te maken krijgt. Er kan bijvoorbeeld altijd een leiding lekken, vooral als deze nog origineel zijn van het moment dat de woning werd gebouwd. Heb je recentelijk misschien spouwmuurisolatie laten uitvoeren, dan kunnen hier koudebruggen ontstaan of merk je dat er meer condensatie plaatsvindt in je woning. Het is altijd verstandig om een specialist in te schakelen en om een professionele mening te vragen. Vocht kan op verscheidene manieren de woning binnenkomen en de oorzaak en oplossing kunnen het beste worden vastgelegd door iemand die daar verstand van heeft.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je in contact brengen met betrouwbare vochtbestrijdingsbedrijven uit jouw omgeving als je je gegevens invult in onze vergelijkingstool. De vrijblijvende offertes die je dan ontvangt kun je gebruiken bij het kiezen van de beste vakman voor jouw situatie.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …