Condensatievocht

CondensatievochtHet probleem van condensatievocht is er één die in het bijzonder de voorbije jaren aanzienlijk is toegenomen. Dit heeft voor een niet onbelangrijk deel te maken met het feit dat steeds meer eigenaars van woningen er voor kiezen om deze zo optimaal mogelijk te isoleren. Dat is uiteraard interessant, niet in het minst voor de energiefactuur, maar daar staat tegenover dat er ook een meer doorgedreven ventilatie is vereist. Indien deze ventilatie ontbreekt kan condensatievocht zich al snel gaan manifesteren met alle gevolgen van dien. Heeft u ook te maken met condensatievocht in uw huis en wilt u graag weten wat u daar precies tegen kunt ondernemen en welke kosten dit met zich meebrengt? Dan bent u op deze pagina alvast aan het juiste adres!

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Hoe ontstaat condensatievocht?

Er wordt ook vandaag de dag nog steeds bijzonder vaak gedacht dat een vochtprobleem altijd ontstaat door een fout in de bouwconstructie. Dat is echter absoluut niet correct. Sterker nog, het vaakst voorkomende vochtprobleem wordt veroorzaakt door ons als mensen zelf. Condensatievocht is namelijk niet het geval van een gebrek aan de woning zoals bijvoorbeeld bij doorslaand of opstijgend vocht wel het geval is. Condensatievocht wordt door ons zelf gerealiseerd tijdens het koken, maar ook wanneer we slapen en een douche of een bad nemen. De waterdamp die op deze manier ontstaat moet zich namelijk op één of andere manier een weg naar buiten zien te banen. Wanneer er sprake is van een goed geïsoleerde woning is dat vaak een stuk minder eenvoudig dan het op het eerste zicht lijkt.

Waar komt condensatievocht precies voor?

In principe kan condensatievocht zich overal in uw huis manifesteren. Toch zijn er een aantal ruimtes die op dit vlak een iets groter risico vormen. Het betreft hier de keuken en de badkamer. Voor de keuken geldt een verhoogd risico op condensatievocht omdat er dagelijks één of soms zelfs meerdere keren in wordt gekookt. Een andere probleemruimte is de badkamer. In het bijzonder wanneer meerdere gezinsleden per dag een bad en / of douche nemen is de kans bijzonder groot dat condensatievocht zich kan manifesteren.

Bovenstaande ruimtes vormen echter niet de enige plaatsen waar condensatievocht kan opduiken en zich kan aftekenen. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de slaapkamer? De lucht die we uitademen tijdens het slapen beschikt bijvoorbeeld ook over een zekere hoeveelheid vocht. In het bijzonder wanneer u samen met uw partner slaapt is de kans groot dat het condensatievocht zich zal aftekenen op de ramen van de slaapkamer.

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Elk type van vochtprobleem waarvan er sprake kan zijn in uw huis is vervelend. Dat geldt dus eveneens voor condensatievocht. Wanneer condensatievocht zich gaat manifesteren zijn er dan ook een aantal zeer belangrijke nadelen waar u rekening mee dient te houden, namelijk:

  1. Er kunnen lelijke vochtplekken ontstaan. In het ergste geval is er bovendien niet alleen sprake van vochtplekken, maar ook van schimmel. Beiden kunnen de uitstraling van uw interieur op zeer negatieve wijze beïnvloeden.
  2. Condensatievocht oefent een niet onbelangrijke, negatieve invloed uit op de luchtkwaliteit in huis. In het ergste geval zou ze zelfs verantwoordelijk kunnen zijn voor bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen.

Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een huis waarin er sprake is van één of meerdere vochtproblemen niet goed in de markt ligt. Dit zorgt er voor dat het manifesteren van condensatievocht eveneens een zeer negatieve impact kan hebben op de waarde van uw woning. Dit vochtprobleem zo snel mogelijk verhelpen is dan ook belangrijk.

Hoe een probleem met condensatievocht verhelpen?

Wanneer u te maken heeft met een vochtprobleem ten gevolge van condensatievocht zijn er twee oplossingen welke u kunt toepassen. Ondanks het feit dat het hierbij gaat om twee uiteenlopende oplossingen doen ze eigenlijk beiden hetzelfde, hetzij dan op een andere manier.

1.) Het realiseren van een natuurlijke ventilatie

De sleutel tot het verhelpen van een vochtprobleem ten gevolge van condensatievocht is terug te vinden in het realiseren van (verbeterde) ventilatie. In eerste instantie kan dit op natuurlijke wijze gebeuren. Dit is eenvoudig mogelijk te maken. U kunt bijvoorbeeld na het nemen van een bad of douche even het raam openzetten. Een andere mogelijkheid wanneer u tijdens de wintermaanden geen kou wenst te lijden is het installeren van een ventilatierooster.

2.) De realisatie van een mechanische ventilatie

Wanneer u reeds een natuurlijke ventilatie probeert toe te passen in uw huis, maar deze niet de gewenste oplossing biedt is het mogelijk om te investeren in een meer doorgedreven, mechanische ventilatie. In dit geval wordt er door de eigenaar van de woning voor gekozen om een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Dit zorgt er voor dat alle waterdamp op uiterst efficiënte wijze kan worden afgevoerd en dat werkelijk overal in uw huis.

Hoeveel kost condensatievocht bestrijden?

U zult uiteraard ook graag willen weten hoeveel het nu precies kost om condensatievocht te bestrijden. Wel, wij hebben de verschillende oplossingen op dit vlak inclusief hun kostprijs alvast even voor u verzameld in de onderstaande prijstabel.

Soort oplossing tegen condensatievocht Gemiddelde kostprijs
Natuurlijke ventilatie Kan eigenlijk gratis. Gewoon even het raam openzetten kan reeds wonderen doen.
Plaatsen van een ventilatierooster Gemiddeld tussen de 17,50 & 30 euro
Plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem Gemiddeld tussen 1.300 & 5.900 euro

Extra hulpmiddelen om condensatievocht te bestrijden

Zonder dat we het zelf beseffen wordt een deel van het condensatievocht dat in onze woning hangt reeds afgevoerd. Dit gebeurt wanneer we even een deur openen of bijvoorbeeld de afzuigkap aanzetten in de keuken. Vroeger was dit alles ruimschoots voldoende omdat waterdamp zich ook via met name de buitenmuur een weg naar buiten kon banen. Door het toepassen van alsmaar meer en bovendien betere isolatie is dat geen optie meer. Het gebeurt dan ook niet zelden dat mensen die in eerste instantie nooit problemen hadden met condensatievocht daar plots mee worden geconfronteerd wanneer ze bijvoorbeeld spouwmuurisolatie hebben laten plaatsen. In ieder geval, door een goede (extra) ventilatie te realiseren zult u merken dat uw vochtproblemen ten gevolge van condensatievocht op efficiënte wijze kan worden aangepakt.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …