Consequenties isolatie voor vocht

Het isoleren van je woning is natuurlijk altijd een goed idee en dit wordt niet voor niets met premies aangemoedigd door de Belgische overheid. Goede isolatie betekent dat je minder fossiele brandstoffen nodig hebt om je woning warm te houden en dat je daardoor minder schadelijke CO2 stoffen uitstoot het milieu in. Natuurlijk is het voor jou ook een groot voordeel dat je je thermostaat lager kunt zetten en dus jaarlijks minder betaalt aan gas. Hierdoor verdien je je investering vanzelf terug en kun je echt beginnen met besparen. Wat veel mensen vergeten is dat je nadat je je woning isoleert, wel moet zorgen voor een goede ventilatie. Want doe je dit niet, dan krijg je ongetwijfeld te maken met vocht in huis.

Isolatie en luchtcirculatie

Goed geïsoleerde woningen, of dit nu bestaande woningen zijn of nieuwbouwwoningen, hebben als het ware een jas aan. Deze jas houdt de kou buiten en de warmte binnen. Dit is natuurlijk precies de bedoeling. De jas zorgt er echter ook voor dat de circulatie van de lucht niet meer plaats kan vinden. Deze circulatie is wel belangrijk om twee redenen. Ten eerste moeten wij zelf voldoende verse en gezonde lucht tot onze beschikking hebben zodat we voldoende zuurstof in kunnen ademen. Ten tweede kan slechte luchtcirculatie ervoor zorgen dat je extreem veel condensatievocht tegenkomt. ’s Ochtends kun je dit bijvoorbeeld zien in je slaapkamer en ’s avonds in je woonkamer.

Wat is condensatie?

Condensatie ontstaat als warme lucht afkoelt. Warme lucht kan meer water vasthouden dan koude lucht en wanneer deze een koud oppervlak zoals de ramen, de muren en een spiegel bereikt wordt dit water losgelaten. Daarom vind je condens altijd op dit soort koudere plekken. Door in een woning te leven, te ademen, te koken, te zweten, te douchen enzovoorts, brengen we steeds meer water de lucht in. Dit water heeft in een geïsoleerde woning geen andere uitweg dan neer te strijken op plekken waar het koud is.

Wat kun je hieraan doen?

Gelukkig is het vrij gemakkelijk om problemen met condensatie op te lossen. Hierbij is ventilatie en een goede luchtcirculatie essentieel.

  • Open de ramen: als je ’s avonds of ’s ochtends de ramen een tijdje tegen elkaar openzet zal de oude natte lucht je woning kunnen verlaten en kan de nieuwe droge lucht je woning binnenkomen. Dit in het eerste opzicht als voordeel dat het gratis is, maar ook dat is te betwijfelen. Door de ramen open te zetten zal je namelijk warmte verliezen, wat betekent dat je de thermostaat weer omhoog moet zetten en je dus de werking van je isolatie tenietdoet.
  • Roosters en ventilators: een betere optie is dan om een aantal ventilatieroosters te laten plaatsen in je deuren en ramen. Deze zorgen voor een constante toevoer en afvoer van lucht. Plaats in je badkamer, toilet en keuken een aantal mechanische ventilators. Zo kun je de waterdeeltjes al afvoeren voordat ze de rest van je woning kunnen bereiken.
  • Een ventilatiesysteem: de meeste nieuwbouwwoningen worden al opgeleverd met een ingebouwd ventilatiesysteem. Dit systeem bestaat uit een netwerk van buizen die je kamers met elkaar verbinden en waardoor de lucht wordt aan en/of afgevoerd. Op de zolder staat dan vaak een ventilatie unit die voor de circulatie zorgt. Een ventilatiesysteem is de beste, maar ook de duurste, optie die je hebt als je ook met isolatie bezig bent. Je verliest er namelijk de minste warmte mee, kunt het ook als verwarming of koeling gebruiken en kunt het volledig afstellen op jouw situatie.

Isolatie en koudebruggen

Een tweede probleem dat je tegen kunt komen zijn koudebruggen. Deze ontstaan als het isolatiemateriaal niet goed is aangebracht of als deze niet meer op zijn plek zit. Koudebruggen zijn niet geïsoleerde plekken in een volledig geïsoleerd oppervlak. Hier is het kouder en zal er dus condensatie plaatsvinden. Dit water trekt vervolgens je muur, vloer of dak in waar het vochtplekken veroorzaakt. Deze plekken kunnen gaan schimmelen en verminderen ook automatisch de isolatiewaarde van je woning. Koudebruggen komen ook veel voor in spouwmuurisolatie, op plekken waar zich spouwankers bevinden. Je isolatiespecialist moet van dit risico op de hoogte zijn en kan de nodige actie ondernemen.

Garantie en de kosten

Koudebruggen moeten altijd worden genoemd in de garantieregeling die je ontvangt van je isolatiespecialist. Is dit niet zo, dan kun je deze het beste met wat meer achterdocht benaderen. Ervaar je koudebruggen terwijl je garantie nog geldig is, dan zal de isolatiespecialist deze gratis komen verhelpen. Ze kunnen dan besluiten de volledige isolatie te vervangen of om het oppervlak na te isoleren. De kosten die hiermee gepaard gaan en de kosten voor het verbeteren van de ventilatie in je woning vind je, inclusief btw, in de onderstaande tabel. Houd er dus rekening mee dat je naast de kosten voor je isolatiewerkzaamheden ook met andere kosten te maken kunt krijgen.

Soort vochtprobleem Mogelijke oplossingen Prijs per eenheid
Condensatievocht Ramen openzetten

Ventilatieroosters plaatsen

Ventilatiesysteem plaatsen

Gratis

€40 per stuk

€3000 per systeem

Koudebruggen Na isoleren

Opnieuw isoleren

€15 – €30 per vierkante meter

€15 – €30 per vierkante meter

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het isoleren van je woning of wil je een vochtbestrijdingsexpert naar jouw vochtprobleem laten kijken? Wacht dan niet langer en open onze vergelijkingstool, hier, via onze website. Je ontvangt dan een aantal offertes waarmee je snel kunt zien wat voor jouw situatie de financiële gevolgen zullen zijn.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …