Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je muren dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Misschien raak je zelfs een beetje in paniek, want het aantreffen van vocht kan ernstige oorzaken hebben. Je hebt dan ook gelijk, in veel gevallen is vocht in de muren het gevolg van constructieve fouten die moeten worden rechtgezet. Hiervoor betaal je vaak veel, maar weet je wel weer zeker dat jouw muren kunnen drogen en je problemen met vocht zijn verholpen. Het inschakelen van professionele hulp is in veel gevallen erg goed, maar er zijn ook fouten die je kunt maken als je in de weer gaat met vochtbestrijding.

Inhoud

Fout 1: grote vochtproblemen los je niet op met een likje verf

Een van de adviezen tegen doorslaand vocht is het verven van je gevel met een waterafstotende verfsoort. Doorslaand vocht is vocht dat van buiten naar binnen kan komen en heeft dus een lekke gevel als oorzaak. Het verven van de gevel kan dan zeker een oplossing bieden, mits je probleem klein is. Is je gevel dusdanig beschadigd dan kan een laagje verf hier geen verschil in maken. Je gevel is dan waarschijnlijk oud en aan een renovatie toe. Gevels die te beschadigd zijn voor een verf of impregneermiddel zullen altijd eerst moeten worden gerepareerd.

Fout 2: vochtproblemen los je niet op met isolatie

Als jouw gevel beschadigd is en je plaatst hier isolatiemateriaal tegenaan, dan is je gevel nog steeds beschadigd. Het onderliggende probleem voor doorslaand vocht is dan dus niet verholpen. Heb je last van optrekkend vocht omdat je muren dit uit het grondwater opzuigen, dan zal een isolatielaag het probleem ook niet verhelpen. Het isoleren van je muren is een goede zaak, maar dit moet worden gedaan als onderdeel van, en niet als oplossing voor, het verhelpen van je vochtprobleem.

Fout 3: slechte ventilatie

Slechte ventilatie is de oorzaak van vele vochtproblemen. Als gevolg van isolatiewerkzaamheden kan een woning niet meer zo goed ademen als voorheen en zal de lucht binnen niet worden ververst. Dit is niet alleen slecht voor jou, omdat de lucht die je inademt dan kwalitatief steeds slechter wordt, maar het is ook de veroorzaker van problemen met condensatie. Dit kan zowel onder de woning, dus in de kruipruimte of de kelder, als in het woongedeelte het geval zijn. Alhoewel het misschien tegenstrijdig klinkt als je net je hele woning hebt geïsoleerd, is het wel essentieel dat je daarna af en toe wat ramen tegen elkaar openzet, ventilatieroosters laat plaatsen of een ventilatiesysteem aan laat leggen.

Fout 4: het probleem bedekken

Misschien lijkt het aanlokkelijk om je natte muur binnen simpelweg te schilderen met een watervaste verf of om er een ander materiaal tegenaan te plakken zodat je het probleem niet meer ziet. Toch zullen je muren nog steeds nat zijn en nu jij ze hebt bedekt kunnen ze nog slechter drogen dan voorheen. Je hebt het probleem dus in principe verergerd. Het is veel beter nu geld te investeren in het uitvoeren van vochtbestrijdingswerkzaamheden dan later een veel groter bedrag te moeten uitgeven aan het renoveren van je woning.

Fout 5: vochtproblemen oplossen in de winter

Alhoewel het zaak is dat je snel korte metten maakt met je vocht, is er een tijd van het jaar waarin je dit het beste kunt doen. In de koude en natte maanden staat het grondwater te hoog en valt er te veel neerslag zodat je muren niet optimaal kunnen drogen na de werkzaamheden. Bovendien zijn ze dan vaak ook natter en kunnen ze zelfs bevroren zijn wat betekent dat je ze niet eens kunt behandelen. Wacht daarom tot het betere weer aanbreekt, het grondwater weer een beetje op peil is en je muren zo de kans geeft optimaal te kunnen drogen nadat het probleem is verholpen.

Fout 6: zelf geen actie ondernemen

Allereerst zijn er dingen die je zelf kunt doen om je vochtprobleem beter te maken. Het is wel belangrijk dat je dan weet waar het vocht vandaan komt. Optrekkend vocht begint altijd onder aan de muur terwijl doorslaand vocht overal kan ontstaan. Condensatie strijkt neer op koude oppervlakten en wordt erger als je aan het koken bent of net hebt gedoucht. Probeer eerst eens de ventilatie in en onder je woning te verbeteren en de muren de kans te geven te drogen. Dit kan soms de situatie al aanzienlijk minder ernstig maken. Is je gevel nog in uitstekende staat, dan kan een likje verf soms inderdaad wonderen doen en ook impregneren kun je dan zelf. Een ander feit is dat koude lucht slechter water vast kan houden dan warme lucht. Is het in je woning bijvoorbeeld ’s nachts erg koud, dan zal dit resulteren in een toename aan condensatievocht. Er zijn een aantal veranderingen die je zelf kunt uitvoeren voordat je contact opneemt met een vochtbestrijdingsbedrijf.

Fout 7: geen hulp vragen

Zie je echter na een week nog geen verbetering of is het probleem te groot voor jou om zelf aan te pakken, dan is het wel belangrijk dat je snel hulp inschakelt. Vocht kan gaan schimmelen wat je woning beschadigt en je gezondheid verslechtert. Trekt het je houten vloer in dan kan deze gaan kromtrekken of rotten. Vocht trekt ook ongedierte aan, zoals kakkerlakken, zilvervisjes, knaagdieren en pissebedden. Ben je er op tijd bij dan kan een specialist je snel en nog voor een redelijke prijs van je vochtprobleem afhelpen.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten wat de financiële gevolgen voor jou zijn als je je vochtprobleem door een vochtbestrijdingsbedrijf laat verhelpen? Dan kun je hier onze vergelijkingstool inschakelen en offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving.

 

 

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …