Ontvochtiger

Ontvochtigers, de naam zegt het al, halen het vocht uit de lucht. Dit kan erg handig zijn, want in vochtige ruimtes is sprake van condensatie en andere vochtproblemen. Daarnaast zal je jezelf dan ook niet helemaal goed voelen, omdat de lucht die je inademt te veel waterdeeltjes bevat. Heb je een mooie piano, een houten vloer of wil je simpelweg een gezond klimaat in huis realiseren, dan kun je er met een ontvochtiger voor zorgen dat je luchtvochtigheid altijd op het juiste niveau is.

Inhoud

Hoe werkt een ontvochtiger?

Ontvochtigers bestaan vaak uit een 3-tal hoofdonderdelen, namelijk de ventilator die de lucht verzamelt, de koeleenheid, waar het water uit de lucht wordt gehaald en de reheater die de lucht weer opwarmt naar de gewenste temperatuur. Het verzamelde water komt terecht in een reservoir of kan direct worden afgevoerd naar het riool. Ontvochtigers werken volgens het natuurkundige proces van condensatie om de noodzakelijke hoeveelheid water uit de lucht te verwijderen en dit is gebaseerd op het feit dat koude lucht minder water vast kan houden dan warme lucht. Aangeraden wordt binnen een luchtvochtigheidsgraad van niet minder dan 40 procent (in de winter) en niet meer dan 60 procent (in de zomer) te realiseren. Hier zijn de meeste ontvochtigers dan ook op ingesteld.

Relatieve luchtvochtigheid

Ontvochtigers brengen het luchtvochtigheidsgehalte op peil. Dit is een erg gemakkelijke manier om uit te leggen hoe een ontvochtiger werkt, maar in de praktijk is het natuurlijk aanzienlijk ingewikkelder. Er is namelijk sprake van een relatieve vochtigheid, omdat warmere lucht meer water kan vasthouden dan koudere lucht. Als het binnen 20 graden is, kan een kubieke meter lucht bijvoorbeeld plusminus 18 gram water vasthouden. Voor 20 graden is de luchtvochtigheid dan 100 procent. Echter, wat bij 20 graden 100 procent is, is bij 25 graden minder, want warme lucht houdt meer water vast. Daarom spreken we vaak van relatieve luchtvochtigheid, omdat dit de verhouding weergeeft tussen de actuele hoeveelheid vochtdeeltjes in de lucht, de temperatuur in de ruimte en de maximale hoeveelheid vocht die de lucht dan kan vasthouden.

Waarom is dit belangrijk?

De luchtvochtigheid in je woning is belangrijk om een groot aantal redenen.

  • Condens: zo kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot overmatige condensatievorming. Dit is vooral het geval als een ruimte niet goed kan worden geventileerd. Denk hierbij aan kelders en kruipruimtes, maar ook aan woningen met muren die net zijn geïmpregneerd of geïsoleerd. Het water heeft dan geen mogelijkheid om de woning te verlaten en strijkt neer op de koude oppervlakten, zoals de ramen, deuren, muren en spiegels.
  • Schimmels: een andere nare bijkomstigheid van een hoge luchtvochtigheid is dat schimmels daar gek op zijn. Ook zwammen houden van een lekkere vochtige lucht. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 70 procent kunnen deze zich snel gaan ontwikkelen. Schimmels en zwammen richten structurele schade aan aan je woning en kunnen ook voor gezondheidsklachten zorgen. Daarna is het natuurlijk erg lelijk en ziet je woning er onverzorgd uit als er schimmels te zien zijn.
  • Beschadigingen: hout is erg gevoelig voor vocht en als jij een echte houten vloer hebt dan kan deze gaan kromtrekken als hij nat wordt. Dit is vervolgens niet meer te herstellen. Ook muziekinstrumenten zoals vleugels en gitaren kunnen het beste in een gezond klimaat worden bewaard.

Heb ik een ontvochtiger nodig?

Deze vraag kun jij alleen beantwoorden. Ontvochtigers zijn zeker handig als je wilt proberen een oogje te houden op de kwaliteit van je binnenklimaat. Als je redenen hebt waarom je niet wilt dat de luchtvochtigheid te hoog of te laag wordt (bijvoorbeeld om je vloer te beschermen) en je wilt hier zelf weinig omkijken naar kan een ontvochtiger dit zeer gemakkelijk voor je doen. Misschien heb je wel net je woning geïsoleerd en wil je geen problemen krijgen met condensatie. Er zijn ook andere manieren waarop je de luchtvochtigheid op peil kunt houden.

  • Ventilatiesysteem: als de lucht in jouw woning goed kan circuleren geeft het de vochtdeeltjes de mogelijkheid om te worden afgevoerd. De meeste nieuwbouwwoningen worden met een ventilatiesysteem opgeleverd die de gehele dag zorgt voor de aan- en afvoer van lucht. Zo zorg je ervoor dat er voor jou gezonde lucht beschikbaar is, dat er geen condensatie plaatsvindt en dat je luchtvochtigheid op peil blijft. Deze systemen kun je ook op een later tijdstip nog prima laten installeren.
  • De ramen openzetten: aangezien een te hoge luchtvochtigheid vaak het resultaat is van slechte ventilatie, kun je ook regelmatig de ramen openzetten en zo de lucht verfrissen. De waterdeeltjes kunnen dan weg en gezonde lucht neemt de plaats in van oude lucht.
  • Ventilatoren gebruiken: gebruik altijd de ventilatoren in de badkamer en keuken. Hier wordt het meeste water gebruikt en gegenereerd en deze zuigen de waterdeeltjes direct naar buiten. Plaats eventueel een aantal ventilatieroosters en automatische ventilatoren. Dit is niet duur en maakt een groot verschil.

Vergelijk offertes

Of jij een ontvochtiger wilt gebruiken is volledig aan jou. Je kunt hier alvast kijken hoeveel je hier financieel aan kwijt zou zijn door onze vergelijkingstool te gebruiken. Wat wel een feit is, is dat luchtvochtigheid een belangrijke waarde is om in de gaten te houden als je je woning en jezelf gezond wilt houden.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …