Buitenmuur waterdicht maken tegen opstijgend vocht

Buitenmuur waterdicht maken tegen opstijgend vochtOpstijgend vocht dat via de buitenmuur naar binnenkomt moet snel worden gehandeld door een vochtbestrijding bedrijf. Vanuit de buitenmuur kan opstijgend vocht zich namelijk (ook ongezien) verspreiden over de gehele woning. Dit zorgt voor vochtige muren een hoge luchtvochtigheid in huis en op langere termijn voor poreuze muren en schimmels.

*Tip

Vind de beste deal bij een lokaal vochtbestrijding bedrijf door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken voor het behandelen van opstijgend vocht.

Inhoud

De buitenmuren waterdicht maken via injecteren of impregneren

De buitenmuur waterdicht maken kan ofwel middels het injecteren van de muren of het impregneren van de muren afhankelijk van de manier waarop de vochtproblemen zich voordoen. Komen de problemen van opstijgend vocht dan wordt er enkele gaten in uw buitenmuur geboord. Deze worden geïnjecteerd met een vochtwerende vloeistof die een beschermde laag zal vormen in uw buitenmuren. Met deze oplossing is de buitenmuur volledig waterdicht gemaakt tegen opstijgend vocht. De buitenmuren impregneren gaat via een vloeistof die wordt gespoten over het gehele oppervlak van de buitenmuur. De vloeistof vult alle poriën van de vochtige buitenmuren die vocht kunnen doorlaten naar de rest van uw woning. Deze methode wordt gebruikt bij doorslaand vocht (vaak regenwater) dat via uw buitenmuren naar binnen dringt.

Vochtplekken behandelen in de buitenmuur

De buitenmuur waterdicht maken zorgt er ook direct voor dat vochtplekken in de buitenmuur zullen verdwijnen. U moet ervan uitgaan dat de muren de nodige droogtijd nodig zullen hebben. Het kan echter zijn dat de coating of verflaag op de buitenmuur al is aangetast door het opstijgend of doorslaand vocht. In dit geval zult u waarschijnlijk de huidige verflaag of coating gedeeltelijk moeten verwijderen om deze vervolgens opnieuw aan te brengen.

De buitenmuren van een woning hebben een aantal belangrijke functies. Zo is er natuurlijk de draagfunctie en vervullen ze een grote rol in de veiligheid van je woning. Buitenmuren hebben ook een esthetische functie, omdat ze het uiterlijk van je woning bepalen. Als laatste beschermt de gevel van je huis de binnen gedeeltes tegen invloeden van buitenaf, zoals neerslag, wind, vervuiling en uv-stralen. Het is dus voor de veiligheid, het uiterlijk en de effectiviteit van je woning erg belangrijk dat je gevel en buitenmuren in goede staat verkeren. Doen ze dit niet, dan is één van de gevolgen dat je gevel water door kan laten.

Waarom laat een gevel water door?

Er zijn verschillende redenen waarom een gevel water door kan laten. Zo kan deze simpelweg oud zijn en hebben de buitenmuren een renovatie nodig. Hoe goed je ook voor je muren zorgt, dit zal een keer op je pad komen en is simpelweg een gevolg van slijtage. Het kan ook zijn dat je gevel een lekkage heeft omdat deze ergens is beschadigd. In het ergste geval kan een probleem met de fundering voor verzakkingen zorgen. Wat echter wel vaker voorkomt is dat water dat in de winter in kleine gaatjes en barstjes in je gevel binnen is gekomen bevriest en uitzet. Daardoor kan er plaatselijk een lek ontstaan waardoor je gevel daar water door kan laten. Het is in elk geval belangrijk dat je actie onderneemt, want een lekke gevel functioneert niet goed.

De gevolgen van een lekke gevel

Lekke gevels laten water door, wat betekent dat er vocht je woongedeelte binnen kan komen. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Je zal dan bij slecht weer een natte vlek tegenkomen op je muur en deze zal groter worden totdat de neerslag is opgehouden. Het grote kenmerk van doorslaand vocht is dat deze vlekken overal op de muur kunnen ontstaan en ook bij de bovenverdiepingen. Als dit vocht niet goed weg kan, dan zal het vlekken achterlaten, dan zal je behang afbladeren en je verf gaan schilferen. In het ergste geval ontstaat er schimmel en dit is niet alleen lelijk maar ook slecht voor je gezondheid. Een lekke gevel kun je echter op een aantal manieren weer waterdicht maken.

De mogelijkheden en kosten

De enige oplossing voor het aanpakken van doorslaand vocht is het waterdicht maken van de gevel. Op die manier pak je het probleem bij de wortel aan. Je hebt dan verschillende mogelijkheden en deze zijn afhankelijk van de ernst van het probleem, van het budget dat je ter beschikking hebt en van het resultaat dat je zou willen zien. De meest gekozen opties vind je hier op een rijtje:

  • Impregneren: impregneren betekent het behandelen van de buitenmuren met een waterafstotend middel. Dit wordt vaak gedaan om vochtproblemen voor te zijn, maar kan ook worden gebruikt als een oplossing. Vereiste is wel dat je gevel in goede staat verkeert en schoon is, anders moet deze eerst worden gerepareerd en gereinigd. Je moet de behandeling elke 10 jaar herhalen, maar naderhand is je gevel water- en vuil afstotend, matig isolerend en brandwerend. Voor het impregneren van je gevel betaal je gemiddeld €10 per vierkante meter.
  • Renoveren: je kunt je gevel ook volledig laten renoveren. Dit wordt gedaan als deze oud is en gebreken begint te vertonen. Tijdens een gevelrenovatie worden de defecte stenen vervangen, worden je voegen opnieuw geplaatst, wordt je gevel gereinigd en geïmpregneerd. Je gevel kan er nu weer tientallen jaren tegenaan, maar hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Een volledige renovatie van je gevel kost gemiddeld €50 per vierkante meter.
  • Gevel opnieuw bekleden: ben je aan iets nieuws toe en wil je deze mogelijkheid aangrijpen om je gevel eens een volledige facelift te geven, dan kun je ook voor een nieuwe bekleding zorgen. Denk aan een waterdichte crepi of sierpleister, spuitkurk, metaal of hout en steenstrips. Vaak laten mensen dan ook direct isolatie aanbrengen, omdat er dan toch al grote werkzaamheden gaande zijn. De kosten voor nieuwe gevelbekleding zijn gemiddeld €75 per vierkante meter plus €25 extra als je ook voor isolatie kiest.
  • De gevel verven: als laatste heb je de optie om je gevel te verven met een waterafstotende verf. Dit is een goedkope oplossing en ook een die vaak meer om preventieve redenen wordt gekozen. Alleen als er minimale schade is aan je gevel zal dit kunnen helpen. Voor het laten verven van je gevel betaal je gemiddeld €20 per vierkante meter, maar dit is iets dat je in principe ook goed zelf kunt doen.

Goede ventilatie

Een van de redenen waarom een gevel die lek is grote problemen achterlaat is omdat de muren niet goed kunnen ademen. Dit kan zijn als gevolg van isolatiewerkzaamheden, of omdat de gevel al eens waterdicht is gemaakt. Als de muren niet kunnen ademen dan zal het vocht geen uitweg hebben en blijft het langer zitten waar het zit. Daardoor wordt de kans op schimmels groter. Het is dus erg belangrijk dat je er zorg voor draagt dat je muren goed kunnen ventileren. Bespreek dit met je vochtbestrijdingsexpert want deze zal je hier veel meer over kunnen vertellen. Soms is het voldoende om simpelweg de ramen dagelijks 10 minuten tegen elkaar open te zetten, maar in andere gevallen zal je hier meer in moeten investeren. Ventilatie is ook een belangrijk punt om na de behandeling van je gevel aandacht aan te besteden. Deze is nu misschien waterdicht, maar daardoor kunnen de muren ook minder goed ademen.

Vergelijk offertes

Lekt jouw gevel, dan kun je het beste nu actie ondernemen. Laat je dit zitten dan zullen de financiële consequenties alleen maar groter worden. Maak daarom vandaag nog gebruik van onze vergelijkingstool zodat je snel kunt beginnen met het vergelijken van offertes van plaatselijke vochtbestrijdingsbedrijven.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …