Vocht na spouwmuurisolatie

Natuurlijk is het altijd een goed idee om je woning beter te isoleren. Je zal er geld mee besparen op je stookkosten, maar je draagt ook een belangrijk steentje bij aan het verbeteren van het milieu om ons heen. Wat veel mensen niet weten is dat isolatie ook problemen met zich mee kan brengen, voornamelijk als het oudere woningen betreft. Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om je muren te isoleren, maar naderhand is er een grotere kans op vochtproblemen. Waarom dat is, lees je hier.

Inhoud

Spouwmuurisolatie

Woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn hebben vaak een spouw. Dit is een opening gevuld met stilstaande lucht tussen de binnen- en de buitenmuur. De spouw diende ervoor om problemen met doorslaand vocht tegen te gaan en om betere ventilatie te realiseren. Vandaag de dag weten we dat dit eigenlijk niet veel verschil maakt en worden de muren eigenlijk voorzien van een isolatiemateriaal in plaats van een spouw. Bij spouwmuurisolatie wordt de lege spouw van een dus al wat oudere woning volgespoten met een isolatiemiddel. Dit is vaak purschuim, EPS-parels of glaswol. De procedure is snel en levert nauwelijks overlast op. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, zeer effectief en verreweg de geprefereerde manier om je muren te laten isoleren.

Problemen met vocht

Nadat je je woning hebt voorzien van spouwmuurisolatie kun je direct beginnen met besparen. Je zal echter kunnen merken dat je meer condenswater op de ramen en spiegels tegenkomt. En misschien zijn er plekken op de muren die zijn geïsoleerd waar zich ook water begint te vormen.

  • Condens: condensatie van het water in de lucht is een bekend gevolg van woningen die later zijn geïsoleerd. Dat komt doordat deze veel minder goed ventileren als voorheen omdat alle gaatjes, scheurtjes en barstjes in de gevel zijn dichtgemaakt. De lucht binnen kan niet worden ververst terwijl we er wel steeds meer water inbrengen door te ademen, koken en douchen. Koude lucht kan minder water vasthouden dan warme lucht, dus als deze ergens afkoelt (bijvoorbeeld rondom de ramen en spiegels) dan laat het dit water los.
  • Koudebruggen: daarnaast kan een spouw ook spouwankers bevatten die zorgen voor koudebruggen tussen het isolatiemateriaal als dit niet goed is aangebracht. Dit zijn plekken die dus eigenlijk niet zijn geïsoleerd. Tussen het isolatiemateriaal zal er dan vocht ontstaan maar ook tegen deze koudere plek aan de binnenkant van de muur. Dit is bijna altijd een fout van het isolatiebedrijf, maar ook altijd een mogelijk probleem bij spouwmuurisolatie.

De oplossingen

Bovenstaande vochtproblemen die je kunt ervaren nadat je je spouw hebt geïsoleerd zijn gelukkig vrij gemakkelijk te verhelpen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen of die je kunt laten doen om korte metten te maken met condensatie en koudebruggen.

  • De ramen openzetten: als de lucht niet kan verversen zal er meer condens te zien zijn. Het is dus zaak om voor een goede verluchting te zorgen. Zet dagelijks, bij voorkeur ’s nachts of ’s ochtends, de ramen een tijd tegen elkaar open zodat het even goed doortocht binnen. Dit is gratis en gemakkelijk te realiseren. Een nadeel is wel dat je dit moeilijker kan doen als het buiten slecht weer is en dat het de werking van je isolatie tenietdoet.
  • Ventilatieroosters en ventilatoren: het zal al aanzienlijk helpen als je een aantal ventilatieroosters en ventilatoren zou installeren. Doe dit in de keuken en de badkamer grondig, want daar komt het meeste water vandaan. Op die manier zal de lucht in je woning altijd kunnen circuleren, wat problemen met condensatie zal verminderen. Toch is dit ook als je je woning hebt geïsoleerd een beetje zonde, omdat er toch veel koude lucht binnenkomt en je dus meer zal stoken. Een ventilatierooster kun je al laten plaatsen voor €40 per stuk.
  • Een ventilatiesysteem: de meeste mensen kiezen er dan ook voor een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Dit systeem is mechanisch en zorgt constant voor een goede luchtdoorstroming zonder dat er sprake is van een groot warmteverlies. Nieuwbouwwoningen worden hier al standaard mee uitgerust. Je betaalt voor een nieuw ventilatiesysteem gemiddeld €3000.
  • Isoleren: heb je problemen met koudebruggen, dan is het niet zo gemakkelijk te verhelpen. Kijk daarom altijd of je nog garantie hebt op je spouwmuurisolatie, want dit is iets waar de vakman rekening mee had moeten houden. In het ergste geval zal je je muren opnieuw moeten laten isoleren, wat natuurlijk niet de voorkeur heeft.
  • Na-isoleren: is je spouwmuurisolatie oud of verzakt, dan hoef je niet altijd je hele muren opnieuw te laten isoleren, maar kan na-isolatie voldoende zijn. Dit wordt meestal met een klein materiaal gedaan zoals EPS-parels die overal tussen kunnen komen of met purschuim dat de lege plekken inneemt en daar uitzet. Je betaalt hier aanzienlijk minder voor, maar niet alle situaties zijn hiervoor geschikt.

Een specialist inschakelen

Het is altijd verstandig een vochtbestrijdingsspecialist te laten kijken naar de problemen met vocht die je hebt nadat je je spouw hebt laten isoleren. Het beste kies je dan voor hetzelfde bedrijf als die de isolatiewerkzaamheden heeft uitgevoerd, vooral als je nog garantie hebt. Zij zouden je goed moeten kunnen adviseren over de mogelijkheden die er zijn om je ventilatie te verbeteren of om de koudebruggen weg te kunnen werken.

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met zo’n specialist, dan kun je hier je gegevens invullen in onze vergelijkingstool. Je ontvangt dan snel een aantal offertes voor jouw situatie en van bedrijven die betrouwbaar en vakkundig zijn.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …