Kelderdrainage en vloerdrainage laten aanbrengen

Een van de mogelijkheden voor het oplossen van vochtproblemen is het toepassen van drainage. Door middel van een noppenfolie dat achter een nieuwe wand of vloer wordt gemetseld wordt het vocht opgenomen en afgevoerd naar een centraal punt in de kelder. Door middel van een waterpomp kan het overtollige vocht worden afgevoerd via bijvoorbeeld de riolering. De prijzen voor kelderdrainage of vloerdrainage verschillen er per situatie en zullen beoordeeld moeten worden door een vochtbestrijder. Zo is de omvang en structuur van uw kelder van belang en de mate waarin de vochtproblemen zich voordoen.

*Tip:
Een vochtbestrijding bedrijf nodig tegen de beste prijs? Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar tot 40% op de prijs.

Inhoud

Hoe kelderdrainage plaatsen

Een kelderdrainage wordt aangelegd als er sprake is van grote waterproblemen onder je woning. De muren van je kelder staan onder constante druk van het grondwater en deze kunnen dit na verloop van tijd niet meer voldoende weerstaan. Als gevolg kan er water binnenkomen via de muren, de vloer en/of de randen daartussen. Je herkent dit doordat er plassen water ontstaan of doordat je watersporen ziet op de muren. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om deze gaten en scheuren simpelweg plaatselijk te dichten of door een volledige kelderdichting uit te voeren, maar als de druk van het grondwater te hoog is zal dit het probleem alleen maar verergeren. In die gevallen is en kelderdrainage de beste oplossing.

Wat is een kelderdrainage en hoeveel kost het?

Een kelderdrainage zorgt ervoor dat overtollig water uit de vloeren, de muren of de naden daartussen wordt opgevangen en afgevoerd. Dit kan door middel van kanalen, goten of leidingen worden gedaan. Het water wordt dan naar het riool gepompt of kan worden verzameld en gebruikt worden voor irrigatie van je tuin of om je toilet mee door te spoelen. Een drainage is dus altijd mechanisch en werkt meestal met stroom. Nadat het geplaatst is kunnen je muren en vloer weer drogen en zal al het nieuwe vocht dat binnenkomt automatisch worden afgevoerd. Je betaalt voor een drainage van de randen gemiddeld €3000 maar als je je vloer of wanden ook moet draineren, dan kan deze prijs gemakkelijk oplopen tot €10.000 of hoger. Het aanbrengen van een drainage is dan ook een flinke klus.

Hoe wordt een kelderdrainage geplaatst?

De manier waarop een kelderdrainage geplaatst wordt is uiteraard afhankelijk van waar je het vocht moet opvangen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen rand-, vloer- en muurdrainages.

  • Randdrainage: deze optie wordt gekozen als het vocht via de wand tussen de vloer en de muur binnen kan komen. Deze kan naar verloop van tijd breder worden doordat de materialen constant krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuurverschillen. Er wordt onderaan de wanden van de kelder een goot gemetseld dat het water dat uit de naden naar boven komt opvangt. Van daar wordt het naar een verzamelput geleid vanwaar het wordt weggepompt naar de gewenste plaats. Randdrainage kan alleen bij een onbeschadigde betonnen vloer worden aangebracht. Deze vorm van vochtbestrijding is zeer effectief, maar is niet voor alle vochtproblemen van toepassing. Randdrainage is vooral effectief wanneer de vochtproblemen zich voordoen rondom de randen van uw kelder.
  • Vloerdrainage: het kan ook zijn dat het grondwater via de vloer naar boven komt en vaak is dit het gevolg van ouderdom. De vloer is dan poreus en kan gemakkelijk barsten waardoor deze beschadigt en niet meer waterdicht is. Bij een vloerdrainage wordt de vloer bedekt met een noppenfolie. Dit folie bevat een heleboel kanaaltjes die het water opvangen en afvoeren naar de verzamelput. Van daar wordt het vervolgens weer naar de gewenste plaats gepompt. Je kunt boven op het folie weer een nieuwe vloer laten leggen, omdat het noppenmembraan sterk is en het water zal blijven afvoeren.
  • Wanddrainage: ook bij wanddrainage wordt gebruik gemaakt van een noppenmembraan. Deze wordt, uiteraard, tegen de wand aangebracht waar het sijpelwater opvangt en afvoert naar de put. Dit wordt altijd gedaan in combinatie met vloerdrainage en is dus ook de duurste optie. Naderhand heb je echter wel een volledig waterdichte kelder, eventueel met nieuwe muren en vloer en kan er geen wateroverlast meer plaatsvinden. Je kunt je kelder dan zelfs als leefruimte gebruiken en extra vierkante meters toevoegen aan je woning.

Zijn er ook alternatieven?

Het laten plaatsen van een drainage is niet goedkoop en heeft aardig wat voeten in de aarde. Je zal dus ook met flink wat overlast te maken krijgen tijdens de werkzaamheden. Het is dan ook niet vreemd dat mensen vaak op zoek gaan naar een alternatief. Houd daar dan wel bij in je achterhoofd dat een drainage vaak een veel permanentere oplossing is en dat het eigenlijk bij grote vochtproblemen de enige oplossing is. Andere mogelijke technieken zijn:

  • Het dichten van scheuren en naden: het is mogelijk je probleem op te lossen door plaatselijk de scheuren en naden te dichten. Dit doe je dan met een waterafstotend cement. Is het probleem ouderdom van de muren, dan zal dit echter maar tijdelijk een oplossing bieden en zal er snel een andere scheur de kop opsteken. Je zal tijd kunnen rekken, maar zal niet voorkomen dat er grotere werkzaamheden nodig zullen zijn in de toekomst.
  • Bekuiping: als het vochtprobleem klein genoeg is, dan kan een bekuiping voldoende zijn. Hiermee los je je vochtproblemen ook op de lange termijn op. Een bekuiping wordt uitgevoerd door je muren en vloer volledig dicht te metselen met een waterafstotend cement. Dit is een prima optie, maar als de druk van het grondwater te hoog wordt zal je dit juist via de muren omhoog dwingen waarna het je woongedeelte bereikt. Een specialist kan je vertellen of een bekuiping in jouw situatie voldoende is.

Wand en vloerdrainage

Heeft u vocht in de wanden of vloeren dan kan dit effectief worden opgelost door wand of vloerdrainage. Er wordt een vochtwerende noppenfolie over uw huidige wanden en vloeren geplaatst en vervolgens worden hier nieuwe wanden en vloeren overheen geplaatst. De noppenfolie absorbeert het vocht uit uw oude wanden en vloer, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen vocht in de nieuwe wanden en vloeren komen te zitten. Door het afvoersysteem in de noppenfolie wordt het vocht vervolgens geleidt naar een punt in de kelder waar het vocht zal worden afgevoerd. Vloerdrainage en wanddrainage worden voornamelijk uitgevoerd bij ernstige en terugkerende vochtproblemen die de kelder erg aantasten.

Kelderdichting tegen opstijgend vocht

Een minder ingrijpende vorm van vochtbestrijding is het toepassen van kelderdichting. Hierbij worden de huidige wanden en vloer bedekt met een vochtwerende laag. Hierdoor is uw kelder geheel bestendig tegen opstijgend vocht. Kelderdichting wordt in sommige gevallen gecombineerd met het injecteren of impregneren van de keldermuren.

Vergelijk offertes

Iedere situatie is anders en elke prijs is dus ook anders. Wil je weten waar jij exact financieel mee te maken zal krijgen als je een drainage, bekuiping of andere vochtbehandeling laat uitvoeren? Dan kun je dit via onze vergelijkingstool opvragen bij een aantal betrouwbare vochtbestrijders uit jouw omgeving.

 

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …