Gevaren schimmels voor gezondheid

Schimmels in huis zijn eigenlijk nergens goed voor. Deze micro-organismen kunnen ontstaan door slechte ventilatie, hoge luchtvochtigheid of een slecht bouwontwerp. De sporen van deze schimmels zijn altijd in je woning aanwezig, maar als er een gezond leefklimaat heerst maken deze geen kans. Pas wanneer ze voldoende water krijgen om te kunnen overleven, zullen schimmels echter snel groeien en zichtbaar worden. Dit is niet alleen lelijk, het is ook slecht voor je gezondheid.

Zwarte schimmel

De meest voorkomende schimmel in woningen is zwarte schimmel. Deze is herkenbaar aan zijn donkere kleur en heeft als officiële benaming Stachybotrys Chartarum. Je treft het aan in natte ruimtes zoals je badkamer en je keuken, maar het houdt ook van materialen zoals gips en hout. In eerste instantie zal er maar een kleine schimmelplek te zien zijn, maar dit groeit al snel uit tot een groter oppervlak. Laat je het te lang zitten, dan kan het te diep het materiaal zijn ingetrokken en zal dit moeten worden vervangen. Dit soort oppervlakkige schade is vrij gemakkelijk te herstellen, het is belangrijker je bewust te zijn van de schade die het kan aanrichten aan je gezondheid.

De symptomen

Schimmels laten sporen los en deze sporen bevatten mycotoxinen. Deze adem je continu in en daar merk je niets van want ze zijn heel klein. Hierdoor kun je klachten ondervinden die te maken hebben met je luchtwegen. Er zijn ook andere klachten merkbaar, hier op een rijtje gezet:

  • Luchtwegen: door myxotoxinen in te ademen, kun je merken dat je kortademig wordt. Kan je keelpijn ontwikkelen, slijmvliesontsteking en last krijgen van je luchtwegen. Mensen met astma en allergieën zullen deze als erger ervaren. Als je de myxotoxinen lang genoeg dagelijks inademt kunnen ze zelf astma, bronchitis en allergieën veroorzaken.
  • Gewrichten: pijn aan je zenuwen en gewrichten kan een directe indicator zijn van schimmels in je huis. Het is ook mogelijk dat reuma- or artritis patiënten meer last krijgen van pijn als ze zich in jouw woning bevinden.
  • Andere symptomen: daarnaast is het mogelijk dat je merkt dat je vaker misselijk bent, dat je veel last hebt van hoofdpijn en dat je zelfs moet braken. Ook kun je je vaker moe voelen en meer stress ervaren als er in je woning schimmel aanwezig is.

Wat kun je eraan doen?

Het heeft weinig nut om met deze symptomen naar de dokter te gaan. Je kunt ze namelijk zelf verlichten door de schimmel te verwijderen. Dit kun je doen met een middel uit de bouwmarkt, maar ook soda, bleekmiddel, azijn of waterstofperoxide werkt prima. Als je echter de oorzaak van het vocht niet weghaalt zullen de schimmels daarna gewoon weer terugkomen. Schakel daarom altijd ook een vochtbestrijdingsexpert in om te kijken of er geen sprake is van een lekkage, doorslaand vocht, optrekkend vocht, condensatie of een koudebrug. Deze kan je dan precies vertellen hoe je je vochtprobleem aanpakt en dus ook van je schimmel kan worden verlost. 

Hoe kun je schimmels vermijden?

Natuurlijk is het veel beter voor je woning en je eigen gezondheid om de schimmels simpelweg geen kans te geven. Dit doe je door je woning regelmatig goed te ventileren. Eventueel plaats je automatische ventilatoren in de badkamer en keuken of laat je een ventilatiesysteem plaatsen. Ook is het verstandig om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te blijven houden en deze constant tussen de 40 en de 60 procent te laten schommelen. Hiervoor kun je vochtvreters aanschaffen of een bevochtigingsmachine. Zorg ervoor dat je woning schoon is, dat je afval op tijd wegbrengt en dat je regelmatig even in de kelder kijkt om te zien of er water binnen kan komen.

Goede ventilatie is essentieel

Het is misschien ook nog even goed om stil te staan bij het belang van goede ventilatie. Heb je recentelijk je gevel geïsoleerd, dan zullen de muren daarna niet goed meer kunnen ademen. Dit is ook de bedoeling, want dan kan de warmte uit de lucht ook niet weg. Als gevolg betekent dit wel dat de lucht binnen niet meer zo regelmatig wordt ververst als voorheen, wat kan resulteren in vochtproblemen. Je brengt de hele dag vocht de lucht in door te ademen, koken, zweten, douchen en leven en dit kan nergens meer naartoe. Vooral condensatievocht zal hierdoor ontstaan en een te hoge luchtvochtigheid. De lucht die jij inademt is dan oud en mager aan zuurstof. Veel problemen met je gezondheid kun je al oplossen door regelmatig de ramen open te zetten, door ventilatieroosters te plaatsen of door in een ventilatiesysteem te investeren.

Vergelijk offertes

Heb je last van schimmels en merk je dat je gezondheidsklachten ontwikkelt? Dan kun je de hulp inschakelen van een vochtbestrijdingsspecialist. Je kunt hier dan al gebruik maken van onze vergelijkingstool en de eerste stap zetten. Vul je gegevens in en je ontvangt snel een stel vrijblijvende offertes van specialisten die jou van je schimmel af kunnen helpen.

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …