Schimmel badkamer

Schimmel badkamerDe badkamer vormt één van de ruimtes in huis waar schimmel zich het eenvoudigst kan vormen en bijgevolg dus ook het vaakst voorkomt. Geconfronteerd worden met schimmel in de badkamer is vervelend. Niet alleen zorgt het er voor dat uw badkamer er meteen een stuk minder aantrekkelijk uit komt te zien, daarnaast brengt het ook nog eens potentiële gevaren voor de gezondheid van de gebruikers van de badkamer met zich mee. Wilt u graag te weten komen welke preventieve maatregelen er bestaan tegen schimmel in de badkamer en bent u ook op zoek naar een oplossing om bestaande schimmel te verwijderen? In beide gevallen zal de informatie op deze pagina voor u ongetwijfeld van pas komen.

*Tip:
Wat is de exacte prijs voor uw klus? Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale vochtbestrijders, vergelijk en bespaar tot 30%.

Inhoud

Het ontstaan van schimmel in de badkamer

Wanneer u in uw badkamer een douche of een bad neemt wordt er tijdens dit proces heel veel waterdamp gecreëerd. Deze waterdamp wordt echter lang niet altijd op even efficiënte wijze afgevoerd. Indien de afvoer niet gebeurt doro middel van een natuurlijke of een mechanische ventilatie zal ze snel gaan condenseren. Het resultaat hiervan is terug te zien in kleine druppeltjes water die zich vormen op niet alleen de muur en het plafond, maar ook het raam of bijvoorbeeld de spiegel. In het bijzonder de muren en het plafond zijn zeer gevoelig voor de vorming van schimmels. Dit komt omdat het oppervlak vaak niet alleen ruw, maar ook enigszins poreus is. Dit zorgt er voor dat ze een uitstekende voedingsbodem vormt voor schimmels. Ondanks het feit dat de vorming van schimmel vrij langzaam gebeurt is ze reeds vanaf het begin schadelijk voor de gezondheid. Snel handelen is dan ook de boodschap!

Waar kan schimmel in de badkamer opduiken?

Schimmel in de badkamer kan op zeer veel verschillende plaatsen voorkomen. Elke plek die langdurig vochtig is kan dan ook een uitstekende basis vormen voor schimmel. Vaak voorkomende plaatsen op dit vlak zijn kitranden, maar ook de bovenzijde van de muur, het plafond evenals het voegwerk dat zich tussen de tegels bevindt. Waar schimmel ook mag opduiken, het is altijd aan te raden om ze zo snel mogelijk te verwijderen.

Schimmel in badkamer bestrijden

Wanneer er sprake is van schimmel door condensatie (en dat is in een badkamer echt nagenoeg altijd het geval) bestaat er in principe maar één gouden regel en dat is ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Er bestaan echter twee verschillende manieren waarop u, uw badkamer kunt ventileren, namelijk:

 

  1. Natuurlijke ventilatie

Dit is uiteraard de meest voor de hand liggende en tevens ook eenvoudige oplossing. Het natuurlijk ventileren van de badkamer gebeurt door het toepassen van een ventilatierooster in het raam of door het raam tijdens en na het douchen of het nemen van een bad open te zetten. Jammer genoeg is dit niet bij elke badkamer een mogelijkheid. Omwille van deze reden wordt er tegenwoordig steeds vaker voor gekozen om een mechanische ventilatie toe te passen.

 

  1. Mechanische ventilatie

Is er geen natuurlijke ventilatie mogelijk, maar wilt u het vochtprobleem in uw badkamer wel permanent oplossen? In dat geval is het altijd de moeite waard om een badkamerventilator te plaatsen. De aanwezigheid van een dergelijke ventilator zorgt er voor dat de vochtige lucht op een efficiënte manier kan worden afgevoerd buiten de badkamer. Dat is interessant, want zoals u weet is het in een droge omgeving voor schimmels niet mogelijk om te groeien. Badkamerventilatoren zijn bovendien te kopen tegen een zeer lage prijs en ook over de installatie hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken.

Het verwijderen van schimmel in de badkamer

Wanneer u de bovenstaande, preventieve maatregelen nog maar pas bent beginnen toepassen spreekt het voor zich dat het risico bestaat dat u in uw badkamer reeds te maken heeft met schimmelvorming. In dat geval is het vooral zaak om deze schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. In het meest eenvoudige geval gebeurt het door middel van een soda, met chloor of door het toepassen van een speciaal anti-schimmel middel. In ieder geval, in dit onderdeel geven we u graag aan hoe u op een efficiënte wijze de schimmel op de verschillende plaatsen in uw badkamer kunt verwijderen.

Schimmel verwijderen van kitranden

Stelt u vast dat er zich schimmel manifesteert op de kitranden of op het voegwerk tussen de tegels? In dat geval is het interessant om voor het verwijderen van deze schimmel gebruik te maken van een bleekwateroplossing van 25 ml bleek in één liter water. Om ze op de kitranden of het voegwerk aan te brengen kan er gebruik worden gemaakt van een plantenspuit. Laat het mengsel gedurende een tijd intrekken en kijk dan welk resultaat er wordt gerealiseerd. Zijn de plekken verdwenen? Dan kunt u het product afspoelen met water. Wanneer u deze vorm van schimmel verwijderen toepast moet u er wel voor zorgen dat de ramen geopend kunnen worden. De chloordampen zijn immers schadelijk voor de gezondheid.

Schimmel verwijderen van plafond

Is de schimmel in uw badkamer terug te vinden op het plafond of op de vloer? In dat geval kunt u een soda maken met 6 tot 10 gram op een liter water. Spuit deze soda vervolgens op de schimmelplekken en laat ze even intrekken. Wanneer dit is gebeurd kunt u proberen om de schimmel weg te borstelen. Lijkt dit niet? In dat geval kan het bleekmiddel zoals hierboven reeds aangegeven misschien wel de perfecte oplossing bieden.

Anti-schimmel middel in huis halen

Er zijn op de markt tegenwoordig tal van verschillende, commerciële anti-schimmel producten terug te vinden. Deze producten staan er om bekend vaak bijzonder efficiënt te zijn. U moet er alleen rekening mee houden dat ze veelal een zeer indringende geur verspreiden. Bovendien is het kopen van een dergelijk product ook een flink stuk duurder in vergelijking met soda of bleekwater. Voordeel is wel dat ze een anti-schimmel component bevatten. Deze zorgt er voor dat schimmels minder eenvoudig terug zullen komen. Wanneer er sprake is van hardnekkige schimmelsoorten is het in ieder geval een absolute aanrader om een dergelijk middel in huis te halen.

Tip: Een schimmel verwijderen in de badkamer doet u niet droog!

Tot slot nog een laatste tip. Op het ogenblik dat u er voor kiest om schimmel in de badkamer te verwijderen is het belangrijk om dit te doen in combinatie met water. Indien u er voor zou kiezen om met een droge borstel of een droge doek de schimmel te verwijderen zorgt u er namelijk voor dat er een aanzienlijke hoeveelheid schimmelsporen worden verspreid. Deze kunnen eenmaal ingeademd allergische reacties oproepen. De schimmel eerst nat maken vooraleer ze te verwijderen is dan ook altijd een absolute aanrader. Bovendien is het ook steeds interessant om gebruik te maken van een mondkapje en handschoenen.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …