Vochtbestrijding in de kelder

Vochtbestrijding in de kelderDe kelder is de plek waar doorgaans de meeste vochtproblemen voorkomen. Omdat deze ondergronds ligt heeft grondwater meer kans om de muren en de vloer in te dringen. Vochtbestrijding in de kelder is dan de oplossing. Er zijn verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om uw kelder waterdicht te maken. Welke methode er wordt gebruikt is afhankelijk van de situatie in uw kelder. Ontdek de mogelijkheden van vochtbestrijding in de kelder op Vochtbestrijding-advies.be. Lees snel verder.

*Tip:
Een vochtbestrijding bedrijf nodig tegen de beste prijs? Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 40% op de prijs.

Inhoud

Zelf vochtbestrijding in de kelder toepassen

Wanneer vochtplekken zich in de kelder vormen kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie. Wanneer dit het geval is kunt u de problemen soms zelf oplossen door de ventilatie te verbeteren en vochtvangers te gebruiken. Meestal ligt het probleem echter aan de te lage vochtweerbaarheid van de muren en vloer in combinatie met een hoge grondwaterstand. U kunt dit het best door een specialist laten behandelen. Vochtbestrijding in de kelder wordt vaak op de volgende manieren gedaan.

Wacht niet te lang

Het is altijd aan te raden om vochtproblemen in de kelder tijdig op te lossen. Vochtbestrijding in de kelder voorkomt dat de problemen uit de hand lopen.

 • Poreuze muren
 • Verzwakt beton
 • Schimmels
 • Ongedierte

Laat uw kelder door een specialist bekijken om de juiste aanpak te bepalen. Meestal kan het vochtbestrijding in de kelder binnen 24 uur worden toegepast. Door de problemen tijdig aan te pakken bespaart u geld en blijft de waarde van uw woning behouden. Na de behandeling droogt de kelder binnen enkele weken op en zult u geen last meer hebben van vochtproblemen.

Water in de kelder is helaas een gebeurtenis die in Belgische woningen maar al te vaak voorkomt. Ons grondwater staat hoog en omdat kelders zich vaak onder het grondwaterniveau bevinden oefent het water een constante druk uit op de muren en vloeren. Op een gegeven moment gaat dit natuurlijk problemen opleveren en kan het water een weg naar binnen vinden. Je kelder zal dan vol water staan of je zal plassen zien wat betekent dat deze dus niet meer waterdicht is. Dat is geen goed teken en dient direct te worden aangepakt.

Manieren om binnen te komen

Het water dat je in je kelder aantreft heeft enkele manieren om je woning binnen te komen. De manier waarop jouw vochtprobleem moet worden aangepakt wordt bepaald door waar het vandaan komt. De vijf meest voorkomende oorzaken worden hier in het kort beschreven.

 • Sijpelwater: allereerst zal het doordat de muren na verloop van tijd een gaatje of scheurtje hebben opgelopen simpelweg naar binnen sijpelen. Dit wordt dan ook sijpelwater genoemd. Je kunt dit herkennen doordat het water plaatselijk de muren doorkomt en hier soms aanslag achterlaat.
 • Open naden: als de naden tussen de muren, het plafond en de vloer open zijn gaan zetten, bijvoorbeeld door temperatuurverschillen, kan het water via die naden erg gemakkelijk naar binnen. Dit probleem is te herkennen door je naden te inspecteren en te kijken waar het water vandaan komt.
 • Optrekkend vocht: optrekkend vocht is wanneer je muren het grondwater opzuigen als een spons en dus steeds natter worden. Dit zal langzaam omhoog kunnen kruipen totdat het je woongedeelte bereikt. Het komt veel voor in oudere woningen en vooral gebrek aan ventilatie kan dit probleem verergeren.
 • Lekke vloer: vervolgens is het mogelijk dat het water door de vloer naar boven komt en dit kan zijn doordat deze beschadigd is of gebreken gaat vertonen in verband met ouderdom. Je ziet dan plassen op de vloer of soms kan je hele kelder overlopen.
 • Condensatie: als laatste zal je kelder wanneer er grondwater in de muren of vloer aanwezig is automatisch een zeer hoge luchtvochtigheid laten zien. Omdat de kelder ook vaak koud is, kan de lucht daar minder water vasthouden. Condensatie is dan ook aan de orde van de dag in kelders en ontstaat als de waterdeeltjes geen uitweg kunnen vinden. Ze strijken dan neer op de koude oppervlakten. 

Verschillende behandelmethodes

Elk type vochtprobleem heeft een bepaalde behandelingsmethode nodig en wat voor het ene probleem goed werkt kan voor het andere probleem juist extra overlast bezorgen. Het is dus belangrijk dat je de juiste methode uitkiest en hier kan je vochtbestrijdingsexpert je voldoende over inlichten. Je hebt dan de volgende meest gangbare opties tot je beschikking:

 • Een bekuiping: wanneer je alle muren, de vloer en eventueel ook het plafond van je kelder waterdicht laat maken spreken we van een bekuiping. Tijdens het bouwen van woningen wordt deze aan de buitenkant aangebracht maar bij bestaande woningen is het uiteraard gemakkelijker om dit aan de binnenkant te doen. Vaak wordt hier een waterafstotend cement voor gebruikt en is dit voldoende om minder grote problemen met doorslaand vocht tegen te gaan. Voor het laten bekuipen van je kelder betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter.
 • Dichting van de naden: komt het vocht via de naden je woning binnen, dan is dit gemakkelijk te verhelpen door de naden te (laten) dichten. Hiervoor betaal je gemiddeld €10 per meter.
 • Injectie van de muren: als er sprake is van optrekkend vocht dan kan de vochtbestrijdingsspecialist je muren injecteren met een waterafstotende gel. Deze wordt via gaten in de muur naar binnen gespoten waar het vervolgens uitzet en het water dus niet verder de muren in gezogen kan worden. Het injecteren van je muren moet op den duur worden herhaald en hier betaal je gemiddeld €125 per strekkende meter voor.
 • Een drainage: bij hardnekkige vochtproblemen in de kelder is eigenlijk een drainage de beste optie. Via een leidingstelsel wordt het water uit de muren, de naden en/of de vloer opgevangen en weggevoerd naar het riool. Je kunt er ook voor kiezen dit water te gebruiken om je toilet mee door te spoelen of om aan de planten te geven. De prijzen voor een drainage beginnen rond de €3000 en kunnen oplopen tot wel €10.000.

Ventilatie na de werkzaamheden

Een grote medeplichtige aan vochtproblemen is gebrek aan ventilatie. Als de muren het vocht kunnen opzuigen, maar niet voldoende kunnen ademen om het ook weer kwijt te kunnen, zal het probleem verergeren. Het is dus altijd, maar ook nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, belangrijk om aandacht te besteden aan het klimaat onder je woning. Als het daar te vochtig is, zal dit ook invloed hebben op het klimaat in je woongedeelte. Bespreek dit dus met je vochtbestrijdingsspecialist en laat eventueel een aantal ventilatieroosters plaatsen zodat de lucht in je kelder kan blijven circuleren. Problemen met condensatie zullen hier bijna altijd aanzienlijk kleiner van worden.

Gratis offertes ontvangen

Het is mogelijk om via onze websites gratis meerdere offertes te ontvangen. Als u wilt besparen is het altijd aan te raden om te vergelijken. Beschrijf uw vochtproblemen in ons formulier en krijg op maat gemaakte offertes toegestuurd voor vochtbestrijding in de kelder.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …