Relatieve vochtigheid

Relatieve vochtigheidWanneer u geconfronteerd wordt met een bepaald vochtprobleem in huis zal deze ook altijd een (directe) invloed hebben op de luchtvochtigheid in de woning. De zogenaamde relatieve luchtvochtigheid kan dan te hoog zijn. Dit kan bijzonder vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van de inwoners van het huis in kwestie. Heeft u ook reeds meerdere malen gehoord van de term ‘relatieve luchtvochtigheid’, maar begrijpt u niet goed wat deze nu precies inhoudt? In dat geval kan de informatie op deze pagina u daar beslist bij helpen!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Wat is de relatieve luchtvochtigheid precies?

Eén van de gassen die van nature in de lucht is terug te vinden is waterdamp. De relatieve vochtigheid geeft eigenlijk de verhouding weer tussen de waterdamp in de lucht ten opzichte van de hoeveelheid waterdamp die maximaal mogelijk is. Deze maximale hoeveelheid wordt altijd bepaald door de geldende temperatuur. Wanneer er sprake is van een relatieve luchtvochtigheid van 100 procent geldt er een maximale hoeveelheid waterdamp in de lucht. Er wordt in een situatie als deze vervolgens naar de luchttemperatuur verwezen als zijnde het ‘dauwpunt’.

Op het ogenblik dat de lucht opwarmt beschikt ze over de mogelijkheid om een aanzienlijke hoeveelheid waterdamp op te nemen. De maximale hoeveelheid zal dan ook gaan stijgen waardoor de relatieve vochtigheid naar omlaag wordt getrokken. Omgekeerd zorgen lagere temperaturen net voor een toename van de relatieve luchtvochtigheid. Er is sprake van een optimale luchtvochtigheid in uw woning op het ogenblik dat deze is gelegen tussen de 40 en 70 procent. Het spreekt voor zich dat de vochtigheidsgraad kan verschillen van kamer tot kamer. De badkamer is bijvoorbeeld over het algemeen een behoorlijk stuk vochtiger in vergelijking met andere ruimtes die deel uitmaken van de woning.

Hoe de relatieve luchtvochtigheid meten?

Wist u dat het perfect mogelijk is om de relatieve luchtvochtigheidsgraad in uw huis te meten? Dit kan gebeuren door gebruik te maken van een zogenaamde hygrometer. Het betreft hier een eenvoudig toestelletje welke ook helemaal niet zo duur is. Gemiddeld betaalt u er ongeveer 15 euro voor. Een hygrometer wordt het best niet te dicht bij het raam gehangen. Dit komt omdat de relatieve luchtvochtigheid dan een enigszins foutief beeld kan geven. Ook de binnenkant van een buitenmuur dient bij voorkeur te worden vermeden.

Het ontstaan van een hoge luchtvochtigheid in huis

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis tussen de optimale percentages blijft zitten. Dat is belangrijk, want op het ogenblik dat de relatieve luchtvochtigheid ergens in de buurt komt van de 100 procent is het mogelijk dat bijvoorbeeld ramen, deuren en daken geen condenseren. Een hoge vochtigheidsgraad wordt gerealiseerd door de volgende vocht gerelateerde problemen:

  • Doorslaand vocht
  • Opstijgend vocht
  • Lekkages
  • Woonvocht

Op het ogenblik dat de luchtvochtigheid in huis langdurig aan de hoge kant is dient hier zo snel mogelijk actie tegen te worden ondernomen. Dit komt omdat ze grote gevolgen kan beginnen hebben voor de woning in kwestie. Denk niet alleen aan een muffe lucht, maar ook aan loskomende verf, pleister of behang, het opduiken van houtrot, het verschijnen van schimmels en ongedierte en ga zo maar door.

Niet alleen uw huis kan lijden onder een (veel) te hoge luchtvochtigheid. Wat bijvoorbeeld ook te denken van uw gezondheid? Veel mensen krijgen door een hoge luchtvochtigheid dan ook te maken met bijvoorbeeld kortademigheid en een benauwd gevoel. Bovendien is het ook nog eens zo dat mensen die reeds te maken hebben met reuma hun symptomen aanzienlijk zien toenemen. Ook omwille van deze redenen is het in ieder geval van belang om de luchtvochtigheid in huis goed onder controle te houden.

Onderschat het belang van een goede ventilatie niet!

Om er voor te zorgen dat er in uw huis sprake is van een goede, relatieve luchtvochtigheid is het in het bijzonder belangrijk om rekening te houden met een goede ventilatie. Bij veel mensen is dat helaas niet het geval. De gevolgen van een gebrekkige ventilatie worden vooral de voorbije jaren duidelijk zichtbaar. Dit heeft niet in het minst te maken met het feit dat steeds meer mensen er voor kiezen om hun woning grondig te isoleren. Een goede ventilatie is dan ook zeker en vast meer dan ooit van cruciaal belang.

Wat bij een te lage relatieve luchtvochtigheid?

Niet alleen een te hoge, maar eveneens een lage relatieve luchtvochtigheid kan bepaalde risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid. Niet in het minst gedurende de winter is het mogelijk dat u geconfronteerd wordt met een droge lucht in uw huis. De koude lucht die van buiten naar binnen komt is immers doorgaans niet zo vochtig. Een te droge lucht kan er voor zorgen dat er een irritatie ontstaat aan niet alleen de ogen, maar ook aan de slijmvliezen. Daarnaast zorgt dit er voor dat de longen minder zuurstof zullen opnemen met als gevolg dat u last kunt krijgen van hoofdpijn evenals vermoeidheid.

Het gebruik van een luchtbevochtiger

Is er sprake van een te lage relatieve vochtigheid in uw huis? Wilt u daar iets aan doen? In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om de lucht te bevochtigen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Op dit vlak is het mogelijk om een keuze te maken uit verschillende mogelijkheden, namelijk:

  1. Een luchtbevochtiger op basis van stoom
  2. Een ultrasone luchtbevochtiger
  3. Verdamping

Afhankelijk van uw keuze op dit vlak zult u merken dat de kosten voor een luchtbevochtiger behoorlijk ver uit elkaar kunnen liggen. Voor de goedkopere modellen betaalt u tussen de 50 & 80 euro per stuk. Voor de duurdere exemplaren is een prijs van tussen de 500 & 1.000 euro een mogelijkheid. Bedenk dus goed voor welk toestel u wenst te kiezen en welke kosten u precies kunt en wenst te maken.

Problemen met relatieve luchtvochtigheid in huis? Doe een beroep op een specialist!

Wanneer u problemen ondervindt met betrekking tot de relatieve luchtvochtigheid in uw huis is het altijd van belang om zo spoedig mogelijk een specialist te raadplegen. Hij (of zij) zal meteen een gepaste behandelingswijze kunnen voorstellen waardoor het probleem in de kern kan worden aangepakt. Wilt u er bovendien zeker van zijn dat u kunt rekenen op de laagste kosten? In dat geval is het altijd de moeite waard om een offerte aan te vragen bij meerdere experts en deze na ontvangst met elkaar te vergelijken. Zo betaalt u werkelijk geen euro teveel!

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …