Vochtigheidsgraad

VochtigheidsgraadEen niet onbelangrijk deel van het wooncomfort in uw huis is afhankelijk van de vochtigheidsgraad waarvan sprake is. Een te hoge of een te lage luchtvochtigheid kan er dan ook voor zorgen dat u geconfronteerd wordt met allerhande gezondheidsproblemen. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om er voor te zorgen dat u in huis kunt rekenen op een degelijke luchtvochtigheid. Welke factoren nu precies aan de basis liggen van een slechte luchtvochtigheid en wat u kunt doen om deze te voorkomen wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Wat is de luchtvochtigheidsgraad?

De luchtvochtigheidsgraad is de indicator die aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht van uw huis is opgelost. De hoeveelheid waterdamp die de lucht weet op te nemen is namelijk afhankelijk van de temperatuur evenals de luchtdruk. Hierdoor wordt er gesproken van een relatieve luchtvochtigheid. Een warme lucht heeft de mogelijkheid om meer waterdamp op te nemen in vergelijking met koude lucht. De vochtigheidsgraad wordt steeds uitgedrukt in een bepaald percentage. Hoe hoger dit percentage is gelegen, des te meer water er in de lucht is opgelost.

De luchtvochtigheid in huis meten

Hoe kunt u nu echter bepalen wat de luchtvochtigheid in uw huis precies is? Dit kan op zeer eenvoudige wijze worden gemeten met een hygrometer. In tegenstelling tot wat u misschien op het eerste zicht zult vermoeden is de kans bijzonder groot dat u een dergelijk toestel reeds in huis heeft. Dit komt omdat een digitale thermometer er in het merendeel van de gevallen standaard mee is uitgerust. Dit geldt bovendien niet alleen voor digitale thermometers, maar ook voor weerstations. Heeft u deze toch niet in huis? In dat geval kunt u ze kopen voor een bedrag van ongeveer 10 à 15 euro. Voor deze prijs haalt u een digitale hygrometer in huis die het mogelijk maakt om dagelijks vast te stellen hoe hoog de luchtvochtigheid in uw huis precies is.

Wat is een gezonde vochtigheidsgraad?

In het merendeel van de gevallen voelen mensen zich het meest comfortabel wanneer er sprake is van een vochtigheidsgraad die is gelegen tussen de 40 en 60 procent. Het is echter van belang om er rekening mee te houden dat niet uitsluitend de vochtigheidsgraad bepalend is voor de kwaliteit van de lucht in huis. Minstens even belangrijk is de hoeveelheid zuurstof welke in de lucht is terug te vinden. Ook het percentage CO2 beïnvloedt bovendien de luchtkwaliteit. Te hoge concentraties op vlak van CO2 kunnen niet alleen leiden tot hoofdpijn, maar ook tot problemen met de concentratie evenals een gevoel van benauwdheid.

Een te hoge luchtvochtigheid valt in principe vrij eenvoudig aan te pakken. U kunt er in deze situatie bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Deze zorgt er voor dat vochtproblemen in sneltempo voorkomen kunnen worden. Het kopen van een luchtontvochtiger kan bovendien reeds gebeuren tegen een vrij lage prijs waardoor het een kost is die voor het merendeel van de mensen doorgaans zonder al teveel probleem kan worden gedragen.

Oorzaken en gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid

Indien er sprake is van een te vochtige lucht in huis is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat dit een nefaste invloed kan hebben op de gezondheid van de inwoners van de woning in kwestie. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een te hoge luchtvochtigheid. Welke zaken dit precies zijn en welke gevolgen ze kunnen hebben wordt meteen duidelijk door het raadplegen van het onderstaande overzicht.

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid

Vochtproblemen liggen altijd aan de basis van een ongezonde luchtvochtigheid in huis. Er bestaan vandaag de dag echter verschillende soorten vochtproblemen waardoor het belangrijk is om ze individueel even onder de loep te nemen. De oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad in huis zijn dan ook:

  • Een gebrek aan ventilatie

Eén van de belangrijkste veroorzakers van vochtproblemen is een gebrekkige ventilatie. Door niet goed te ventileren is het mogelijk dat de waterdamp zich in uw huis ophoopt. Het gevolg daarvan is dat de waterdamp zich gaat manifesteren met als gevolg dat de luchtvochtigheid aanzienlijk wordt beïnvloed.

  • Opstijgend vocht

Een gebrekkige waterkering kan er voor zorgen dat er sprake is van opstijgend vocht. Het betreft hier grondvocht dat tot in de muur kan trekken. Het gevolg is dat er onder meer lelijke vochtplekken evenals schimmels kunnen ontstaan.

  • Doorslaand vocht

Een aangetaste gevel kan er voor zorgen dat het vocht zich tot in de woning kan doorzetten. Het gevolg is dat er vochtplekken op diverse plaatsen op de muur kunnen ontstaan. Bovendien is het zo dat doorslaand vocht er voor kan zorgen dat de gevel wordt aangetast. Het is dan ook van grootste belang om deze tijdig te verhelpen.

  • Lekkages

Een lekkage kan zeer lang onopgemerkt diens gang blijven gaan. Dat is niet alleen vervelend voor de materiële schade die ze kan aanrichten, bovendien is het ook nog eens zo dat het de luchtvochtigheid aanzienlijk en op zeer negatieve wijze kan beïnvloeden. Het tijdig opsporen van een lek en deze verhelpen is dan ook zeker en vast een must.

De gevolgen van een hoge vochtigheidsgraad

Een teveel aan vocht in huis laat zich op verschillende manieren voelen. Dit niet alleen op vlak van gezondheid, maar ook voor wat de kwaliteit van de woning betreft. We hebben de twee verschillende gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid alvast even op een rijtje gezet.

  • Wat de gezondheid betreft kan ze zorgen voor een verergering van astma of andere klachten aan de luchtwegen. Mensen die lijden aan reuma zouden door een te hoge luchtvochtigheid eveneens een verergering van de symptomen kunnen vaststellen. Ook schimmels en huisstofmijt zullen toenemen met alle gevolgen van dien.
  • Een te hoge vochtigheidsgraad kan zorgen voor loskomend behang, schimmels op de muren evenals een beschadiging van pleisterwerk. Daarnaast zouden mogelijke gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in huis terug te vinden kunnen zijn in het verschijnen van houtrot en allerhande ongedierte zoals huismijt, zilvervisjes en pissebedden.

Wat bij een te lage vochtigheidsgraad?

Niet alleen een hoge luchtvochtigheid kan een probleem zijn, wat bovendien ook te denken van een lage vochtigheidsgraad? Ondanks het feit dat een te lage vochtigheidsgraad voor de gezondheid een stuk minder schadelijk is kunt u er wel de gevolgen van ondervinden. Vooral een prikkeling van de slijmvliezen gecombineerd met een kriebelhoest en droge ogen zijn vaak voorkomende symptomen wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is. Een goede, natuurlijke ventilatie kan dit probleem gelukkig meteen in de kern aanpakken.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …