Opstijgend vocht in huis behandelen

Informatie, tips en prijzen!

Opstijgend vocht behandelenWanneer u last heeft van opstijgend vocht in huis dan zijn de problemen vaak als eerst te zien in de kelder. Het opstijgend vocht komt uw woning namelijk binnen op het grondniveau waarop uw muren en keldervloer in contact komen met het grondwater. Oudere woning of woningen die gebouwd zijn met verkeerde materialen zijn niet volledig vochtwerend waardoor het vocht door de woning wordt geabsorbeerd. Vochtproblemen zijn te herkennen door vochtplekken op de muren of terugkerende waterplassen in de kelder. Opstijgend vocht doet zich vaak als eerst voor in de kelder, er zijn echter uitzondering op deze regel.

*Tip

Vind de beste deal bij een lokaal vochtbestrijding bedrijf door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken voor het behandelen van opstijgend vocht.

Inhoud

Wat is opstijgend vocht precies?

Opstijgend vocht is dus grondwater dat wordt opgezogen door de muren. Het is voornamelijk in oudere woningen vrij normaal, omdat deze nog geen waterkering bevatten en de muren vaak broos aan het worden zijn. Het vocht trekt steeds verder naar boven totdat het het woongedeelte bereikt. Je weet dus altijd dat je met opstijgend vocht te maken hebt als de vlekken als eerste onderaan de muur te zien zijn. Het kan ook zijn dat er natte plekken aan de randen van de vloeren ontstaan. Opstijgend vocht is vervelend, maar kan gelukkig vrij gemakkelijk permanent worden verholpen.

De kenmerken

Opstijgend vocht begint dus aan de basis van de muren en dit aan beide zijden. Je verf zal gaan afbladderen, je behang laat los en eventueel je pleister ook. Vervolgens is het mogelijk dat je aanslag gaat zien van de mineralen en zouten die natuurlijk in het grondwater aanwezig zijn. Laat je het nog langer zitten dan zal er schimmel op de muren komen, kan je houten vloer gaan rotten of kromtrekken, krijg je problemen met ongedierte en kunnen er zelfs zwammen ontstaan. Het grote probleem met optrekkend vocht is vaak dat het in de kelder begint en dat je soms niet doorhebt dat er een probleem is totdat er al aanzienlijke schade is ontstaan.

De gevolgen

Opstijgend vocht is slecht voor je woning, maar ook je gezondheid doet het geen goed. De lucht die rondom vochtige muren hangt is ongezond en kan sporen bevatten van schimmels en zwammen. Hierdoor kun je kortademig worden of andere ademhalingsproblemen ervaren. Deze slechte lucht, die je vaak ruikt als je je meterkast of keldergat opendoet, kan ook voor een toename zorgen van hoofdpijn, misselijkheid, braken en duizeligheid. Als er mensen je woning binnenkomen met allergieën, astma, artritis of reuma zullen deze hier meer last van krijgen. Vocht in je woning is dus echt niet goed. Is er bij jou sprake van opstijgend vocht, dan kun je het beste snel actie ondernemen.

De oplossingen

Er zijn een paar oplossingen te vinden voor opstijgend vocht en omdat dit in België zo gewoon is, zijn er ook voldoende goede specialisten die deze voor je kunnen uitvoeren. Het eerste wat je doet als je vochtplekken ziet ontstaan aan de onderkant van de muur is te zorgen dat de lucht goed kan circuleren. Heb je een kelder of een kruipruimte dan is ventilatie daar essentieel voor het stoppen van het opstijgende vocht. In het woongedeelte zet je zoveel mogelijk ramen open (als het weer dit toelaat), zet je ventilatieroosters open en zet je je ventilatiesysteem hoger. Je kunt er zo zorg voor dragen dat het vocht alvast wat kan drogen en dat de lucht die je inademt weer gezond is. Het probleem met opstijgend vocht los je er echter niet mee op. Daar zijn andere methoden voor.

  • Onderkapping: met een onderkapping wordt eigenlijk een waterkering bedoeld die op bestaande woningen wordt aangebracht. De vochtbestrijders verwijderen een horizontale laag stenen, bedekken deze met een waterafstotend membraan en plaatsen de stenen weer terug. Dit is een intensieve en vrij langdurige klus, maar het levert een permanent resultaat op zonder schade aan je gevel.
  • Injectie van de muren: een minder ingrijpende procedure is het injecteren van je muren met een speciale gel. Deze wordt in een horizontale rij gaten gespoten aan de basis van je muur. Hier zet de gel uit, trekt het diep in de muur en wordt het hard. Deze methode is snel en gemakkelijk, maar de werking van de gel kan naar verloop van tijd afnemen. Bij hardnekkige problemen met opstijgend vocht zal de behandeling dus moeten worden herhaald. De muren injecteren en uw kelder waterdicht maken door middel van kelderdichting zijn bijvoorbeeld passende oplossingen voor het behandelen van opstijgend vocht.

De muren injecteren

Om opstijgend vocht in de muren tegen te gaan is het injecteren van de muren een goede oplossing. Bij deze oplossing worden er gaten in de muur geboord ter hoogte van de vloer. Vervolgens wordt er in vochtwerende vloeistof in de muren gespoten die opstijgend vocht in de toekomst zullen tegenhouden. Dit betekent dat het vocht geen kans heeft uw woning binnen te dringen en de vochtproblemen zullen dan ook verdwijnen.

Vocht kan voor grote problemen zorgen binnenshuis. Het is de bedoeling dat onze woningen dit vocht tegenhouden en ons beschermen tegen de invloeden van buitenaf, maar soms vindt het vocht een weg naar binnen. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen, zoals een gesprongen leiding, condensatievocht en ook vocht dat de gevel binnendringt. Wanneer het grondwater door de muren wordt opgezogen spreken we van opstijgend vocht. Omdat in veel gebieden van België het grondwater vrij hoog staat is dit een veel voorkomend probleem. Hier lees je meer over opstijgend vocht.

De kosten

Uiteraard is dit allemaal niet gratis en hangt er een aanzienlijk prijskaartje aan het laten uitvoeren van beide methoden. Daar komt nog bij dat je de schade naderhand zal moeten laten herstellen, wat betekent dat je schilders, stukadoors, ongediertebestrijders, vloerleggers enzovoorts nodig kan hebben om je woning weer in oude glorie terug te brengen. In België is er wel een premie beschikbaar voor het uitvoeren van enkele vocht bestrijdende werkzaamheden, dus het is verstandig om van tevoren te controleren wat je moet doen om hiervoor in aanmerking te komen. De voorwaarden zijn streng, maar financiële hulp is altijd welkom. Alle bedragen die je in onderstaande tabel tegenkomt zijn inclusief btw, materialen en arbeidskosten. Ook zijn ze een indicatie van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen. Exacte prijzen vraag je beter op middels offertes.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

€125 per strekkende meter

€130 per strekkende meter

Kelderdichting bij beginnende vochtproblemen

De kelder is vaak de plek waar opstijgend vocht als eerst te zien is. Deze problemen zijn goed tegen te gaan door middel van kelderdichting. Omdat de huidige materialen in de muren en keldervloer vocht opnemen zal er over de hele kelder een vochtwerende pasta worden gemetseld. Deze laag zal het vocht tegenhouden waardoor het zich niet naar de rest van uw woning verspreid. Vaak wordt de vochtwerende pasta in meerdere lagen aangebracht. Deze oplossing is goed betaalbaar en voorkomt vocht in de kelder definitief.

Kelderdichting voor een kelder in zeer slechte staat

Wanneer uw kelder in een zeer slechte staat is en de vochtproblemen de keldervloer en de muren drastisch hebben aangetast dan is er een andere oplossing vereist. Men zal dan vochtwerende folie over de hele kelder plaatsen en hier een nieuwe wand over metselen en een nieuwe keldervloer gieten met ijzeren wapening. Deze drastische voorvallen komen gelukkig niet vaak voor waardoor de eerder genoemde oplossing vaak volstaat.

Vergelijk offertes

Om de schade zoveel mogelijk te beperken neem je dus het beste nu contact op met een vochtbestrijder. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal specialisten uit jouw omgeving. Gebruik daarvoor onze vergelijkingstool en neem de eerste stap richting droge en gezonde muren.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …