Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een woning is dat het de inwoners beschermt tegen de weersomstandigheden van buitenaf. Het houdt wind tegen, brengt beschutting van de zon en geeft een droge plek om te schuilen als het regent. Natte muren in je woning is dan ook een teken dat een van de basisfuncties van je woning niet naar behoren werkt en vocht kan zowel schade aanrichten als er erg lelijk uitzien. Tref jij vocht aan in je muren, dan heb je vast veel vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen omtrent vochtbestrijding. 

Inhoud

Waarom zijn mijn muren nat?

Over het algemeen zijn er drie redenen waarom je muren nat kunnen zijn.

  • Doorslaand vocht: allereerst is er kan er sprake zijn van een lekke gevel en dan komt het neerslagwater van buiten via kleine gaatjes en scheurtjes in de buitenmuren naar binnen. In dit geval spreken we van doorslaand vocht.
  • Optrekkend vocht: een erg lastig probleem om op te lossen is dat van optrekkend vocht, want dit betreft vocht uit het grondwater. Bij oudere woningen zonder waterkering kunnen de muren het grondwater soms opzuigen als een spons waardoor het langzaam maar gestaag steeds verder omhoogtrekt.
  • Condensatie: condensatie ontstaat doordat water in de lucht niet kan worden afgevoerd. Het strijkt dan neer op koude oppervlakten, zoals ramen en muren.

Welk type vochtprobleem heb ik?

Het is vrij makkelijk om te identificeren welk type vochtprobleem je hebt. Zie je natte plekken die aan de basis van de muur beginnen, dus aan de onderkant, dan heb je bijna altijd te maken met optrekkend vocht. Zijn de muren nat op willekeurige plaatsen, eventueel op een verdieping of hogerop, dan is er bijna altijd sprake van doorslaand vocht. Is condensatie vocht jouw probleem, dan zal je dit aantreffen rondom de raamkozijnen en zal het erger worden als er net is gekookt of gedoucht of als de ventilatie in huis slechter is. 

Hoe zie ik het verschil tussen doorslaand vocht en condensatievocht?

Soms is het lastig te zien of er sprake is van condensatievocht of doorslaand vocht, vooral als er sprake is van koudebruggen in je isolatiemateriaal. Beide kunnen dan overal op de muren tevoorschijn komen. Wil je het zeker weten, dan kun je een stukje folie tegen de muur aanplakken met een plakbandje. Na een paar dagen zal hier ook vocht op gekomen zijn. Is de voorkant nat geworden, dan is er sprake van condensatie en/of een koudebrug. Is de achterkant nat geworden, dan heb je te maken met doorslaand vocht en een lek in je gevel. 

Hoe kan mijn vochtprobleem worden opgelost?

Voor verschillende vochtoorzaken zijn verschillende oplossingen en het is belangrijk dat het probleem bij de oorsprong wordt aangepakt. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van de volgende methoden.

  • Doorslaand vocht: je hebt problemen met je gevel dus deze moet opnieuw waterdicht worden gemaakt. Soms is een nieuwe lik verf of het laten impregneren van de gevel voldoende, maar soms is de gevel oud en vervallen. In dit laatste geval is er een gevelrenovatie nodig. Je hebt ook de mogelijkheid je gevel opnieuw te laten bekleden, met steenstrips, hout, metaal, crepi, spuitkurk enzovoorts. Je kunt deze dan ook direct laten isoleren, mocht je hier interesse in hebben.
  • Optrekkend vocht: is er sprake van optrekkend vocht, dan wordt er een waterwerende laag in je muur aangebracht, zodat het water niet meer naar boven kan. Dit wordt gedaan door je muren te injecteren of door ze te onderkappen.
  • Condensatie: het oplossen van condensatieproblemen is het gemakkelijkste. Dit kun je verhelpen door de ventilatie in huis te verbeteren. Dat kan zijn door de ramen tegen elkaar open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of door een ventilatiesysteem te laten installeren. Is er sprake van koudebruggen, dan zal je je muren moeten laten na-isoleren. 

Kan ik mijn vochtprobleem zelf oplossen?

Er zijn een groot aantal maatregelen die je zelf kunt treffen. Allereerst is ventilatie erg belangrijk. Kunnen je muren niet goed ademen of worden je ruimtes niet vaak genoeg van frisse lucht voorzien, dan heeft het vocht geen uitweg. Controleer daarom of je kruipruimte of je kelder voldoende worden geventileerd en ook je woongedeelte heeft regelmatig frisse lucht nodig. Op die manier kunnen je muren beter drogen en is soms het probleem al aanzienlijk verbeterd. Andere maatregelen die je kunt treffen is het verven van je gevel met een waterafstotende verf, het isoleren van de bodem van je kruipruimte om het condensatiepunt te verlagen, je gevel opnieuw stucen of impregneren en het injecteren van de muren. Vraag jezelf wel af of je voldoende kluservaring hebt om deze werkzaamheden uit te voeren of dat je ze toch liever uitbesteedt. 

Waar kan het vocht nog meer vandaan komen?

Er zijn nog een aantal andere oorzaken waardoor je problemen kunt krijgen met vocht in je woning. Deze hebben vaak te maken met bouwtechnische redenen.

  • Een lekkende leiding: als er een leiding in je muur, vloer of plafond gaat lekken dan zal je hier ook een natte plek zien. Dit kan voorkomen als je leidingen oud zijn of ze zijn bevroren geweest.
  • Een koudebrug: is je isolatiemateriaal verzakt, is het verkeerd aangebracht of zijn er spouwhaken aanwezig in je spouwmuur, dan kan er een koudebrug ontstaan. Dit creëert een stukje muur dat niet wordt geïsoleerd en wat dus kouder is. Condensatievocht zal hier direct op neerslaan.
  • Bouwvocht: is jouw woning nieuw en ben je net ingetrokken, dan kan het zijn dat er nog bouwvocht in zit. Elke nieuwe woning bevat zo’n 3000 tot 5000 liter vocht dat moet drogen. Je kunt de muren dus ook niet verven of behangen totdat ze netjes zijn uitgedroogd.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het oplossen van jouw vochtprobleem maar weet je niet waar je moet beginnen met het zoeken van een gekwalificeerde specialist? Dan open je hier gemakkelijke onze vergelijkingstool, vul je je gegevens in en zal je snel op maat gemaakte offertes ontvangen voor jouw specifieke vochtprobleem.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …