Het belang van goede ventilatie

Veel vochtproblemen kunnen vrij gemakkelijk worden opgelost door de ventilatie binnenshuis te verbeteren. En dit is goed nieuws, want het laten uitvoeren van vocht bestrijdende werkzaamheden is vaak een vrij dure aangelegenheid. Heb jij problemen met vocht in of onder je woning, dan kun je dit soms aanzienlijk verbeteren door aan ventilatie te denken. Hier lees je over waarom ventilatie in oude zowel als nieuwere woningen zo belangrijk is.

Inhoud

Slechte ventilatie onder je woning

Wat veel mensen vergeten is dat een aantal woningen zijn uitgerust met kruipruimtes of kelders. De functie hiervan was om ervoor te zorgen dat het woongedeelte werd gescheiden van de vloer, om belangrijke leidingen te plaatsen en om voor opslag te zorgen. Kruipruimtes voornamelijk leveren veel problemen op met vocht, omdat deze vaak nat en koud zijn als gevolg van een hoge luchtvochtigheid. Op de vloer van kelders en kruipruimtes staan vaak plassen water, omdat het daar zo nat is of omdat het grondwater omhoog is gekomen. Een slecht klimaat onder je woning zorgt direct ook voor een slecht klimaat erboven.

Waarom je kruipruimte ventileren?

Zie jij vochtige plekken aan de onderkant van de muren, voel je kou langs de vloeren lopen, begint je houten vloer op plekken krom te trekken of voelt deze kil en koud aan, dan kun je dit oplossen door naar je kruipruimte te kijken. Het kan zijn dat er sprake is van optrekkend vocht of condensatie dat het woongedeelte in kan trekken. Door te ventileren kun je aardig wat van deze problemen oplossen.

  • Optrekkend vocht: veel oude woningen hebben last van optrekkend vocht. Dat komt doordat de muren nog niet zijn voorzien van een waterkering en het grondwater als een spons opzuigen. Als er sprake is van slechte ventilatie kan het water in de muren nergens naartoe en zal dit steeds verder omhoog kruipen totdat het je woongedeelte bereikt. Optrekkend vocht kan soms door een goede ventilatie te realiseren aanzienlijk worden verminderd.
  • Condensatie: omdat het grondwater in België aardig hoog staat is er in de kruipruimte en kelders van de meeste woningen een erg hoge luchtvochtigheid aanwezig. Als de lucht daar niet kan worden ververst kan het vocht in de lucht nergens naartoe en zal het neerstrijken op de muren en het plafond. Van daar kan het dan weer je woongedeelte bereiken. Je kunt dit oplossen door betere ventilatie te organiseren of door de bodem van je kruipruimte te laten isoleren.

Slechte ventilatie in je woning

Isoleren is hip en vandaag de dag nemen steeds meer huiseigenaren de stap om hun woning beter te isoleren. Dit is een ontzettend goede tendens, want daardoor gebruiken we minder fossiele brandstoffen om de woning warm te houden. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een ‘nare’ bijkomstigheid van het isoleren van je woning is wel dat deze niet meer kan ventileren. De muren kunnen niet meer ademen en de lucht wordt niet meer automatisch ververst omdat alle kieren, gaatjes, scheuren en barsten in je muren worden gedicht. Nieuwbouwwoningen worden dan ook eigenlijk altijd standaard uitgerust met een ventilatiesysteem, maar bij oudere woningen ontbreken deze. Een slechte ventilatie in je woning heeft allerlei gevolgen.

Waarom je woning beter ventileren?

De lucht in jouw woning bevat een bepaald gehalte aan water. Dat komt doordat je dagelijks kookt, doucht, het toilet doorspoelt en zelfs ademt. Deze waterdeeltjes hebben geen uitweg als er geen goede ventilatie in je woning aanwezig is. Ze kunnen dan alleen nog neerdalen op de koude oppervlakten, dus je ramen, je kozijnen, je muren en eventuele koudebruggen in je isolatie. Hierdoor krijg je problemen met vocht, maar ook met je gezondheid. Het is voor jou net zo belangrijk dat de lucht die je inademt vers is en van voldoende zuurstof is voorzien. Je kunt je woning op een paar manieren beter ventileren.

  • Ramen open zetten: de makkelijkste oplossing, maar erg tegenstrijdig als je net je woning hebt geïsoleerd, is als je af en toe even de ramen tegen elkaar openzet thuis.
  • Ventilatieroosters: je kunt ook een aantal ventilatieroosters (laten) plaatsen zodat de lucht binnen altijd kan circuleren. Voor veel mensen heeft dit ook geen voorkeur, omdat je daarmee de uitwerking van de isolatie een beetje tegenwerkt.
  • Een ventilatiesysteem: de duurste optie, maar wel de beste als je optimaal gebruik wilt maken van de voordelen van je isolatie, is het laten plaatsen van een ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een constante luchtverversing en kan soms ook als koeling of als verwarming werken.

Welke vochtproblemen kan goede ventilatie niet verhelpen?

Is er bij jou sprake van doorslaand vocht, dan zal de oorzaak van het probleem niet worden verholpen als je de ventilatie binnen verbetert. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt doordat er een lek aanwezig is in de gevel en het water van de neerslag daardoor naar binnen komt. Goede ventilatie zal de snelheid dat de muur tussen regenbuien opdroogt verhogen, maar het water zal binnen kunnen blijven komen. Bij doorslaand vocht is het beter dat je maatregelen treft om je gevel waterdicht te maken, bijvoorbeeld door deze te impregneren, renoveren, verven of stucen. Daarna is het wel weer belangrijk om aan ventilatie te denken, omdat de muur dan veel slechter kan ademen.

Vergelijk offertes

Wil jij een ventilatiesysteem aanleggen, je woning laten isoleren of met een specialist spreken over de ventilatie bij jou thuis, dan ben je bij ons aan het goede adres. Via onze vergelijkingstool op deze pagina vraag je snel een aantal offertes op bij betrouwbare vochtbestrijdingsspecialisten. Deze op maat gemaakte offertes kun je met elkaar vergelijken om zo de beste specialist te kiezen voor jouw vochtprobleem.

 

 

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …