Vochtplekken op de muur

Muren zijn bedoeld om je te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. In de zomer geven ze je een beschutte plek van de zon, in de herfst beschermen ze je tegen wind en regen en in de winter tegen hagel en sneeuw. Het is belangrijk dat je muren in een goede staat verkeren, zodat ze hun taak kunnen blijven uitvoeren. Tref je vochtplekken aan op de muur, dan is dit een teken dat er iets mis is. Deze vochtplekken kunnen verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn ze in de meeste gevallen ook erg gemakkelijk te verhelpen. Vooral als je er op tijd bij bent.

 

De oorzaken

Vochtplekken op de muren kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is het wel een indicatie dat ze verouderd zijn of beschadigd. De meest voorkomende oorzaken vind je hier op een rijtje:

  • Gesprongen leiding: waterleidingen worden vaak door de muren gelegd, omdat je ze dan niet ziet. Als er een leiding gesprongen is, dan zal je hier op den duur vochtplekken van zien op de muren. Een gesprongen leiding komt veel voor nadat het heeft gevroren, maar dit kan ook spontaan gebeuren of omdat de leiding verouderd is.
  • Condensatievocht: heb jij je woning net geïsoleerd of je gevel waterdicht laten maken, dan is er een grote kans dat je meer condens aantreft in huis. Dat komt doordat je alle spleetjes, scheurtjes en gaatjes in je gevel hebt gedicht en de lucht daarom niet meer zo gemakkelijk circuleert. De waterdeeltjes in de lucht die telkens worden aangevuld als je ademt, kookt of doucht kunnen dan ook niet meer weg en strijken neer op koude oppervlakten.
  • Koudebruggen: als het isolatiemateriaal in je muren niet meer goed op elkaar aansluit kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit zijn plekken waar de kou van buiten nog wel je muur kan bereiken. Deze koudebruggen zijn nat van binnen, wederom met condens, en deze nattigheid kan in je muren trekken. Koudebruggen zijn vaak het gevolg van spouwankers of slecht aangebracht of verzakt isolatiemateriaal.
  • Doorslaand vocht: als je gevel water doorlaat dan spreken we van doorslaand vocht. Er is dan dus ergens een plek waar je buitenmuren niet meer waterdicht zijn. Als het regent of nat is buiten dan zal het water naar binnen trekken en tref je vochtplekken aan.
  • Optrekkend vocht: is je woning wat ouder en heeft deze nog geen waterkering, dan kunnen je muren het grondwater opzuigen als een spons. Dit gebeurt als het grondwater hoger staat. Het water zal steeds verder je muren in kunnen trekken en je woongedeelte bereiken. Je vindt de vochtplekken dan als eerste aan de onderkant van je muren.
  • Bouwvocht: nieuwe woningen kunnen wel 3000 tot 5000 liter vocht bevatten. Dit is al het water dat is gebruikt om de woning te bouwen, zoals voor het maken van cement. Nieuwbouwwoningen moeten letterlijk eerst uitdrogen voordat je de muren kunt verven of behangen. Dit kan wel anderhalf jaar duren.
  • Een vochtige kelder: de ruimte onder de woning is bijzonder gevoelig voor vocht. Deze staat erg dicht bij het grondwater en dit water oefent een constante druk uit op de muren en de vloer van onze kelders en kruipruimtes. Plassen, natte muren en condensatie zorgen voor een constante hoge luchtvochtigheid. In je woning kun je dan vochtplekken aantreffen op je vloeren, aan de onderkant van je muren en zal je een muffe geur ruiken uit je meterkast of keldergat.

 

Oplossingen en de kosten

Er zijn dus vele redenen waarom je vochtplekken op je muren zou kunnen aantreffen. Soms kun je deze zelf al herkennen, bijvoorbeeld door de plaats waarop de vlekken ontstaan. In andere gevallen zal een vochtbestrijdingsbedrijf met meetapparatuur langskomen om de situatie te analyseren en in kaart te brengen. Het is verstandig om de hulp in te schakelen van een expert omdat je vochtplekken op de muren altijd serieus moet nemen. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de oplossingen en de kosten bij verschillende soorten vochtproblemen. Deze zijn inclusief btw.

 

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

€20 per vierkante meter

€75 per vierkante meter

€10 per vierkante meter

€50 per vierkante meter

Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Vocht in de kelder Bekuiping

Drainage

€15 per vierkante meter

€3000 – €10.000 in totaal

Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Lekkende leiding Leiding vervangen €40 – €600 per leiding
Bouwvocht Woning ventileren

Bouwontvochter

Gratis

€200 voor een ontvochtiger

 

Het herstellen van de schade

Helaas is het hierna vaak niet gedaan met de werkzaamheden. Nadat de problemen met het vocht zijn opgelost zal je de schade nog moeten laten herstellen. Soms is dit gemakkelijk, zoals het verven van de muur of het leggen van een nieuw stuk vloer. In andere gevallen zal je hier ook professionele hulp bij nodig hebben. Sommige zwammen en schimmels zijn bijvoorbeeld bijzonder hardnekkig en gevaarlijk om zelf te verwijderen. Heeft het vocht onderdelen van je draagconstructie beschadigd, dan zal je deze ook moeten laten repareren. Het ongedierte dat op de vochtplekken is afgekomen zal soms moeten worden bestreden en in andere gevallen is het nodig om je muren opnieuw te laten stucen. Zorg er wel voor dat je vochtprobleem volledig is opgelost en dat je muren zijn uitgedroogd voordat je aan de herstelwerkzaamheden gaat beginnen.

 

Vergelijk offertes

Als je je vochtproblemen op tijd laat behandelen dan kan dit hopelijk zonder al te veel problemen worden gedaan en zullen de kosten voor het herstellen van de schade ook veel lager zijn. Gebruik daarom nu hier onze vergelijkingstool en je ontvangt een aantal op maat gemaakte prijsopgaven van vochtbestrijders uit je eigen omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …