Aandachtspunten vochtbestrijding

Als jij vermoedt dat je problemen hebt met vocht in huis, dan zal je waarschijnlijk zo snel mogelijk een oplossing willen vinden. Vocht kan erg veel schade aanrichten, zowel aan je woning als aan je eigen gezondheid. De schimmels laten vlekken achter en sporen los en nat hout gaat rotten. Een gezonde woning is een droge woning en problemen met vocht zullen dus inderdaad opgelost moeten worden. Het is echter niet verstandig om de eerste de beste vochtbestrijdingsspecialist te bellen en deze in te schakelen voor jouw werkzaamheden. Gebruik de volgende aandachtspunten wanneer je vocht aantreft in je woning, zodat je snel de juiste actie kunt ondernemen.

Punt 1: bel niet direct een vochtbestrijder

In sommige gevallen is het beter om (nog) geen contact op te nemen met een vochtbestrijdingsbedrijf. Je kunt eerst zelf het één en ander proberen en zo veel geld besparen.

  • Ventilatie: vocht in de muren is vaak het gevolg van slechte ventilatie. De muren kunnen niet ademen en de lucht in de ruimtes wordt niet ververst. Als het vocht in de muren niet kan worden afgevoerd zal je probleem verergeren. Probeer daarom eerst of je de ruimtes waar het vocht vandaan komt niet beter kunt ventileren. Vaak zijn dit de kelders of kruipruimtes onder een woning. Heb je je muren net geïsoleerd, dan is slechte ventilatie vaak ook de oorzaak van vochtproblemen.
  • Doe-het-zelf: er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je vochtprobleem op te lossen. Is er sprake van doorslaand vocht omdat je gevel lekt, dan kun je deze verven of impregneren. Is condensatievocht het probleem, dan zet je wat vaker de ramen open of plaats je wat ventilatieroosters. Zelfs het injecteren van de muren kun je zelf als je genoeg kluservaring hebt.

Punt 2: de oorzaak

Voor verschillende soorten vochtproblemen zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Je kunt dit eerst zelf beoordelen voordat je een specialist inschakelt. Je zal moeten weten waar je vocht vandaan komt, zodat je kunt kijken welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen doorslaand vocht, condensatie en optrekkend vocht.

  • Doorslaand vocht: dit type vocht komt van buiten en krijgt de mogelijkheid via je gevel je woning binnen te komen. Het probleem zit hem dus in een lekke gevel en dit moet worden opgelost als je voorgoed van je vochtprobleem af wilt komen.
  • Condensatievocht: condensatie ontstaat vaak door slechte ventilatie. Het water uit de lucht strijkt neer op koude oppervlakten zoals ramen en deuren.
  • Optrekkend vocht: oudere woningen zijn vaak niet voorzien van een waterkering, waardoor de muren grondwater kunnen opzuigen. Dit wordt optrekkend vocht genoemd.
  • Andere soorten vochtproblemen: behalve bovenstaande drie typen vochtproblemen kun je ook natte plekken ervaren doordat je woning nog bouwvocht bevat, doordat er koudebruggen tussen je isolatiemateriaal zijn ontstaan of doordat er een lek is in één van je leidingen.

Punt 3: de behandelingsmethode

Nu je weet waar het vocht vandaan komt en je weet wat je eigen mogelijkheden zijn, kun je kijken hoe je het probleem wilt aanpakken. Het is altijd goed om de ventilatie in je woning te verbeteren, maar dit lost niet altijd de oorzaak van het vocht op. Een verouderde gevel maak je niet weer waterdicht door hem te verven, deze zal dan moeten worden gerenoveerd. Er bestaan verschillende behandelingsmethodes voor verschillende problemen. Sommige hiervan kun je zelf en voor anderen zal je een specialist in moeten schakelen. Andere werkzaamheden, zoals het renoveren van je gevel, zijn echt alleen voor zeer ervaren klussers weggelegd.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Niveau kluservaring nodig
Doorslaand vocht Gevel verven

Gevel opnieuw bekleden

Gevel impregneren

Gevel renoveren

Laag

Hoog

Laag

Zeer hoog

Optrekkend vocht Onderkapping

Injectie van de muren

Alleen uitbesteden

Hoog

Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Laag

Laag

Zeer hoog

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

Zeer hoog, uitbesteden beter

Zeer hoog, uitbesteden beter

Lekkende leiding Leiding vervangen Gemiddeld
Bouwvocht Woning laten drogen Laag

Punt 4: de juiste specialist vinden

Nu je exact weet waar je mee te maken hebt en wat voor jou de mogelijkheden zijn, kun je bepalen of je een vochtbestrijdingsbedrijf in wilt huren. Hiervan zijn er voldoende aanwezig, elk met verschillende prijzen en kwaliteitsniveaus. Het is belangrijk dat je voor jou de beste vakman uitkiest en dat je kwalitatief werk ontvangt voor het budget dat je ter beschikking hebt. Uiteraard zijn er ook kwakzalvers op de markt en deze moet je weten te voorkomen. Maak dus altijd een uitgebreide vergelijking tussen de bedrijven uit jouw omgeving. Kijk daarbij naar verschillende punten.

  • Kwaliteit: je wilt uiteraard graag in één keer van je vochtprobleem af. Zoek daarom naar bewijsmateriaal wat betreft het vakmanschap van het bedrijf in kwestie. Hiervoor kun je keurmerken, certificeringen en erkenningen controleren.
  • Prijs: ook de prijs is niet onbelangrijk, ook al kun je dit beter bekijken in relatie met de diensten die je ervoor terugkrijgt. Bedrijven die weinig vragen zijn niet per definitie slecht, maar kun je het beste wel goed onderzoeken. Bedrijven die veel vragen zijn tegelijkertijd ook niet per definitie goed.
  • Garantieregeling: een garantieregeling is belangrijk, omdat er natuurlijk altijd een foutje gemaakt kan worden. Is er een koudebrug overgebleven, is het injecteren van de muren niet helemaal goed gegaan of is je impregneermiddel voordat de levensduur is verstreken al aan het lekken, dan is het altijd fijn om een goede garantie te hebben afgesloten.
  • Diensten: als laatste kijk je naar de diensten die zijn inbegrepen in de prijs. Zitten hier de voorrijkosten al bij, eventuele steigerhuur, de kosten voor een hoogwerker of machinekosten? De specialist die je het meest complete pakket aan diensten kan geven voor de beste prijs is vaak de winnaar.

Vergelijk offertes

Wil je alvast weten hoeveel je zou moeten betalen voor jouw vochtbestrijding, zonder dat je je ergens toe verplicht? Vul dan je gegevens in in onze vergelijkingstool en ontvang snel offertes van een aantal betrouwbare bedrijven.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …