5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige muren aan, dan is het tijd om aan vochtbestrijding te denken. Dit klinkt misschien eng en waarschijnlijk zie je je banksaldo rap kleiner worden, maar vochtbestrijding hoeft helemaal niet zo drastisch te zijn. Natuurlijk zal het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om een specialist in te huren voor een professionele ingreep, maar vaak zijn er ook maatregelen die je zelf kunt ondernemen. Let daarom op de volgende valkuilen wanneer jij gaat proberen wat aan je vochtprobleem te doen.

Inhoud

Kuil 1: vochtproblemen los je op met een watervaste verf

Soms wordt aangeraden om je vochtige muur over te schilderen met een waterwerende verf. Alhoewel je dan inderdaad geen natte muren meer ziet, ze zitten er natuurlijk nog wel en de muren onder de verflaag blijven gewoon nat. Je kunt er het vochtprobleem juist mee verergeren, omdat de muren naderhand niet meer kunnen ventileren. Het is beter om te kijken waar de oorzaak ligt en waar het vocht vandaan komt. Aan de hand daarvan kan er dan een plan van aanpak worden bedacht. Je kunt trouwens wel waterdichte gevelverf kopen. Dit is een uitstekende manier om je gevel waterdicht te maken en je kleine problemen met doorslaand vocht op te lossen. Condensatievocht of optrekkend vocht zal je hier natuurlijk niet mee tegenhouden.

Kuil 2: isolatie kan je vochtproblemen oplossen

Als je je muren en vloer wilt laten isoleren, dan denk je misschien meteen van je vochtproblemen af te zijn. In veel gevallen kan isolatie juist vochtproblemen opleveren. Natuurlijk is het altijd goed om je woning beter te isoleren. Je steunt het milieu en je eigen portemonnee en dat is een uitstekende combinatie. Let in dat geval wel op de volgende valkuilen en de manieren om ze te overbruggen.

  • Koudebruggen: als het isolatiemateriaal niet correct is aangebracht of er bevinden zich spouwankers tussen je spouwmuurisolatie, dan kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit zijn vaak plaatsen waar het isolatiemateriaal niet aansluit en waar de muur dus een stukje isolatie mist. Ook spouwankers kunnen dit veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je een betrouwbaar en kwalitatief bedrijf inhuurt die deze problemen erkennen en garantie geven op het afgeleverde werk.
  • Condensatievocht: nadat je muren zijn geïsoleerd zullen alle gaatjes, scheurtjes en kiertjes zijn gedicht. Hierdoor kan de lucht binnen nauwelijks nog worden ververst waardoor de waterdeeltjes neerstrijken als condensatie. Dit zie je dan op koude oppervlakten zoals de muren en de ramen. Condensatie is gemakkelijk te voorkomen door de ventilatie in je woning te verbeteren.

Kuil 3: bel direct een specialist

Zie je een natte plek op je muur verschijnen, raak dan niet direct in paniek. Haal diep adem en ga eerst zelf naar het probleem kijken. Allereerst zijn er maatregelen die je zelf kunt treffen, zoals het opnieuw bekleden van je gevel, het plaatsen van een aantal ventilatieroosters in en onder je woning, het isoleren van je kruipkeldervloer en soms ook het injecteren van de muren. Is het probleem te ernstig en is het tijd voor een gevelrenovatie of een onderkapping, dan is het beter om een specialist in te schakelen. Ten tweede is het vaak ook beter om je vochtbestrijding uit te (laten) voeren wanneer het droog en warm is. Tijdens de herfst en de winter is het lastiger voor je muren om uit te drogen en staat het grondwater te hoog. Je kunt daarom beter wachten tot het lente of zomer is en je muren het ideale klimaat ervaren om weer droog te worden.

Kuil 4: vergeet ook lekkages niet

Vochtproblemen komen niet altijd van regen of grondwater. Soms kan er ook simpelweg een leiding lekken, bijvoorbeeld omdat deze bevroren is geweest. Je vochtbestrijdingsspecialist zal dit gemakkelijk kunnen aantonen en de juiste behandeling voorstellen.

Kuil 5: vocht in je woning levert onherstelbare schade op

Ben je er op tijd bij met je vochtbestrijding, dan hoeft de schade die is aangericht helemaal niet zo groot te zijn. Als je langer wacht, en dan hebben we het over jaren, dan is het mogelijk dat je draagvloer is gaan rotten of dat er zwammen zijn ontstaan onder je woning. In de meeste gevallen trekt het vocht uit de muur en kun je deze weer volledig herstellen met een likje verf of een nieuw behang. In andere gevallen kun je ook de schimmel professioneel laten verwijderen of kun je dit zelf doen met een middel uit de bouwmarkt. Heb je het vocht langer laten zitten, dan is er de kans dat je het ongedierte dat het heeft aangetrokken moet laten bestrijden en dat je zwammen professioneel moet laten verwijderen. In het extreem ergste geval zal je houten constructie zijn gaan rotten en moet deze worden gerenoveerd. Dit is echter een uitzondering, maar het geeft wel aan dat je het beste niet te lang wacht met het uitvoeren van je vochtbestrijding.

Vergelijk offertes

Wil je contact leggen met een goede vochtbestrijder? Dan kun je via onze website direct ook uitvinden wat dat voor jou zou gaan kosten. Open onze vergelijkingstool, vul je informatie in en ontvang snel offertes van een aantal betrouwbare vochtbestrijdingsbedrijven in jouw omgeving.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …