Vochtbestrijding laten uitvoeren stappenplan

Als er bij jouw woning vocht in de muren kan komen, dan heeft dit soms verregaande gevolgen. Niet alleen kom je binnen met natte plekken te zitten waar het behang loslaat of de pleister afbladdert. Hier kan zich ook schimmel gaan vormen, wat naast lelijk ook schadelijk is voor je gezondheid. Vocht zorgt ervoor dat hout gaat rotten en kan je draagvloer onveilig maken. Het is dus belangrijk dat je snel wat aan je vochtprobleem laat doen. Hoe langer je wacht, hoe groter het risico en hoe hoger de kosten om het te laten oplossen. Verreweg de meeste mensen schakelen een specialist in om hun vochtprobleem op te lossen. Het volgende stappenplan kan je daarbij helpen.

vochtbestrijding dak

Stap 1: de oorzaak van het probleem

Allereerst kan het geen kwaad als jij probeert na te gaan waar het vocht vandaan komt. Over het algemeen kan dit drie oorsprongen hebben, namelijk het grondwater (optrekkend vocht), de neerslag (doorslaand vocht) of condensatie. Je kunt elk van deze vochtproblemen vrij gemakkelijk herkennen.

  • Optrekkend vocht: optrekkend vocht wordt door je muren uit het grondwater opgezogen. Je muren werken als een spons en als deze niet goed worden geventileerd zal het water steeds verder omhoog komen. Je herkent optrekkend vocht gemakkelijk doordat het onderaan de muur begint. Dat is dus de plek waar de schimmels, vochtigheid en schade als eerste zichtbaar zullen worden.
  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht is vocht dat van buiten komt en via je gevel een weg naar binnen vindt. Dit is dus eigenlijk altijd het gevolg van een beschadigde buitenmuur. Je herkent doorslaand vocht doordat het op elke plek van de muur kan ontstaan, ook op andere verdiepingen en doordat het vaak erger wordt als het nat weer is buiten.
  • Condensatievocht: condensatievocht is vocht uit de lucht dat nergens een uitweg kan vinden. De luchtvochtigheid is te hoog en het water heeft geen andere mogelijkheid dan neer te strijken op koude oppervlakten. Condensatievocht vind je daarom altijd op muren en ramen. Het verschil tussen condensatievocht en doorslaand vocht herken je gemakkelijk door een stukje aluminiumfolie met een plakbandje tegen de muur te plakken en een paar dagen te wachten. Wordt de binnenkant vochtig, dan heb je te maken met doorslaand vocht en als de buitenkant nat wordt is het condensatie.

Stap 2: de oplossing

Optrekkend vocht en doorslaand vocht moet je eigenlijk altijd door een specialist laten verhelpen. Mogelijke oplossingen voor optrekkend vocht zijn een injectie van de muren of een onderkapping. Door je gevel te laten renoveren, impregneren of repareren kun je de problemen met doorslaand vocht verhelpen. Je zou in dit laatste geval kunnen proberen je gevel te verven met waterafstotende verf, maar dit is vaak meer een kortetermijnoplossing dan een oplossing op de lange termijn. Is er sprake van condensatie dan is het niet direct nodig de specialisten te bellen. Dit kun je vaak eerst zelf proberen te verhelpen door de ventilatie in je woning te verbeteren. Lukt dit niet, dan is het verstandig aan een ventilatiesysteem te gaan denken.

Stap 3: een vochtbestrijder vinden

Nu je weet waar het vocht vandaag komt is het tijd voor een specialist om naar de situatie te kijken. Deze zal bevestigen waar het vocht vandaan komt, zal je een behandelingsmethode voorstellen en een offerte sturen. Het is altijd goed om het advies van meerdere specialisten te vragen en dus om meerdere offertes op te vragen. Sommige bedrijven gebruiken betere methodes, anderen zijn kwalitatief beter en weer anderen zijn goedkoper. Door meerdere bedrijven te benaderen weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

Stap 4: de werkzaamheden inplannen

Nu je een bedrijf gevonden hebt kunnen de werkzaamheden worden ingepland. Bij optrekkend vocht zal het injecteren van de muren veel sneller gaan dan wanneer je een onderkapping laat plaatsen. Hierdoor is de overlast minimaal. Een gevelrenovatie en reparatie heeft nogal wat voeten in de aarde, maar het impregneren van de gevel is zo gebeurd. En een aantal ventilatieroosters zijn zo geplaatst terwijl het installeren van een ventilatiesysteem veel meer tijd zal kosten. Zorg er dus voor dat je de werkzaamheden inplant op dagen dat je hier genoeg tijd voor hebt. Sommige maatregelen zijn ingrijpender dan andere.

Stap 5: het opruimen van de schade

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond zullen je muren moeten drogen. Hier kan zeker 6 weken overheen gaan en soms zelfs meer. Het is niet verstandig om de schade al te gaan verhelpen als de muren nog te nat zijn. Een specialist weet precies wanneer je kunt beginnen met het verwijderen van de vlekken en schimmels, het verven van de muur of het restaureren van je vloer. Luister naar die adviezen en begin daarna pas met het afwerken. Je woning ziet er nu weer uit als nieuw en je vochtproblemen zijn in ieder geval weer voor een langere tijd verholpen.

Vergelijk offertes

Als je in contact gebracht wilt worden met een vochtbestrijdingsspecialist, dan kun je daar bij ons mee beginnen. Onze vergelijkingstool levert je snel een aantal offertes en staat in contact met een groot aantal vochtbestrijdingsbedrijven uit jouw omgeving. Vul daarom je gegevens in, wacht tot je alle offertes hebt ontvangen en vergelijk ze met elkaar om de beste kandidaat te vinden voor het oplossen van jouw vochtprobleem.

Vergelijk vochtbestrijders in uw regio!

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod. Zo kunt u besparen op de aanschafkosten. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Tref je in jouw woning vochtige …

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Wanneer je vocht aantreft in je …

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

De belangrijkste functie van een …