Vochtbestrijding tips

Het is de bedoeling dat de muren van je woning bescherming bieden tegen vocht, maar helaas is het in ons land maar al te vaak zo dat er toch vocht binnenkomt. Dit heeft te maken met het slechte weer of met de hoogte van het grondwater. In sommige gevallen kan extra isolatie ook vochtproblemen opleveren. Er zijn verschillende manieren waarop vocht binnen kan komen en wanneer dit lukt heb je eigenlijk geen andere keuze dan maatregelen te nemen. Toch is voorkomen ook hier beter dan genezen. Gebruik daarom de volgende tips om de kans op vochtproblemen in jouw woning zo laag mogelijk te houden. 

Inhoud

Tip 1: goed gevelonderhoud

Een slecht onderhouden of oude gevel zal gaan barsten en scheuren. Deze beschadigingen zorgen ervoor dat je gevel niet meer waterdicht is en dat neerslagwater een vrije weg naar binnen kan vinden. Dit zorgt voor natte plekken op de muren in het woongedeelte. Bevriest het vocht in de muren en zet dit uit, dan kan het voor grotere schade zorgen. Het is daarom erg verstandig goed voor je gevel te zorgen. Laat deze tijdig reinigen, laat beginnende beschadigingen repareren, laat je gevel regelmatig opnieuw verven of behandelen met impregneermiddel. Je kunt jaarlijks onderhoud laten uitvoeren door een gevelspecialist, maar je kunt de werkzaamheden ook zelf oppakken. Een goed onderhouden gevel gaat in ieder geval aanzienlijk langer mee.

Tip 2: een gezond klimaat in de kruipruimte

Heeft jouw woning een kruipruimte, dan kunnen hier ook vochtproblemen vandaan komen. Het klimaat in kruipruimtes onder de woning is vaak koud en vochtig, omdat deze niet goed wordt geventileerd. Ook staat er regelmatig water in de kelders van oudere woningen, omdat het grondwater in ons land hoog staat. Als je je kruipruimte goed ventileert kan het water in de lucht worden weggevoerd en zal het geen schade aan kunnen richten onder en in je woning. Eventueel kun je ervoor kiezen de bodem je kruipruimte te laten isoleren. De lucht zal aanzienlijk droger en warmer worden en dat verschil merk je ook in je woongedeelte.

Tip 3: goede ventilatie

Het is essentieel dat je de lucht in je woning goed ventileert. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor de vochtproblemen in huis. Tref je regelmatig condensatie aan rondom je ramen en op de muren, dan kan dit een teken zijn van slechte ventilatie. Door te ademen, koken en te douchen brengen we waterdeeltjes de lucht in, die vooral in goed geïsoleerde woningen geen andere mogelijkheid hebben dan neer te strijken op koude oppervlakten. Je kunt dit oplossen door je woning beter te ventileren, bijvoorbeeld door ventilatieroosters te laten plaatsen of een volledig ventilatiesysteem aan te laten leggen.

Tip 4: plaats meubelen verder van de muur af

Goede ventilatie en luchtcirculatie zijn essentieel bij het voorkomen van vochtproblemen. Meubels die dicht tegen de muur aan geplaatst worden zullen dan ook condensatie bevorderen. Als je deze iets van de muur af plaatst, geef je condensatie daar geen kans en kun je vermijden dat je muren daar vochtig worden.

Tip 5: Verminder de vochtproductie

Hoe minder vocht zich in je woning bevindt, hoe kleiner de problemen zullen zijn. Er zijn een aantal manieren waarop je dit zelf kunt beïnvloeden. Gebruik bijvoorbeeld altijd de afzuigkap tijdens het koken, laat de badkamerdeur dicht als je doucht en open naderhand een raam. Zet daarnaast regelmatig even de ramen tegen elkaar open, vooral als je geen ventilatieroosters of ventilatiesysteem hebt.

Tip 6: een goede temperatuur

Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Als je thermostaat laag staat en de temperatuur binnen daalt zal je merken dat het condensatievocht toeneemt. Houd daarom de temperatuur in je woning constant en zorg ervoor dat deze niet te veel kan dalen. Zo kun je een grote invloed uitoefenen op de luchtvochtigheid in huis en op de mate van condensvorming.

Tip 7: zoek snel hulp

Er zijn situaties waarin je zelf de vochtproblemen niet meer op kunt lossen. Is je gevel dusdanig beschadigd of verouderd dan zal je deze professioneel moeten laten renoveren. Hier kom je niet onderuit, hoe goed je je gevel ook onderhoudt. Is er sprake van optrekkend vocht dat door je muren wordt opgezogen uit de grond, dan zal je dit ook professioneel door middel van een onderkapping of injectie van de muren moeten laten verhelpen. En heb je je woning net beter geïsoleerd, maar merk je dat hierdoor de condensatie erger is geworden, dan is eigenlijk de enige lange termijn oplossing om een ventilatiesysteem te laten plaatsen. In alle gevallen is het beter om snel hulp te zoeken van een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf, dan het probleem te negeren.

De gevolgen van een vochtig huis

Vocht in je woning is om een aantal redenen erg ongezond. Ten eerste kan het je woning aantasten, zowel je houten constructie als je muren en vloeren. Als het hierin trekt en het kan niet weg gaat het schimmelen en kan het rot veroorzaken. Hierdoor wordt het materiaal zwak. Daarnaast trekt schimmel allerlei ongedierte aan, zoals pissebedden, knaagdieren, zilvervisjes en kakkerlakken. De sporen die het loslaat komen in je longen terecht waardoor je ademhalingsproblemen kunt ontwikkelen. Samen met een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt dit ook hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid bij de inwonenden. Vochtige muren binnen zullen afbladderen en vlekken vertonen die je niet zomaar kunt verwijderen. In het ergste geval wordt je woning onveilig verklaard en kun je er niet meer wonen totdat de problemen zijn verholpen.

Vergelijk offertes

Zaak dus om direct actie te ondernemen en bij ons ben je dan aan het goede adres. We staan in contact met een aantal betrouwbare vochtbestrijders die jou snel van je probleem af kunnen helpen. Vul daarom nu onze vergelijkingstool in, ontvang een aantal offertes en begin met het oplossen van jouw vochtprobleem.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …