Vochtige kelder

Vochtige kelderVeel mensen kiezen er bij de bouw van hun woning voor om een kelder te realiseren. Dat is uiteraard erg interessant, want een kelder is een zeer praktische ruimte waarin u heel wat kunt stockeren. Jammer genoeg komt het in de praktijk zeer vaak voor dat een kelder wordt getroffen door vochtproblemen waardoor er geen of nauwelijks gebruik van kan worden gemaakt. Geldt dit ook voor uw kelder? In dat geval hebben we goed nieuws! Het is namelijk op verschillende manieren mogelijk om een vochtige kelder op te lossen. Wij hebben de verschillende oplossingen hiervoor inclusief de kosten die er aan verbonden zijn alvast even voor u op een rijtje gezet.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Hoe ontstaat een vochtige kelder?

Wanneer vocht in een bepaalde ruimte in huis ontstaat en zich manifesteert kunnen daar vaak verschillende oorzaken van aan de basis liggen. Vooraleer er een structurele oplossing voor het probleem kan worden voorzien dient uiteraard eerst te worden achterhaald waar de basis van het probleem is terug te vinden. Op dit vlak onderscheiden we verschillende opties. Een vochtige kelder kan dan ook worden veroorzaakt door:

  • Het optrekken van grondvocht.
  • Doorslaand vocht door scheuren.
  • Een slechte afvoer naar de pomp.

Bent u zelf niet in staat om te achterhalen welke oorzaak aan de basis ligt van uw vochtige kelder? In dat geval is het altijd aan te raden om eerst even contact op te nemen met een expert. Zomaar lukraak oplossingen beginnen toe te passen waarvan u denkt dat ze interessant kunnen zijn is immers niet echt de bedoeling.

De oplossingen voor een vochtige kelder

In het meest optimale geval is er gewoon sprake van regeninslag in de kelder van uw woning. Is dat het geval? Dan heeft u als voordeel dat dit probleem zeer eenvoudig kan worden opgelost. Er kunnen echter zoals u heeft kunnen lezen ook nog heel wat andere oorzaken aan de basis liggen van het vochtprobleem in uw kelder. In dat geval is de oplossing doorgaans heel wat minder voor de hand liggend en kost ze ook net wat meer financiële inspanningen.

Het realiseren van een kelderafdichting

Wilt u er absoluut zeker van zijn dat u nooit meer wordt geconfronteerd met een vochtige kelder? In dat geval kan het interessant zijn om een volledige kelderafdichting te realiseren. Dit zorgt er voor dat al het externe vocht buiten de ruimte wordt gehouden. Hierdoor kunnen er dan ook geen (nieuwe) vochtplekken en schimmels meer ontstaan. Voor het realiseren van een complete kelderafdichting spreekt het voor zich dat niet alleen de muur, maar ook de vloer wordt behandeld met behulp van een waterdichte cementlaag. Het voordeel van deze werkwijze is niet alleen dat het vocht buiten de kelder kan worden gehouden, daarnaast krijgt ze meteen ook een heel wat frissere uitstraling.

Het uitvoeren van kelder drainage

Een voordeligere oplossing is het toepassen van kelder drainage wanneer er sprake is van een extreem vochtige kelder. Het betreft hier een bijzonder ingenieus afvoersysteem dat er voor moet zorgen dat overtollig water meteen naar een netwerk van speciale leidingen en pompen wordt geleid. Dit zorgt er voor dat u nooit nog last zult ondervinden van een vochtige kelder. Het wordt wel altijd aangeraden om een kelder drainage te combineren met een goede ventilatie van de ruimte. Op deze manier blijft de lucht in uw kelder ook echt gezond.

Het belang van een goed ventilatiesysteem

Het is overal in huis van belang om een goede ventilatie te voorzien, maar dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de kelder. Het betreft hier namelijk een ondergrondse ruimte die over geen of in ieder geval nauwelijks contact beschikt met de buitenlucht evenals zonlicht. Dit zorgt er voor dat condensatievocht hier vrij spel krijgt. De enige manier waarop u dit structureel kunt voorkomen en oplossen is door het toepassen van een ventilatiesysteem. Ook het voorzien van een raam in uw kelder welke regelmatig kan worden geopend kan eventueel een (minder efficiënte) oplossing zijn.

Kosten voor het verhelpen van een vochtige kelder

Het spreekt voor zich dat de kostprijs voor het verhelpen van een vochtige kelder steevast afhankelijk is van de aard van het vochtprobleem waarmee u bent geconfronteerd. Omwille van deze reden is het altijd eerst van belang om na te gaan waar de oorzaak van het probleem zich bevindt en hoe deze precies is ontstaan. Op basis van deze informatie kunt u er dan voor kiezen om één van de verschillende oplossingen toe te gaan passen. Wij hebben alvast enkele kosten voor het verhelpen van een vochtige kelder voor u op een rijtje gezet.

Type oplossing voor vochtige kelder Gemiddelde kostprijs
Het coaten van de keldermuren Gemiddeld zo’n 550 euro
Het injecteren van de keldermuren Gemiddeld zo’n 1.250 euro
Het compleet afdichten van de kelder Gemiddeld zo’n 2.250 euro

 

Is er reeds sprake van schimmelvorming in uw kelder? In dat geval spreekt het voor zich dat u deze zult willen (laten) verwijderen. In het merendeel van de gevallen wordt er hiervoor een beroep gedaan op een gespecialiseerd bedrijf. Een dergelijk bedrijf brengt een gemiddelde kostprijs in rekening van zo’n 150 euro per 3 vierkante meter. U dient er wel rekening mee te houden dat het gewoon verwijderen van de schimmel geen blijvende oplossing biedt. Om dit te realiseren moet de oorzaak van het vochtprobleem dan ook worden aangepakt en dient er een passende ventilatie te worden voorzien in de kelder.

Ventilatie toepassen in uw kelder

Een gebrek aan ventilatie is één van de belangrijkste veroorzakers van vochtproblemen in een kelder. Dit zorgt er voor dat u er dan ook altijd goed aan doet om een bepaalde vorm van ventilatie in deze ondergrondse ruimte te voorzien. Gaat u een ventilatiesysteem plaatsen? In dat geval moet u er rekening mee houden dat er daarvoor een gemiddelde kostprijs in rekening wordt gebracht welke is gelegen tussen de 1.250 en 2.000 euro. Een voordeligere oplossing is het voorzien van een kelderraam, maar deze mogelijkheid is uiteraard lang niet bij elke kelder zomaar voor handen. In ieder geval kan het toepassen van een degelijke ventilatie heel wat narigheid in uw kelder voorkomen.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …