Doorslaand vocht

Eén van de vaakst voorkomende vormen van vochtproblemen is ongetwijfeld doorslaand vocht. Dit type van vochtprobleem wordt veroorzaakt wanneer regen tegen de gevel van de woning aan slaat. Het vocht wordt vervolgens door de gevel aangezogen en weet zich door middel van kleine openingen zoals barsten en scheuren een weg te banen naar binnen in de woning. Doorslaand vocht is erg vervelend, niet alleen omdat ze aan de basis kan liggen van het ontstaan van lelijke vochtplekken, daarnaast zijn de schimmels die zo worden veroorzaakt ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Heeft u ook last van doorslaand vocht? In dat geval vertellen we u op deze pagina graag wat u daar tegen kunt ondernemen.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Hoe ontstaat doorslaand vocht?

In eerste instantie is het natuurlijk van belang om precies te weten hoe doorslaand vocht ontstaat. Er is in het geval van doorslaand vocht altijd sprake van een bepaald probleem met de gevel van de woning. Vaak is deze bijvoorbeeld door de tand des tijds aangetast waardoor er schade is ontstaan aan het voegwerk en / of aan de bakstenen. Dat is vervelend, niet alleen omdat het de uitstraling van uw huis aanzienlijk kan beïnvloeden, maar ook omdat penetrerend vocht op deze manier vrij spel krijgt. Het regenwater dat tegen de gevel aan slaat weet zich via de openingen namelijk een weg tot in de muur te banen waar het kan zorgen voor een aanzienlijke problemen. Op deze manier ontstaat namelijk niet alleen vochtschade onder de vorm van lelijke plekken en schimmels, daarnaast wordt ook het binnenklimaat in uw huis er sterk daar beïnvloed. Optredende vochtproblemen zijn dan ook altijd nefast voor de gezondheid van de inwoners.

Hoe doorslaand vocht verhelpen?

De handelswijze om doorslaand vocht te verhelpen bestaat uit twee verschillende delen. In eerste instantie moet er dan ook een controle worden uitgevoerd van de gevel. Tijdens deze controle moet worden bepaald in welke staat de buitenmuur precies verkeert. Is er schade aan de stenen en / of aan het voegwerk? In dat geval moet deze in eerste instantie worden hersteld. U kunt er uiteraard eveneens voor kiezen om de schade niet te herstellen en een compleet nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Feit is in ieder geval dat er sprake moet zijn van een volledig foutloze gevel vooraleer er verder kan worden gegaan naar het tweede deel van de oplossing. Deze bestaat dan ook uit het aanbrengen van een impregneerlaag.

Het voorzien van een impregneerlaag is nodig om de gevel beter te kunnen beschermen tegen doorslaand vocht. Het betreft hier een doorzichtige laag impregneermiddel welke over de volledige gevel wordt aangebracht. Deze moet er voor zorgen dat de gevel beter wordt beschermd. Het resultaat daarvan is dat er geen mos of algen op de buitenmuur kunnen ontstaan. Een extra interessant voordeel dat het aanbrengen van een impregneermiddel met zich meebrengt is dat het zeer eenvoudig mogelijk is om bijvoorbeeld graffiti te verwijderen. Bovendien wordt het uitzicht van de gevel ook niet veranderd waardoor er geen vergunning is vereist. Zo slaat u twee vliegen in één klap en dat zonder dat er grote kosten gemaakt dienen te worden.

Waarom nieuwe gevelbekleding aanbrengen bij doorslaand vocht?

Zoals u reeds heeft kunnen lezen kunt u er voor kiezen om op verschillende manieren uw gevel te beschermen tegen doorslaand vocht. Eén van de meest interessante mogelijkheden is misschien wel het realiseren van een nieuwe gevelbekleding. Dit is bovendien niet alleen interessant omdat de gevel er door vernieuwd wordt. Wat bovendien te denken van het feit dat er ook meteen (nieuwe) isolatie bij kan worden geplaatst en er een nieuwe, frissen en moderne uitstraling aan de woning kan worden gegeven? Door het éénmalig toepassen van nieuwe gevelbekleding slaat u dan ook meerdere vliegen in één klap. Let wel, er is ook een keerzijde aan de medaille verbonden. Het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding is namelijk niet mogelijk zonder dat er eerst een vergunning voor wordt aangevraagd.

Hoeveel kost doorslaand vocht verhelpen?

Bovenstaande brengt ons natuurlijk bij een verder nog zeer belangrijke vraag. Welke kosten zijn er namelijk precies verbonden aan het verhelpen van doorslaand vocht? Op dit vlak dient er rekening te worden gehouden met meerdere factoren, namelijk:

  • Wordt er een herstelling van de gevel uitgevoerd?
  • Wordt er bij het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding ook isolatie aangebracht?
  • Wordt er gebruik gemaakt van een impregneerlaag?
  • Wat zijn de afmetingen van de gevel die wordt geschermd tegen doorslaand vocht?

Bovenstaande factoren kunnen het uiteindelijke kostenplaatje van een gevel beschermen tegen doorslaand vocht aanzienlijk beïnvloeden. Om u toch reeds een bepaald beeld te kunnen geven van de gemiddelde kosten waar u per onderdeel rekening mee kunt houden hebben we onderstaande prijstabel opgemaakt.

Type kost voor verhelpen doorslaand vocht Gemiddelde kostprijs
Impregneren van de gevel Tussen 9 & 13 euro per vierkante meter
Plaatsen van nieuwe gevelbekleding (zie ook: gevel crepi) Tussen 45 & 260 euro per vierkante meter

Bovenstaande kosten kunnen, afhankelijk van de omvang van de gevel behoorlijk aanzienlijk worden. Dat is vervelend, in het bijzonder omdat lang niet iedereen zomaar de financiële middelen heeft om dit te kunnen betalen. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt rekenen op de best mogelijke prijs voor het verhelpen van het doorslaand vocht bij uw huis? In dat geval is het zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. In het best mogelijke geval kunt u op deze manier zomaar een (extra) besparing realiseren die kan oplopen tot wel 30 procent.

Doorslaand vocht niet aanpakken? Dit zijn de gevolgen!

Denkt u toch dat het doorslaand vocht bij uw woning geen directe aanpak vereist en het volstaat om bijvoorbeeld gewoon de aanwezige schimmel met een natte doek te verwijderen? Dat is absoluut niet correct. Het is namelijk niet omdat een schimmel niet zichtbaar is dat ze niet schadelijk kan zijn voor uw huis en voor de gezondheid van de inwoners, in tegendeel. Ook niet zichtbare schimmels kunnen dan ook een zeer aanzienlijke invloed uitoefenen op de ademhaling van de inwoners van het huis. Het laten verhelpen van doorslaand vocht is dan ook altijd een absolute aanrader.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …