Grondwater in de kelder

Grondwater in de kelderVeel woningen met een kelder hebben last van vochtproblemen. Grondwater in de kelder kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat het materiaal dat voor de muren of de vloer is gebruikt niet vochtwerend genoeg is. Het grondwater kan dan de muren insijpelen en is zichtbaar in de binnenmuur. Dit type vochtprobleem heeft opstijgend vocht en is te herkennen aan vochtplekken bij de plinten en naden (waar de muren bij elkaar komen) in uw kelder.

*Tip

Door gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen van lokale kelderdichting bedrijven kunt u tot 40% besparen op de prijs. Gebruik onze vergelijkingsdienst om snel de beste deal te vinden.

Inhoud

Verhelpen van grondwater in de kelder

Allereerst moet er worden vastgesteld wat de oorzaak van het probleem is. Het kan zijn dat slechts het materiaal in de muren of de vloer niet vochtwerend genoeg is. In dat geval komt u in aanmerking voor de twee meest voorkomende oplossingen:

 • Muren injecteren
 • Kelderdichting (bekuiping)

Als het probleem ernstiger is kunnen er andere methoden worden gebruikt. Dit kan nodig zijn wanneer:

 • De muren te poreus zijn geworden
 • Er een te hoge ondergrondse waterdruk is

Het grondwater in de kelder moet wanneer de ondergrondse waterdruk te hoog is regelmatig worden weggepompt. Hier wordt een waterpomp voor geïnstalleerd. Er kunnen in combinatie met de waterpomp ook andere drainage methoden worden gebruikt voor een optimaal effect. Een specialist kan bepalen wat voor uw kelder van toepassing is. Laat grondwater in de kelder professioneel bestrijden om van dit probleem af te komen.

Belangrijk voor je gezondheid

Kelders zijn erg handig. Je kunt ze gebruiken voor opslag, voor het bewaren van etenswaren of zelfs als extra leefruimte. Veel oudere woningen in België zijn dan ook met een kelder uitgerust. Toch kiezen de meeste mensen er bij het bouwen van nieuwbouwwoningen niet meer voor een kelder te laten aanleggen. Dat komt doordat in ruimtes onder de woning (en dus vaak ook onder de grond) op den duur problemen met vocht ontstaan. Dit zie je dan doordat er een laagje grondwater in de kelder staat, door schimmelvorming of een muffe lucht. Is er in jouw kelder grondwater aanwezig, dan je kelder dus eigenlijk lek. In dat geval is het voor de gezondheid van je hele woning verstandig om deze lekkage te verhelpen.

Hoe komt grondwater de kelder in?

Grondwater, als het bijvoorbeeld een lange tijd regent, kan zich op een hoogte bevinden die boven jouw fundering ligt. Omdat in België het grondwater eigenlijk altijd hoog staat is het zelfs mogelijk dat jouw kelder altijd onder het niveau van het grondwater ligt. Er zijn verschillende manieren waarop dit water dan je kelder binnen kan komen.

 • Sijpelwater: grondwater oefent constante druk uit op je keldermuren en als deze niet volledig waterdicht (meer) zijn, gaat het daar doorheen sijpelen. Je zal merken dat je muren nat zijn en dat er plassen ontstaan rondom aan de basis ervan. Na verloop van tijd zal je rondom de plek waar het water de muur uitkomt aanslag aantreffen. Sijpelwater komt vaak via de naden naar binnen, maar dit kan ook via beschadigingen in de muren gebeuren.
 • Opstijgend vocht: het is ook mogelijk dat onder jouw woning het grondwater door de muren wordt opgezogen. Dit wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Er zal dan een natte plek te zien zijn langs de gehele basis van je muur die langzaam naar boven trekt. Kan dit water nergens naartoe, dan kan het plassen veroorzaken aan de basis van de muur of kan het verder optrekken naar boven je woongedeelte in.
 • Condensatievocht: als je muren vochtig zijn dan zal de luchtvochtigheid ook erg hoog zijn. Omdat kelders vaak koud zijn, kan de lucht daar minder water vasthouden wat betekent dat het overtollige vocht neerstrijkt op de verschillende oppervlakten. Hierdoor zal je natte muren aantreffen, natte leidingen en in extreme gevallen water op de vloer.
 • Water op de grond: sommige kelders hebben geen vloer, wat betekent dat bij hoog grondwater dit simpelweg plassen gaat vormen op de bodem van je kelder. Is er wel een vloer aanwezig en is deze poreus, beschadigd of broos, dan kan dit water doorbreken en zal je vloer nat worden.

Wat kun je doen om dit te verhelpen?

Natuurlijk is het onmogelijk om het niveau van het grondwater rondom je woning te verlagen. Toch zijn er voldoende methodes waarmee je het probleem met grondwater in je kelder kunt verhelpen. Hier vind je enkele populaire opties.

 • Drainage: door en drainage aan te leggen kun je het water dat je kelder binnenkomt laten afvoeren. Dit wordt gedaan met een leidingsysteem en een pomp en het water gaat dan rechtstreeks het riool in. In andere situaties kan het water worden gebruikt om bijvoorbeeld je toilet mee te spoelen. Drainages kunnen op verschillende plaatsen worden aangebracht, zoals in de vloer, in de muren en in de naden en is vooral effectief als de vochtproblemen in de kelder groot zijn. De totaalprijs hiervoor ligt tussen de €3000 en €10.000.
 • Injectie van de muren: het is ook mogelijk je muren te laten injecteren met een waterafstotende gel. Dit is een oplossing voor als je last hebt van opstijgend vocht. Via een horizontale lijn worden er dan een aantal gaten in je muren geboord waar de gel in wordt gespoten. Hier zet het uit, wordt het solide en vormt het een barrière. Gemiddeld betaal je voor het injecteren van je muren zo’n €125 per strekkende meter. Dit moet na een aantal jaren dan weer worden herhaald.
 • Bekuiping: als laatste kun je een bekuiping uit laten voeren. Je muren en vloer worden dan volledig waterdicht gemaakt met een waterafstotend cement. In feite creëer je zo een waterdichte vissenkom zodat het water van buiten niet meer naar binnen kan komen. Is de druk van het grondwater te hoog, dan kan een bekuiping echter meer problemen veroorzaken dan oplossen. In nieuwbouwwoningen wordt de bekuiping dan tijdens de bouw ook langs de buitenkant aangelegd. Voor het bekuipen van de binnenkant van je kelder betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter.

Het belang van ventilatie

Nadat je de werkzaamheden hebt uitgevoerd is het belangrijk dat je kelder zo snel mogelijk kan drogen. Hier kan een lange tijd overheen gaan, vooral als de muren niet goed kunnen ademen. Het is dus erg belangrijk dat je nadat het probleem is opgelost voor een goede ventilatie van je kelder zorgt. Misschien bevat deze ramen die je open kunt zetten of kun je ventilatieroosters laten plaatsen. Het is essentieel voor de toekomst van je woning en de gezondheid van de lucht onder je woning dat deze constant kan worden ververst. Want een slecht klimaat in je kelder heeft direct invloed op het klimaat in de woongedeeltes erboven.

Vergelijk offertes

Is het tijd om de problemen met het grondwater in jouw kelder voorgoed te verhelpen? Zet dan hier de eerste stap richting het inplannen van de werkzaamheden en open onze vergelijkingstool. Als je daar je gegevens invult zal je snel een aantal op maat gemaakte offertes ontvangen van betrouwbare vochtbestrijders uit jouw omgeving.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …