Vochtbestrijding muren

Natte muren kunnen slapeloze nachten veroorzaken. Het ziet er niet alleen lelijk en onverzorgd uit, maar het is ook gevaarlijk. Schimmels laten sporen los waardoor je problemen kunt ondervinden met je gezondheid, hout kan rotten en veiligheidsproblemen teweegbrengen, je vloer kan kromtrekken, je behang afvallen, je verf gaan schilferen en ongedierte is gek op vochtige plaatsen. Vele redenen dus om er wat aan te doen en een vochtbestrijdingsspecialist in te schakelen. Hier lees je over de verschillende soorten vochtproblemen die je in de muren aan kunt treffen en wat je hier precies aan kunt doen.

Inhoud

Doorslaand vocht

Allereerst is er doorslaand vocht. Dit kan ontstaan op elke willekeurige plaats op je muren en is een teken van een lekke gevel. Als water van buiten naar binnen kan komen spreken we van doorslaand vocht en dit is dus eigenlijk alleen te bestrijden door je gevel weer waterdicht te maken. Daarvoor heb je de volgende mogelijkheden:

  • Impregneren of verven: je kunt je gevel laten behandelen met een impregneermiddel of laten verven met een waterafstotende verf. Dit zijn methoden die echter vaker preventief worden toegepast. Is jouw gevel nog in goede staat en niet te oud, dan kan het ook helpen je probleem met doorslaand vocht op te lossen. Uiteraard is er een drastischere maatregel nodig als je muur scheuren en barsten bevat. Voor impregneren betaal je gemiddeld €10 per vierkante meter en voor verven €20. Je kunt deze werkzaamheden ook zelf uitvoeren.
  • Renoveren: als je gevel verouderd is of slecht onderhouden dan kan een gevelrenovatie een uitkomst bieden. De defecte stenen en voegen worden dan vervangen, je gevel wordt volledig gereinigd en eventueel naderhand geïmpregneerd. Elke gevel zal dit eens in de zoveel tijd nodig hebben, maar na deze behandeling kan hij er weer tientallen jaren tegenaan. De kosten voor een volledige gevelrenovatie zijn €50 per vierkante meter.
  • Opnieuw bekleden: je kunt ook besluiten je gevel een volledig nieuwe uitstraling te geven en deze opnieuw te laten bekleden. Dit doe je bijvoorbeeld met sierpleister, spuitkurk, steenstrips, metaal of zelfs hout. Veel mensen kiezen er dan tegelijkertijd voor om de buitenmuren meteen ook te isoleren. Je betaalt gemiddeld voor een nieuwe gevelbekleding €75 per vierkante meter en laat je ook isolatieplaten plaatsen dan kun je hier nog €25 per vierkante meter bij op tellen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt veel voor in oudere woningen en is het gevolg van het ontbreken van een waterkering. De muren kunnen dan het grondwater als een spons opzuigen en dit zal steeds verder de muren intrekken totdat het je woongedeelte bereikt. Je herkent optrekkend vocht doordat het aan de onderkant van je muren begint en er zijn enkele manieren waarop je dit kunt oplossen:

  • Waterkering laten plaatsen: je kunt ook later nog een waterkering of een onderkapping laten plaatsen, maar dit is een tijdrovende en intensieve klus. Er zal horizontaal een rij stenen worden verwijderd waar vervolgens een waterkerend membraan wordt aangebracht. Dit is wel een zeer permanente oplossing en kost gemiddeld €130 per strekkende meter.
  • Injecteren van de muren: je kunt ook je muren laten injecteren met een vochtafstotende gel. Dit zorgt net als een onderkapping voor een horizontale waterdichte barrière. De werking van de gel neemt naar verloop van tijd wel af, dus de behandeling zal op den duur moeten worden herhaald. Voor het injecteren van je muren betaal je gemiddeld €125 per strekkende meter.

Condensatie

Vooral bij goed geïsoleerde woningen kunnen er nogal eens problemen met condensatie ontstaan. Dat komt doordat de muren nadat ze geïsoleerd zijn niet meer kunnen ademhalen en de ventilatie binnenshuis aanzienlijk slechter is geworden. Problemen met condensatie los je vrij gemakkelijk op en hier zijn een aantal technieken voor.

  • De ramen openzetten: als je elke dag 10 minuten de ramen tegen elkaar openzet zal je een groot verschil merken in de hoeveelheid condensatie binnen. Dit kost niets en heeft een groot effect. Het probleem is echter dat je er de werking van de isolatie enigszins teniet mee doet.
  • Ventilatieroosters plaatsen: met ventilatieroosters kun je een constante luchtcirculatie realiseren zonder dat je je daarbij zorgen hoeft te maken over de weersomstandigheden buiten of een te groot temperatuurverschil. Om deze te laten plaatsen betaal je per ventilatierooster zo’n €40.
  • Een ventilatiesysteem laten plaatsen: nieuwbouwwoningen worden al standaard met een ventilatiesysteem gebouwd, maar oudere woningen niet. Deze vaak elektronische systemen zorgen voor een constante verversing van de lucht binnen. De prijs voor deze systemen ligt gemiddeld zo rond de €3000 per systeem. Het voordeel daarvan is dat je de lucht ook kunt gebruiken om je woning te koelen of te verwarmen.

Andere soorten vochtproblemen

Er zijn ook andere oorzaken waardoor je vocht in de muren aan kunt treffen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding. Deze zal door de vochtspecialist kunnen worden opgespoord met speciale meetapparatuur en moet dan worden vervangen. Koudebruggen tussen je isolatiemateriaal kunnen ook voor problemen met vocht in de muren zorgen. Hier vindt dan condensatie plaats, omdat het isolatiemateriaal niet goed (meer) aansluit. Je moet je muren dan laten na-isoleren of het materiaal opnieuw laten plaatsen. Als laatste is er bouwvocht. Is jouw woning spiksplinternieuw dan kan deze zo’n 3000 tot 5000 liter bouwvocht bevatten. Dit is dus normaal, maar het is belangrijk dat dit eerst kan drogen voordat je gaat behangen of verven.

Vergelijk offertes

De tijd om wat aan je vochtige muren te doen is nu en de eerste stap kun je hier zetten met behulp van onze vergelijkingstool. Als je je gegevens invult kun je snel een aantal offertes verwachten toegepast op jouw situatie. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar zodat je de beste kandidaat kunt vinden om je van het vocht in je muren af te helpen.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …