Vochtbestrijding zelf doen stappenplan

Wanneer je een natte plek op je muur aantreft zal je hart je waarschijnlijk in de schoenen zinken. Vocht in huis is geen goed teken en het is belangrijk dat je hier snel iets aan doet. Helaas betekent dit ook dat je eigenlijk altijd geld zal moeten uitgeven om het probleem te verhelpen. De aanwezigheid van vochtige plekken op je muren betekent echter niet direct dat je hier een specialist voor in moet schakelen. Er zijn voldoende maatregelen die je eerst zelf kunt nemen voordat je een vochtbestrijdingsbedrijf gaat bellen. Je kunt het onderstaande stappenplan gebruiken om te bekijken of dit voor jou een optie is. 

Stap 1: waar komt het vocht vandaan?

Alles wat je na deze stap zal doen is afhankelijk van waar het vocht vandaan komt. In Belgische woningen heeft dit meestal drie verschillende oorzaken, namelijk vocht dat van buiten komt, vocht dat uit de grond komt en condensatie.

  • Vocht van buiten: vocht van buiten wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Je kunt het binnen aantreffen op elke plaats op je buitenmuren en de natte plek wordt erger als het buiten slecht weer is. Doorslaand vocht is eigenlijk altijd het gevolg van een lekke gevel.
  • Vocht uit de grond: omdat het grondwater in ons land altijd hoog staat kunnen oudere huizen die niet zijn uitgerust met een onderkapping problemen krijgen met optrekkend vocht. De muren werken dan als een spons en zuigen het grondwater op. Je ziet optrekkend vocht dan ook altijd het eerst onderaan je muren.
  • Condensatievocht: in de lucht in je woning zijn ook kleine vochtdeeltjes aanwezig. Deze moeten een uitweg kunnen vinden. Omdat woningen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn en daarom slecht ventileren kan de lucht binnenshuis moeilijk ververst worden en kan het vocht ook niet worden afgevoerd. Dit zal dan neerstrijken op je muren en rondom je ramen.

Stap 2: condensatievocht of doorslaand vocht?

Als jouw probleem uit het grondwater komt, dan kun je deze stap overslaan, maar soms kan het lastig zijn om het verschil te zien tussen condensatievocht en doorslaand vocht. Je kunt dit gemakkelijk vaststellen door een stukje aluminiumfolie met plakband op je muur te hangen. Als je na een paar dagen druppels aantreft aan de buitenkant van het folie, dan heb je te maken met condensatievocht. Vormt het water zich aan de binnenkant van het folie, dan is er sprake van doorslaand vocht.

Stap 3: wat kun je zelf oppakken?

Nu je weet waar het vocht vandaan komt, kun je beslissen of je je vochtprobleem zelf wilt oplossen of dat je toch liever een vochtbestrijdingsbedrijf belt. Het antwoord hierop is afhankelijk van hoe veel doe-het-zelf ervaring je hebt en ook van waar het vocht vandaan komt. Er zijn methoden die door een specialist uitgevoerd moeten worden maar er zijn ook manieren waarop je eerst zelf kunt proberen je vochtprobleem op te lossen.

  • Doorslaand vocht: als er bij jou sprake is van doorslaand vocht, dan betekent dit dat je gevel lek is. Is je gevel nog niet verouderd en verkeert deze nog in een goede staat, dan kun je hem verven met een waterafstotende verf. Ook kun je proberen zelf je gevel te impregneren. Deze middelen zijn gewoon in de meeste bouwmarkten te koop. Is je gevel erg beschadigd of vervuild, dan moet deze eerst gerepareerd en gereinigd worden. Soms kan er een volledige gevelrenovatie nodig zijn. Of je dit zelf wilt doen of uitbesteden hangt af van je eigen handigheid.
  • Opstijgend vocht: het is moeilijk zelf problemen met opstijgend vocht op te lossen. Als je een kelder of een kruipruimte hebt, dan zou het kunnen helpen om hier de ventilatie te verbeteren, zodat het vocht in de muren kan drogen. Is het probleem te groot of is er geen ruimte onder je woning, dan is dit niet voldoende en moet je wat anders proberen. Hiervoor worden vaak twee methodes gebruikt, namelijk het injecteren van de muren of het onderkappen van de muren. Deze methodes zijn niet gemakkelijk zelf te doen. Wil je dit toch proberen, dan is het injecteren van de muren de beste keuze. Je boort dan horizontaal een aantal gaten naast elkaar in de muur die je vervolgens injecteert met een vochtwerende gel.
  • Condensatievocht: is er in jouw woning sprake van condensatievocht, dan heb je in principe geluk. Dit is namelijk vrij gemakkelijk zelf te verhelpen door de ventilatie in je woning te verbeteren. Als de lucht regelmatig wordt ververst zullen de waterdeeltjes een uitweg hebben en kunnen ze niet op je muren of ramen neerstrijken. Af en toe de ramen tegen elkaar open zetten of het plaatsen van een aantal ventilatieroosters is dan al snel erg effectief. Ook kun je overwegen een ventilatiesysteem aan te laten leggen.

Stap 4: het resultaat analyseren

Heb je zelf een maatregel tegen het vocht in je muren genomen, dan zal je even moeten wachten totdat je hier het resultaat van ziet. Het duurt zeker een aantal weken voordat je muren kunnen drogen en je echt kunt bepalen of jouw werkzaamheden effect hebben gehad. Trekt het vocht langzaam weg en drogen de muren op, dan kun je door naar stap 5. Is je probleem nog steeds aanwezig, dan is het tijd voor het inschakelen van de specialisten en ga je naar stap 6.

Stap 5: de schade opruimen

Nu je muren goed droog zijn kun je gaan kijken wat de schade is. Schimmels en vocht zullen lelijke plekken achterlaten op je muren en deze zal je opnieuw moeten verven, stucen of behangen. Zoek in je kelder naar schade aan je houten draagvloer en tekenen van rot. Deze zal je ook moeten verhelpen, omdat de vloer op die plaatsen zwakker is geworden. Als laatste ga je op zoek naar zwammen en tekenen van ongedierte. Zijn deze nog steeds aanwezig, dan zal je ze door een professionele bestrijder moeten laten verwijderen.

Stap 6: vergelijk offertes

Heb je het vochtprobleem niet zelf op kunnen lossen, dan ben je niet de enige. Wil je nu een vochtbestrijdingsspecialist vinden, dan kun je hier op onze website via onze vergelijkingstool een aantal offertes aanvragen bij betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …