Vochtbestrijding premies/subsidies

Vochtbestrijding kan worden gezien als verbetering of renovatie van je woning en het is dan ook niet vreemd om te vermoeden dat hier een subsidie of premie van de overheid voor bestaat. Vocht is een groot probleem in Belgische woningen en de oplossingen ervoor zijn vaak niet goedkoop. Daar komt bij dat het wel noodzakelijk is om hier wat aan te doen, omdat het vocht anders schade kan aanrichten en schimmel of zwammen kan veroorzaken. Hier lees je over de financiële steun die je kunt verwachten in België als je vochtbestrijdingswerken laat uitvoeren.

vochtbestrijding dak

Inhoud

Subsidies in Nederland

In Nederland zijn er voor vochtbestrijdingswerkzaamheden helaas geen landelijke subsidies beschikbaar. Je zal dit dus volledig zelf moeten bekostigen. Je kunt proberen te informeren bij je gemeente of provincie, maar in de meeste gevallen zal hier ook geen geld voor vochtbestrijding zijn vrijgemaakt. Zelfs de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), waarvoor je voorheen in aanmerking kwam als je bijvoorbeeld je muren liet isoleren, is al dicht voor particulieren. Wil je je vochtproblemen oplossen en je kruipruimte of buitenmuren tegelijkertijd te laten isoleren dan kom je daar ook niet meer voor in aanmerking. De SEEH is alleen nog beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren.

Subsidies in België

In België is het echter anders. Hier zijn twee subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken als je vochtbestrijdingswerkzaamheden uit laat voeren. Uiteraard zijn hier wel een groot aantal voorwaarden aan verbonden en kom je hier niet zomaar voor in aanmerking. In Vlaanderen zijn er de Vlaamse Renovatiepremie en de Vlaamse Verbeteringspremie. Ook kan het zijn dat je bij je gemeente of provincie geld kunt vragen voor jouw werkzaamheden.

De Vlaamse Renovatiepremie

Als woningeigenaar of als verhuurder kom je in aanmerking voor de Vlaamse Renovatiepremie als je renovatiewerkzaamheden laat uitvoeren aan je huis. De werkzaamheden die door deze premie worden gedekt zijn onderverdeeld in vier categorieën en vocht bestrijdende maatregelen vallen hier ook onder. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden wat betreft je inkomen, de facturen die je indient en de woning zelf waaraan je moet voldoen voordat je de premie kunt krijgen. Hier vind je enkele voorbeelden van deze voorwaarden, maar het is verstandig deze van tevoren nogmaals goed te controleren.

 • Inkomen: er is een limiet aan de hoogte van het inkomen van de eigenaar of bewoner. Zo mag een alleenstaande zonder persoon ten laste jaarlijks niet meer verdienen dan €42.090 en mogen gehuwden jaarlijks niet meer dan €60.120 binnenbrengen.
 • Facturen: de werkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een aannemer en dit mag niet langer dan twee jaar geleden zijn afgerond. Het minimumfactuurbedrag is €2500 exclusief btw.
 • Woning: de woning waaraan de werkzaamheden worden verricht mag niet ouder zijn dan 30 jaar en moeten zich in het Vlaamse gewest bevinden.

De werken die in aanmerking komen

Wil je de Vlaamse Renovatiepremie aanvragen en voldoe je aan de strenge voorwaarden, dan kun je voor de volgende vochtbestrijdingswerkzaamheden subsidie aanvragen.

 • Bepleistering van de buitenmuren om ze waterdicht te maken.
 • Behandeling van muren en houten draagvloeren tegen ongedierte en huiszwam.
 • Behandeling van de muren tegen optrekkend vocht.
 • Behandeling van ondergrondse (kelder)muren tegen insijpelend vocht.

De premie

Als je de afgelopen 10 jaar nog niet eerder een Vlaamse Renovatiepremie hebt aangevraagd en je voldoet aan alle voorwaarden, dan krijg je 20 of 30 procent van het geïnvesteerde bedrag (exclusief btw) terug.

De Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie is voor eigenaren en verhuurders die hun woningen willen verbeteren. Dit kan zijn om aan de kwaliteitsnormen te kunnen voldoen of om overbewoning te verhelpen. Ook hier zijn weer een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze premie. Hier vind je enkele voorbeelden.

 • Inkomen: ben je alleenstaande dan mag je jaarlijks niet meer verdienen dan €30.060. Voor elke persoon ten laste die hier extra aan wordt toegevoegd gaat deze grens met €1600 omhoog.
 • Facturen: de facturen die je indient mogen niet ouder zijn dan 1 jaar en moeten op naam van de aanvrager van de subsidie staan. De werkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een aannemer.
 • Woning: de woning bevindt zich in Vlaanderen en is minstens 25 jaar oud.

De werken die in aanmerking komen

De Vlaamse Verbeteringspremie kun je aanvragen over een groot aantal verschillende werkzaamheden. Deze zijn verdeeld in 8 categorieën en vochtbestrijding valt onder categorie 4: het behandelen van optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren. Laat je één van de volgende werkzaamheden uitvoeren, dan kom je in aanmerking voor deze premie.

 • Het laten plaatsen van een waterkerende laag.
 • Het herstellen van de muurvoeten.
 • Het laten plaatsen van een onderkapping.
 • Het injecteren van de muren met een waterkerende gel.

De premie

Voor elke categorie is een bepaald vast bedrag vastgesteld die de aanvrager ontvangt als deze voldoet aan alle voorwaarden. Voor bovengenoemde vochtbestrijdingsmaatregelen ontvang je dan een éénmalig bedrag van €750. Je mag de Vlaamse Verbeteringspremie per 10 jaar drie keer aanvragen.

Gemeente en provincie

Als laatste kun je altijd navragen bij je gemeente of provincie of hier gelden zijn vrijgemaakt voor vochtbestrijdingswerkzaamheden. Dit verschilt per regio, dus het is volledig afhankelijk van waar jouw huis zich bevindt. Deze informatie is vrij gemakkelijk online te vinden, maar kun je ook navragen bij je gemeente- of provinciehuis.

Vergelijk offertes

Laat je vochtbestrijdingswerkzaamheden uitvoeren, dan kom je dus eigenlijk alleen in België in aanmerking voor een premie. In Nederland moet je de uitgaven zelf bekostigen. Waar je ook woont, niemand betaalt graag te veel. Gebruik onze vergelijkingstool hier via deze website, ontvang snel een aantal offertes van betrouwbare vochtbestrijdingsbedrijven en zorg ervoor dat je de beste prijs betaalt.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …