Waterdichting kelder

kelderWanneer grondwater uw kelder binnenkomt is waterdichting noodzakelijk. Het vocht in de muren en de vloer betekend dat het materiaal op zichzelf niet vochtwerend genoeg is. Een specialist kan met waterdichting in uw kelder weer volledig droog krijgen.

Inhoud

Welke aanpak is er nodig?

Eerst zal er een diagnose van het vochtprobleem worden gedaan. In bijna alle gevallen worden in ieder geval de muren geïnjecteerd wanneer er sprake is van opstijgend vocht. De muren worden geïnjecteerd met een speciale vochtwerende gel dat langzaam in de muur intrekt.

*Tip:
Door gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen van lokale kelderdichting bedrijven kunt u tot 40% besparen op de prijs. Gebruik onze vergelijkingsdienst om snel de beste deal te vinden.

Waterdichting keldervloer

Om complete waterdichting in de kelder te realiseren moet de vloer meestal ook behandeld worden. Deze wordt eerst afgekapt tot de zuivere ondervloer. De specialist kan zo eventuele scheuren en gaten dichten. Op de ondervloer wordt een membraan gelegd die de nieuwe vloer zal helpen om overtollig vocht af te voeren. Bovenop dit membraan wordt de nieuwe vloer gelegd die in meerdere vochtwerende lagen wordt aangebracht. Het resultaat is een nieuwe waterdichte vloer.

Water in de kelder is helaas een gebeurtenis die in Belgische woningen maar al te vaak voorkomt. Ons grondwater staat hoog en omdat kelders zich vaak onder het grondwaterniveau bevinden oefent het water een constante druk uit op de muren en vloeren. Op een gegeven moment gaat dit natuurlijk problemen opleveren en kan het water een weg naar binnen vinden. Je kelder zal dan vol water staan of je zal plassen zien wat betekent dat deze dus niet meer waterdicht is. Dat is geen goed teken en dient direct te worden aangepakt.

Manieren om binnen te komen

Het water dat je in je kelder aantreft heeft enkele manieren om je woning binnen te komen. De manier waarop jouw vochtprobleem moet worden aangepakt wordt bepaald door waar het vandaan komt. De vijf meest voorkomende oorzaken worden hier in het kort beschreven.

  • Sijpelwater: allereerst zal het doordat de muren na verloop van tijd een gaatje of scheurtje hebben opgelopen simpelweg naar binnen sijpelen. Dit wordt dan ook sijpelwater genoemd. Je kunt dit herkennen doordat het water plaatselijk de muren doorkomt en hier soms aanslag achterlaat.
  • Open naden: als de naden tussen de muren, het plafond en de vloer open zijn gaan zetten, bijvoorbeeld door temperatuurverschillen, kan het water via die naden erg gemakkelijk naar binnen. Dit probleem is te herkennen door je naden te inspecteren en te kijken waar het water vandaan komt.
  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht is wanneer je muren het grondwater opzuigen als een spons en dus steeds natter worden. Dit zal langzaam omhoog kunnen kruipen totdat het je woongedeelte bereikt. Het komt veel voor in oudere woningen en vooral gebrek aan ventilatie kan dit probleem verergeren.
  • Lekke vloer: vervolgens is het mogelijk dat het water door de vloer naar boven komt en dit kan zijn doordat deze beschadigd is of gebreken gaat vertonen in verband met ouderdom. Je ziet dan plassen op de vloer of soms kan je hele kelder overlopen.
  • Condensatie: als laatste zal je kelder wanneer er grondwater in de muren of vloer aanwezig is automatisch een zeer hoge luchtvochtigheid laten zien. Omdat de kelder ook vaak koud is, kan de lucht daar minder water vasthouden. Condensatie is dan ook aan de orde van de dag in kelders en ontstaat als de waterdeeltjes geen uitweg kunnen vinden. Ze strijken dan neer op de koude oppervlakten. 

Verschillende behandelmethodes

Elk type vochtprobleem heeft een bepaalde behandelingsmethode nodig en wat voor het ene probleem goed werkt kan voor het andere probleem juist extra overlast bezorgen. Het is dus belangrijk dat je de juiste methode uitkiest en hier kan je vochtbestrijdingsexpert je voldoende over inlichten. Je hebt dan de volgende meest gangbare opties tot je beschikking:

  • Een bekuiping: wanneer je alle muren, de vloer en eventueel ook het plafond van je kelder waterdicht laat maken spreken we van een bekuiping. Tijdens het bouwen van woningen wordt deze aan de buitenkant aangebracht maar bij bestaande woningen is het uiteraard gemakkelijker om dit aan de binnenkant te doen. Vaak wordt hier een waterafstotend cement voor gebruikt en is dit voldoende om minder grote problemen met doorslaand vocht tegen te gaan. Voor het laten bekuipen van je kelder betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter.
  • Dichting van de naden: komt het vocht via de naden je woning binnen, dan is dit gemakkelijk te verhelpen door de naden te (laten) dichten. Hiervoor betaal je gemiddeld €10 per meter.
  • Injectie van de muren: als er sprake is van optrekkend vocht dan kan de vochtbestrijdingsspecialist je muren injecteren met een waterafstotende gel. Deze wordt via gaten in de muur naar binnen gespoten waar het vervolgens uitzet en het water dus niet verder de muren in gezogen kan worden. Het injecteren van je muren moet op den duur worden herhaald en hier betaal je gemiddeld €125 per strekkende meter voor.
  • Een drainage: bij hardnekkige vochtproblemen in de kelder is eigenlijk een drainage de beste optie. Via een leidingstelsel wordt het water uit de muren, de naden en/of de vloer opgevangen en weggevoerd naar het riool. Je kunt er ook voor kiezen dit water te gebruiken om je toilet mee door te spoelen of om aan de planten te geven. De prijzen voor een drainage beginnen rond de €3000 en kunnen oplopen tot wel €10.000.

Ventilatie na de werkzaamheden

Een grote medeplichtige aan vochtproblemen is gebrek aan ventilatie. Als de muren het vocht kunnen opzuigen, maar niet voldoende kunnen ademen om het ook weer kwijt te kunnen, zal het probleem verergeren. Het is dus altijd, maar ook nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, belangrijk om aandacht te besteden aan het klimaat onder je woning. Als het daar te vochtig is, zal dit ook invloed hebben op het klimaat in je woongedeelte. Bespreek dit dus met je vochtbestrijdingsspecialist en laat eventueel een aantal ventilatieroosters plaatsen zodat de lucht in je kelder kan blijven circuleren. Problemen met condensatie zullen hier bijna altijd aanzienlijk kleiner van worden.

Ondergrondse waterdruk

Wanneer het grondwater peil erg hoog is kan het zijn dat er te veel druk wordt uitgeoefend op de vloer en wanden van uw kelder. Om toekomstige problemen te voorkomen is er dan extra drainage nodig. Dit kan in de vorm van wanddrainage of vloerdrainage worden geïmplementeerd. Door het overtollig vocht af te voeren en het waterpeil te verlagen met behulp van een waterpomp is volledige waterdichting mogelijk.

Besparen op vochtweringwerken

Wilt u besparen op waterdichting in uw kelder? Vergelijk dan meerdere offertes. Wij helpen u graag besparen. Door een offerteaanvraag te doen via onze website ontvangt u snel en eenvoudig offertes van meerdere vochtbestrijding specialisten.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …