Kostprijs condensatievocht

Kostprijs condensatievochtVaak wordt er bij vochtproblemen automatisch gedacht in de richting van problemen met de bouwconstructie. Soms is dit inderdaad correct, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van opstijgend vocht. Dergelijke vocht kan zich door het ontbreken van een waterkering immers zeer eenvoudig een weg tot in huis banen. Andere vormen van vochtproblemen hebben in de basis echter helemaal niets te maken met de constructie van het huis. Een bekend voorbeeld op dit vlak is het zogenaamde condensatievocht. Dit type van vochtprobleem wordt eigenlijk veroorzaakt door de activiteiten van de mens zelf. Hoe dat precies komt, wat u er aan kunt doen en welke kosten dit met zich meebrengt komt u te weten op deze pagina.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Wat zijn de kosten condensatievocht?

Het condensatievocht waarvan sprake is in huis wordt op verschillende manieren door onszelf als mens veroorzaakt. Denk hierbij niet alleen aan de situatie waarin we koken, maar ook tijdens het nemen van een bad of douche. In al deze gevallen wordt er waterdamp gerealiseerd welke vooral vandaag de dag niet zomaar meer een uitweg kan vinden uit de woning. Vroeger waren huizen niet of slechts in zeer beperkte mate geïsoleerd waardoor het condensatievocht eigenlijk vrij eenvoudig een weg naar buiten vond. Nu huizen steeds beter worden geïsoleerd is dat veel minder het geval waardoor het vocht zich kan aftekenen op de muren van uw huis. Gelukkig bestaat daar een vrij eenvoudige oplossing voor.

Condensatievocht in huis kan in principe op twee verschillende manieren worden verholpen. In eerste instantie kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om een gewoon ventilatierooster aan te brengen in huis, maar daarnaast kan er ook een mechanisch ventilatiesysteem worden toegepast. Voor welke van deze twee mogelijkheden er uiteindelijk zal worden gekozen is onder meer afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, maar ook van het budget dat u voor handen heeft. Wij hebben de twee opties tegen condensatievocht en hun kosten in ieder geval even opgenomen in de onderstaande prijstabel.

Type bestrijding van condensatievocht Gemiddelde kostprijs
Het plaatsen van een standaard ventilatierooster Tussen 25 & 35 euro per stuk
De realisatie van een mechanisch ventilatiesysteem Tussen 3.000 & 5.000 euro per systeem

De prijsopbouw van condensatievocht bestrijden

Wat het bestrijden van condensatievocht betreft dient er rekening te worden gehouden met drie verschillende kosten. De belangrijkste kost is altijd de arbeidskost. Deze neemt zo’n 50 à 55 procent in beslag. 40 procent van de kosten zijn voorbehouden voor de materialen die moeten worden aangekocht en de overgebleven 5 procent gaat naar de voorrijkosten. Deze laatste kunnen in principe voorkomen worden door er voor te kiezen om een bedrijf uit de eigen omgeving in te schakelen.

Keuzes die de kostprijs van condensatievocht beïnvloeden

Ondanks het feit dat condensatievocht bestrijden dus in principe niet zo moeilijk is bestaan er wel verschillende keuzes die de kostprijs van dit karwei kunnen beïnvloeden. Op dit vlak dient er onder meer rekening te worden gehouden met de onderstaande factoren:

Keuze 1: Het plaatsen van een ventilatierooster

Het plaatsen van een ventilatierooster in vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de keuken en de badkamer kan reeds heel wat narigheid verhelpen. Een dergelijk rooster kan bijvoorbeeld reeds worden aangekocht voor een kostprijs van tussen de 25 en 35 euro per stuk. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het uitsluitend plaatsen van ventilatieroosters in een optimaal geïsoleerde woning niet altijd voor voldoende ventilatie zorgt. Dit zult u echter zelf moeten ondervinden.

Keuze 2: De realisatie van een mechanisch ventilatiesysteem

Blijkt dat het uitsluitend plaatsen van een ventilatierooster niet zorgt voor voldoende ventilatie? In dat geval kunt u er nog voor kiezen om een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Dit systeem is uiteraard een stuk duurder (vaak kunt u rekening houden met een kostprijs van tussen de 3.000 & 5.000 euro), maar daar staat tegenover dat wel de volledige woning op efficiënte wijze kan worden geventileerd. In principe beschikken dergelijke systemen ook over een zeer lange levensduur waardoor u niet snel terug zult moeten investeren.

Keuze 3: Zelf plaatsen of uitbesteden?

Wanneer u er voor heeft gekozen om uitsluitend een ventilatierooster te plaatsen in vochtige ruimtes is het in principe perfect mogelijk om dit zelf te doen. U hoeft hiervoor dan ook geen beroep te doen op een vakman waardoor u heel wat kosten kunt besparen. Voor de realisatie van een mechanisch ventilatiesysteem ligt dat helaas wel even anders. Voor de het plaatsen van een dergelijk systeem moet er dan ook wel degelijk rekening worden gehouden met niet onaanzienlijke arbeidskosten.

Interessante bespaartips

Het laten verhelpen van condensatievocht in huis hoeft niet veel geld te kosten, in tegendeel. Toch kan het perfect voorkomen dat het budget dat u voor handen heeft niet voldoende is. In dat geval kan het toepassen van de onderstaande, interessante bespaartips er voor zorgen dat u alsnog op efficiënte wijze van uw vochtprobleem door condensatievocht bent afgeholpen.

  • Kwantumkorting van 10 procent

Een vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door condensatievocht komt tegenwoordig erg vaak voor. Dit zorgt er voor dat de kans bestaat dat u kunt rekenen op een kwantumkorting tot wel 10 procent. Een dergelijke korting wordt toegekend op het ogenblik dat u er voor kiest om de werken bijvoorbeeld samen met uw buurman uit te besteden. Het spreekt voor zich dat dit altijd mooi meegenomen is.

  • Zelf de handen uit de mouwen steken

Zoals u reeds heeft kunnen lezen hoeft u niet altijd een vakman onder de arm te nemen. Wanneer u uitsluitend een ventilatierooster wenst te plaatsen kunt u dit doorgaans gewoon zelf doen. Op deze manier kan er alvast behoorlijk worden bespaard op de verschuldigde arbeidskosten.

Tot 30% besparen op de kosten van condensatievocht bestrijden

Wilt u graag nog een extra besparing kunnen realiseren op de kosten van condensatievocht bestrijden? In dat geval is het een aanrader om er voor te kiezen om offertes bij meerdere partijen aan te vragen. Door het aanvragen van deze verschillende offertes en deze met elkaar te vergelijken zult u kunnen vaststellen dat de goedkoopste offerte er zo tussenuit kan worden gehaald. Hierdoor kan er een niet onaanzienlijke besparing worden gerealiseerd die kan oplopen tot een bedrag van zomaar even 30 procent.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …