Huiszwam oorzaak & bestrijding!

De huiszwam is een zeer schadelijke schimmel die veel gevonden wordt in oudere woningen. Het houdt ervan zich te nestelen op hout in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en een slechte ventilatie. Kruipruimtes en kelders zijn voor deze zwam ideaal. Hout is een favoriet materiaal voor de huiszwam en hier kan het dan ook grote schade aanrichten. Daarnaast is de aanwezigheid van huiszwam ook erg slecht voor jouw gezondheid en dat van je medebewoners. Zaak dus om direct korte metten te maken met deze hardnekkige fungus.

Inhoud

Hoe herken je de huiszwam?

Een huiszwam, met officiële naam serpula lacrymans, is vrij gemakkelijk te herkennen. Allereerst heeft het een bruinrode kleur met daaraan witte randen. Het is cirkelvormig of soms ellipsvormig en de sporen zijn zichtbaar. Deze bevinden zich rond het vruchtlichaam, lijken op poeder en hebben de kleur van roest. Soms zijn er ook schimmeldraden te zien. Deze lopen dan vanuit het vruchtlichaam naar de rest van het oppervlak om daar water te halen en naar de zwam te transporteren. De huiszwam kan erg groot worden, soms wel 1 meter in doorsnee.

Hoe kan de huiszwam ontstaan?

De huiszwam ontstaat uit sporen die al in het hout of het andere materiaal aanwezig zijn. In een normaal klimaat kunnen deze sporen zich niet verder ontwikkelen, maar als de luchtvochtigheid hoger wordt dan 70 graden en het hout een vochtigheidsgraad ontwikkeld van 20 procent of meer voelen ze zich heel erg thuis. Dit zijn omgevingen zoals kruipkelders, maar ook op oppervlakten die zijn getroffen door een lekkage of een ander type vochtprobleem kan de huiszwam zich gemakkelijk vestigen.

Wat zijn de gevolgen?

Als huiszwammen te lang kunnen blijven zitten zullen ze ernstige schade aanrichten. Dit kan structurele schade zijn aan je woning, wat natuurlijk de veiligheid van iedere inwoner op het spel zet. Daarnaast is de aanwezigheid van de zwam ook bijzonder schadelijk voor de gezondheid.

  • Structurele schade: het hout waarop de zwam zich bevindt kan week worden en gaan rotten, pleister- en metselwerk kan worden aangetast en de zwam kan zich in je muren nestelen, waar deze beschadigen en onstabiel worden. Een ernstig geval van huiszwam kan betekenen dat het huis als onveilig wordt verklaard, simpelweg omdat het zoveel schade kan aanrichten aan de draagconstructie.
  • Schade aan de gezondheid: huiszwammen laten sporen los en deze sporen bevatten mycotoxinen. Als je deze inademt kun je problemen ondervinden met je luchtwegen. Keelpijn, kortademigheid en slijmvliesontsteking zijn hier enkele gevolgen van. In het ergste geval kan het astma, bronchitis of allergieën veroorzaken. Andere klachten zijn: hoofdpijn, misselijkheid, braken, stress, vermoeidheid en gewrichtspijnen. Artritis- en reumapatiënten zullen zich in jouw woning dan zieker voelen.

Hoe kun je de zwam bestrijden?

Als de zwam zich eenmaal in je woning heeft gevestigd, kom je er niet zo gemakkelijk meer af. De sporen zijn al verspreid door je gehele huis en het enige dat deze nodig hebben is een beetje vochtigheid. Daarom kun je het beste een professionele vochtbestrijder inschakelen om de zwam (en ook het onderliggende vochtprobleem) te vernietigen. Deze zal de ruimte eerst volledig afsluiten, de zwam vernietigen, het aangetaste materiaal verwijderen en deze behandelen met een zwam dodend middel. Als de zwam na een tijd niet terugkomt kun je overgaan op het herstel van het aangetaste gebied. Dit kan een aanzienlijke klus zijn en je in het ergste geval handen vol geld kosten.

Hoe kun je de huiszwam voorkomen?

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en ook in het geval van de huiszwam gaat dit gezegde zeker op. Daarom is het zaak er zorg voor te dragen de sporen geen mogelijkheid te geven zich te kunnen ontwikkelen. Hierbij is het essentieel dat je de ontwikkeling van vocht in je woning nauw in de gaten houdt.

  • Luchtvochtigheid: probeer een constante luchtvochtigheid van tussen de 40 en de 60 procent te realiseren. Schaf eventueel een luchtvochtigheidsmeter aan om dit beter te kunnen meten. Vergeet ook de kruipruimte of kelder niet, deze ruimtes zijn berucht om hun slechte klimaat en minimale ventilatie.
  • Ventilatie: zorg er daarnaast voor dat het vocht dat zich in de lucht bevindt netjes kan worden afgevoerd en niet kan gaan condenseren. Constante ventilatie is dan erg belangrijk, vooral als je woning goed is geïsoleerd. Overweeg een ventilatiesysteem aan te schaffen en laat deze dan ook altijd aan, gebruik de ventilatoren in de keuken en badkamer, zet regelmatig de ramen open (als het weer dit toelaat) en plaats ventilatieroosters. Verbeter de ventilatie in je kruipruimte en kelder; dit is essentieel voor een gezond klimaat in huis.
  • Maak een rondje: maak er een gewoonte van om een keer per maand even een inspectie te doen van je woning. Kijk naar de staat van de muren, de plafonds en de vloeren en controleer of deze nog netjes droog zijn. Lekkages rond het dak komen ook veel voor, dus loop hier even langs om te kijken of alles nog netjes waterdicht is. Vergeet vooral de kruipruimte en de kelder niet. Deze staan onder constante druk van het grondwater en zijn vaak kil en nat.

Vergelijk offertes

Huiszwammen dienen professioneel verwijderd te worden en het is niet aan te raden dat je hier zelf mee aan de slag gaat. Vraag hier daarom bij verschillende vochtbestrijders offertes op door gebruik te maken van onze vergelijkingstool. Het is in het geval van huiszwam het beste direct actie te ondernemen, voordat deze meer schade kan aanrichting aan je woning en je eigen gezondheid.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …