Vochtige vloer

Aan vochtige plekken op de vloer liggen vaak grote problemen ten grondslag. Tenzij er sprake is van een gesprongen waterleiding is dit bijna altijd het gevolg van een constructieve fout. Als jij ziet dat je vloer nat wordt, dan is het eigenlijk verstandig direct een vochtbestrijdingsspecialist in te schakelen. Vooral als het een draagvloer betreft betekent dit dat je woning onveilig kan zijn. Hier lees je verder over de eventuele oorzaken van vochtige vloeren en wat je eraan kunt doen.

De oorzaken

Er zijn verscheidene oorzaken die de natte vloer kunnen verklaren. Omdat de vloer vaak deel uitmaakt van de draagconstructie van het huis is het belangrijk dat deze gezond is. Natte houten vloeren kunnen gaan rotten en de vloerbekleding kan gaan vlekken of kromtrekken. Als je ondervloer gaat rotten bestaat er na verloop van tijd een kans dat deze inzakt. Daarnaast kan vocht schimmels en zwammen veroorzaken wat slecht is voor je gezondheid. Het is dus belangrijk dat je snel wat aan je vochtprobleem doet en dat doe je door te beginnen met het zoeken van de oorzaak.

  • Vochtige kruipruimte of kelder: als er zich onder jouw vloer nog een ruimte bevindt en daar heerst een nat en kil klimaat, dan zal dit je vloer in kunnen trekken. Kruipruimtes en kelders staan bekend om hun slechte omstandigheden. Dit wordt vooral veroorzaakt door of hoog grondwater, gebrekige muren en vloeren of slechte ventilatie in combinatie met condensatie. In de kelder of kruipruimte zullen dan plassen te zien zijn, natte muren, sporen van ongedierte en eventueel schimmels en zwammen.
  • Optrekkend vocht: oudere woningen kunnen te maken krijgen met optrekkend vocht. Dit is grondwater dat door je muren op wordt gezogen en dat zo omhoog trekt. Vandaag de dag worden huizen uitgerust met een waterkering, maar oudere huizen hebben deze nog niet. Optrekkend vocht kan je vloer in trekken en dit herken je doordat deze zich naast de muren zullen bevinden.
  • Hoog grondwater: ligt jouw vloer direct op de grond, dan kan hoog grondwater er voor zorgen dat je vloer nat is. De vlekken kunnen dan op elke willekeurige plek verschijnen. Hoog grondwater komt vooral voor in gebieden die laag liggen of beneden de zeespiegel.
  • Een lekkende waterleiding: als laatste kan er altijd een leiding lek zijn geraakt. Deze zijn vaak verborgen onder de vloeren, zodat het soms een hele tijd kan duren totdat je doorhebt dat er een probleem is. Een lekkende waterleiding wordt opgespoord met speciale meetapparatuur. De vlek zal dan niet weggaan, ook niet als het grondwater zakt en zal ook maar op één plaats te zien zijn.

Wat kun je hieraan doen?

Problemen met vocht in de vloer los je op door ze bij de oorzaak aan te pakken. Dat betekent dat je moet weten met welk type vochtprobleem jij te maken hebt. Gelukkig zijn er voldoende specialisten die je kunnen helpen bij het inventariseren en oplossen van het probleem. Over het algemeen heb je dan de volgende behandelingen tot je beschikking.

  • Bekuiping of drainage: is er sprake van een natte kelder, dan kun je deze volledig waterdicht laten maken. Dit wordt ook wel een bekuiping genoemd en is effectief als het water via de naden, muren of vloer naar binnen komt. Grote problemen met vocht kunnen beter met een drainage worden opgelost. Dit is een systeem dat het water opvangt en wegpompt naar het riool of een andere plek. Voor een bekuiping betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter en de prijzen voor een drainage beginnen bij €3000.
  • Ventilatie: een natte kelder heeft ook veel ventilatie nodig. Is dit onder je woning niet aanwezig dan is het niet vreemd dat er muffe en natte lucht hangt en condensatie ontstaat. Plaats een aantal ventilatieroosters of sluit de kelder aan op het ventilatiesysteem om het klimaat daar aanzienlijk te verbeteren. Het zou maar zo kunnen dat je vloer daarna ook opdroogt. Het laten plaatsen van een ventilatierooster kost zo’n €40.
  • Isolatie van de vloer van de kruipruimte: je kunt ook isolatiemateriaal op de vloer van de kruipruimte aan laten brengen. Dit zorgt ervoor dat het water in deze laag condenseert en niet tegen je muren of ondervloer. De luchtvochtigheid neemt af en de temperatuur neemt toe, wat een aanzienlijk betere situatie is dan voorheen. Het isoleren van de vloer van je kruipruimte doe je voor zo’n €20 per vierkante meter.
  • Injectie van de muren: worden jouw natte vloeren door optrekkend vocht veroorzaakt dan is het een optie om je muren te laten injecteren. Er wordt dan een waterkering gecreëerd door een waterafstotende gel de muren in te brengen. Het vocht kan vervolgens niet verder meer omhoog en het gedeelte boven deze barrière zal vanzelf uitdrogen. Het injecteren van de muren kost je gemiddeld €125 per strekkende meter.
  • Onderkapping: het is ook mogelijk alsnog een onderkapping te laten plaatsen. Er wordt dan aan de basis van de muur horizontaal een rij stenen weggehaald, hier wordt een waterwerend membraan op geplaatst en de stenen worden teruggelegd. Een onderkapping laten plaatsen is gemiddeld €130 per vierkante meter.
  • Nieuwe leiding plaatsen: is er sprake van een lekkende leiding dan zal deze simpelweg moeten worden vervangen. De prijs hiervoor is €40 – €600 per leiding. De prijs is grotendeels afhankelijk van hoe gemakkelijk het lek gevonden kan worden.

Ventilatie is de sleutel

In vele gevallen kan een verbeterde ventilatie al een groot verschil uitmaken. Als de ruimte onder je vloer schone en droge lucht bevat die circuleert dan zal je vloer hier ook van profiteren en uit kunnen drogen. Ook natte muren en keldervloeren profiteren hiervan. Controleer dus altijd eerst of de ventilatie goed is, zodat je hier alvast zelf een bijdrage aan kunt doen. Er is wel een grote kans dat je daarna alsnog een vochtbestrijdingsbedrijf in moet schakelen, maar je kunt het probleem in ieder geval verminderen. Is er sprake van een lekkende leiding, dan is dit uiteraard niet de oplossing.

Vergelijk offertes

Kom in contact met betrouwbare en regionale vochtbestrijdingsexperts door gebruik te maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …