Zwarte schimmel in huis

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens te maken gehad met zwarte schimmel. Dit is het soort schimmel dat je aantreft in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken of het toilet. Dit veeg je gemakkelijk weg met een doekje en heeft ook een vrij duidelijke reden om aanwezig te zijn. Vind je zwarte schimmel echter op andere oppervlakten en in andere ruimtes, dan kan er een serieus vochtprobleem aan ten grondslag liggen. Je zal dan om de schimmel de baas te kunnen worden dit probleem moeten aanpakken, anders zal het blijven terugkomen. Hier lees je over zwarte schimmel, de oorzaken, de gevolgen en hoe je het kunt voorkomen.

Inhoud

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is donker van kleur en heet officieel Stachybotrys Chartarum. Het houdt van vochtige ruimtes en natte plekken en zal veel te zien zijn op muren, vloeren, gipsplaten en hout. Schimmels zijn kleine organismen die eigenlijk altijd in je woning aanwezig zijn. De sporen worden naar binnen gebracht als je de ramen op de voordeur openzet en dit is normaal. Je zal er dan ook niets van merken totdat deze sporen van voldoende vocht worden voorzien om in leven te kunnen blijven. 

Mogelijke schade aan je woning

Zwarte schimmel is één van de meest voorkomende schimmels en begint vaak klein. Naar verloop van tijd kan het uitgroeien en wordt het getroffen oppervlak groter en groter. Als je er op tijd bij bent, dan kun je de schimmel verwijderen zonder dat er te veel schade te zien is, maar als je het laat zitten, dan kan het diep je houten balk of gipsen muur intrekken en daar flink wat problemen veroorzaken. Als gevolg zullen de renovatiewerkzaamheden die je moet uitvoeren aanzienlijk moeilijker en dus duurder zijn. Het is dus voor de gezondheid van je woning erg belangrijk dat je de schimmel op tijd vindt en aanpakt.

Mogelijke gezondheidsklachten

Zwarte schimmel is echter niet alleen schadelijk voor je woning. Het kan ook de gezondheid van jou en je medebewoners beïnvloeden. De schimmel zal sporen loslaten en deze sporen bevatten mycotoxinen. Deze zijn zo klein dat je ze inademt zonder dat je daar wat van merkt. Na verloop van tijd zal je merken dat je last krijgt van je luchtwegen en dat je meer gaat hoesten en niezen. Mensen met astma zullen hier meer last van hebben in jouw woning en ook mensen met allergieën ervaren deze sterker. In het ergste geval kunnen de mycotoxinen astma, allergieën en bronchitis veroorzaken. Andere mogelijke klachten die je kunt ervaren zijn vermoeidheid, stress, misselijkheid, overgeven en pijnlijke gewrichten en zenuwen. Zwarte schimmel is niet dodelijk, maar het is zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid van degene die ermee in contact komt.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig is het vrij gemakkelijk om zwarte schimmel te verwijderen en in de meeste bouwmarkten kun je daar een schoonmaakmiddel voor vinden. Je kunt dit ook zelf maken door bleekmiddel, azijn, soda of waterstofperoxide te gebruiken. Het is echter belangrijk dat je daarna ook gaat kijken naar de oorzaak van de schimmel en waarom specifiek die plek vochtig is. Dit kan als gevolg zijn van vochtproblemen zoals opstijgend vocht of doorslaand vocht. Dit vocht komt dan uit het grondwater of van buitenaf. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken, zoals een lekkende leiding, condensatie, koudebruggen tussen je isolatiemateriaal of bouwvocht. Wat ook de oorzaak, het is verstandig zo snel mogelijk een vochtbestrijdingsspecialist in te schakelen en snel korte metten te maken met jouw vochtprobleem.

Hoe kun je zwarte schimmel voorkomen?

Het is uiteraard beter om zwarte schimmel te proberen te voorkomen in plaats van te wachten tot het de kop opdoet en het dan te bestrijden. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat schimmel geen kans maakt in een gezond klimaat. Als je luchtvochtigheid binnen goed is en je woning schoon is, zal je weinig last hebben van zwarte schimmel. Zet dus regelmatig de ramen open zodat je zorgt dat de lucht kan worden ververst, houd je woning netjes schoon en neem de natte oppervlakten in de badkamer en keuken af met een doek of een trekker. Daarnaast kun je ook een groot verschil maken als je je afval op tijd wegbrengt en als je ervoor zorgt dat het vochtpeil binnen tussen de 40- en de 60 procent ligt. Eventueel kun je hier een vochtvreter voor aanschaffen.

Nadat het vocht verdwenen is

Nadat je de oorzaak van de zwarte schimmel, het vocht, hebt verwijderd zal de schimmel niet verder groeien en zal het uitdrogen. Daarna is het tijd om de schade te verhelpen en de muren en andere oppervlakten schoon te maken. Nu kun je een muur gemakkelijk weer oververven of een nieuw behang aanbrengen zonder dat er weer kans is op vochtschade. Is de schade ernstiger, dan zal je wat meer moeten uitgeven en gipsplaten en houten balken moeten vervangen, de schimmel professioneel laten verwijderen of zelfs ongediertebestrijders te bellen. Zwarte schimmel trekt namelijk allerlei ongedierte aan, zoals pissebedden, zilvervisjes en knaagdieren. Nadat de schade is verholpen en alle ongewenste bezoekers hebben je woning verlaten kun je weer rustig ademhalen en in een gezond klimaat verder leven.

Vergelijk offertes

Heb je bij jou thuis zwarte schimmel aangetroffen? Dan is het verstandig om hier een vochtbestrijdingsspecialist naar te laten kijken. Vaker dan niet ligt hier een groter vochtprobleem aan ten grondslag en dit zal moeten worden verholpen. Open daarom op onze site de vergelijkingstool, vul je gegevens in en je zal snel een aantal offertes kunnen verwachten van vochtbestrijders uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …